Derfor går vekten opp

Hormonene kan ha skylden, viser ny forskning.

Derfor går vekten opp
Derfor går vekten opp
Sist oppdatert
Like raskt som kiloene går av, kan de komme på igjen. Nå gir en ny studie oss et klarere svar på hvorfor man ofte går opp igjen etter vektnedgang.

Det viser seg at hormoner kan være roten til problemet.

- Mennesker som legger på seg igjen burde ikke være så harde med seg selv ettersom spising er vårt mest grunnleggende instinkt, sier Joseph Proietto ved Universitetet i Melbourne, Australia, en av forfatterne til studien som ble publisert i New England Journal of Medicine.

Sterk drift

Studien, som ble finanisert av den australske regjeringen, medisinske og profesjonelle grupper og en privat stiftelse, avslører at en person til og med ett år etter vektnedgang kan påvirkes av hormoner som fører til at man legger på seg igjen, selv om man spiser normalt.

Les også: Lavkarbo på sunn måte

Les også: Sexy oppstramming

Les også: Stå opp tidlig - bli slank



Ifølge resultatene av studien viser det seg at folk som slanker seg ikke bare faller tilbake på gamle uvaner, men kjemper mot en sterk biologisk drift.

Vanlig problem

Å gå opp i vekt er et vanlig problem for de som er på slankekur. Derfor forsøkte Proietto og hans kolleger å undersøke hva som forårsaket det, ved å følge de 50 overvektige pasientene i et ti-ukers vekttapprogram i Australia.

Forskerne ønsket å undersøke hva som skjer med de som taper minst ti prosent av kroppsvekten sin. Til slutt viste det seg at bare 34 personer klarte å miste så mye vekt, og samtidig holde seg til det intensive programmet lenge nok til at de kunne analysere resultatene.

I snitt mistet deltakerne 13,6 kilo på ti uker. De inntok et gjennomsnitt på mellom 500 og 550 kalorier per dag. Etter det ble de gradvis introdusert til et normalt kosthold over to uker igjen.

Ni hormoner

Til tross for råd om hvordan de skulle opprettholde vekten, gikk deltakerne opp et gjennomsnitt på 5,4 kilo i løpet av ett år. De hadde dog en lavere kroppsvekt enn før de begynte med vekttap-programmet.

Forskerne kontrollerte ni forskjellige hormonnivåer i blodet som er kjent for å påvirke appetitten, nemlig hormonene leptin, ghrelin, peptid YY, GIP, polypeptid, GLP-1, amylin, bukspyttkjertelen, kolecystokinin og insulin.

Når de sammenlignet hormonnivået før og ett år etter vekttap-programmet, fant de at seks av hormonnivåene fortsatt ikke var normalt og hadde en verdi som kunne påvirke deltakernes følelse av sult.

Deltakerne var også mer sultne etter måltidene nå enn før de startet med kostholdsprogrammet.

- Interessante resultater

Den svenske kostholdsprofessoren Stephan Rossner mener resultatene er interessante og at Josef Proietto er svært dyktig.

- Det er sikkert sant det de har funnet ut. Så snart du forstyrrer fettmassen i kroppen, skjer det ting. Kroppens største kjertel er fettvev og fra den spyttes det ut en masse hormoner, inkludert leptin, som bare sitter i fettvev, sier han til Expressen.se.

Han mener likevel at det også kan være andre forklaringer på hvorfor noen ikke klarer å holde vekten etter vekttap.

- Kroppen ønsker å opprettholde balanse og det kan være at kroppen din tilpasser seg en likevekt. Videre var det en gang i tiden, for eksempel i steinalderen, en fordel å være feit.

Han peker også på det faktum at mange mennesker klarer å holde vekten etter større vekttap.

- Og de gjør ikke noe spesielt, bortsett fra å spise regelmessig og å holde kontrollen over kosthold og mosjon. Hvis du gjør det riktig og holder ut med den nye livsstilen, så er det klart at det fungerer.

Denne saken ble første gang publisert 15/11 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også