Derfor bør du trene balanse

Det strammer ikke bare opp kroppen.

Publisert Oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.noKoordinasjon betyr samordning av kroppens bevegelser i forhold til hverandre og til omgivelsene. Balanse er en del av koordinasjonen og er evnen til å bevege og holde kroppsdeler slik at kroppen er i likevekt i forhold til tyngdekraften uten at man faller.

Ikke nok utfordring

Koordinasjonen styres av samspillet mellom nerve- og muskelsystemet uten at vi trenger å tenke så mye på det, og utvikles gjennom modning, vekst og trening. For å utvikle koordinasjonsevnen, krever det stadig nye utfordringer. Dessverre er det ofte slik i vår hverdag at vi ikke gir nok utfordringer til kroppene våre at koordinasjonsevnen får muligheter til å utvikle seg.

Hvorfor trene balanse?

En god balanse og koordinasjonsevne er viktig i hverdagen, og er dessuten helt avgjørende for teknikken i mange idretter. God balanse hindrer fall og er skadeforebyggende. Dessuten er balansetrening en viktig del av skaderehabilitering. Koordinasjonstrening kan omfatte mange delelementer: Balanse, rytmefølelse, reaksjonsevne, romorientering, øye-hånd eller øye-fot koordinasjon for å nevne noen av faktorene innen koordinasjonsevne.

Les også: Trening for DIN kropp

Les også: Tenk deg tynn

Les også: Brenn kalorierKoordinasjonstrening bryter opp ensidighet i trening, skjerper oppmerksomhet i bevegelsene, øker funksjonsdyktighet i hverdagen, spesielt med tanke på å tilpasse seg i ulike fysiske krav i arbeidslivet. Men først og fremst skaper koordinasjonstrening større variasjon i bevegelsesløsninger og utvider kroppens evne til å løse oppgaver både innen idrett og hverdag.

Passer alle

Alle kan dra nytte av koordinasjonstrening. God balanse og koordinasjonsevne er utrolig viktig i mange sammenhenger.

Kroppen trenger stadig nye utfordringer og koordinasjonsevne er ingen avvik fra dette. Uvante bevegelser stimulerer koordinasjonsevnen. Det er derfor viktig å være kreativ, og bryte opp trening og finne på nye bevegelser og måter å skape uvante bevegelser, fordi i det du klarer å utføre en bevegelse, er det ikke lenger en utfordring, og du stimulerer ikke lenger koordinasjonsevnen din. Den andre viktige faktoren i forbindelse med koordinasjonsevne er evnen til å regulere kraftutvikling i forhold til de ytre faktorene.

Synet er en faktor i balanse, og vanskelighetsgrad ved balansetrening kan umiddelbart økes ved å lukke øyene. Vanskelighetsgraden kan også varieres ved å bytte underlaget, justere størrelsen av understøtteflate, for eksempel stå på to bein versus stå på ett bein, eller koordinere flere kroppsdeler samtidig.

Les mer på Treningsmagasinet.no

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag