Derfor blir du ikke gravid

- Partnere trenger mer nærhet seg i mellom, mener jordmor Monica Moland.

Publisert Oppdatert
Det kan være mange grunner til at man har vanskelig for å bli gravid, men jordmor Monica Moland mener at den største grunnen er at kvinner i dag velger å få barn så sent at det i seg selv byr på vanskeligheter.

Lange forhold slutt

- Du bør få barn mellom 20 og 30 år, fertiliteten synker lenge før man runder 36 år! I dag venter folk altfor lenge før de begynner å prøve, man vil helst være godt forberedt og etablert, og mange tar lengre utdanninger enn før, sier Moland.

Og ikke bare det; hun mener også at mange par er sammen i ti - tolv år før de ofte finner ut at de ikke vil være sammen lengre, da er det ofte vanskelig å finne seg en ny partner som kan passe å få barn sammen med før det er for sent;

- Fagkretser snakker om dette. En svensk gynekolog og professor har tidligere uttalt at oppskriften på lykke i dag er en god jobb, en god partner og ingen barn. Og om vi skal få barn i dag så er det ofte fordi man føler at man må - ikke fordi man nødvendigvis har så lyst, sier Moland.

I tillegg nevner jordmoren at lange, barnløse forhold kan forbli barnløse i mange år selv etter at kvinnen slutter på p-pillen.

- Når man har gått på p-pillen i så mange år, kan det ta lang tid å få regelmessig mens. Og det er første bud for at man skal kunne bli gravid, sier hun.

Mer nærhet mellom par

Det føles gjerne som om tiden går fortere i dag enn den gjorde før, mange samboere og kjærester har ved siden av sitt felles liv også sine egne liv hver for seg. Undersøkelser viser også at samleiefrekvensen har gått ned mens onanifrekvensen øker. Jordmoren synes at dette er viktig å ta opp;

- Vi klarer ikke å begeistre hverandre nok, derfor ordner vi til og med sexen selv! Da slipper vi å forholde oss til andre eller få kritikk fra noen. I dag jobber mor og far, og møtes hjemme over hver sin PC, det skaper ikke akkurat mer nærhet mellom par, sier Moland.

- Det er egentlig ganske enkelt å holde seg fruktbar, man må bare oppdage hverandres kropper igjen, sier hun.

Molands graviditetstips

:
  • I julen kommer man gjerne nærmere hverandre, om dere har sex av ren lyst og ikke fordi dere "prøver å bli gravide", er sjansen større for at det faktisk skjer. Kroppen er ofte klokere enn hodet og skjønner når man vil bli gravid og ikke.
  • Vårlys og sol setter i gang hormonproduksjonen.
  • Stress, røyking, alkohol og dårlig kosthold øker sjansen for infertilitet.
  • Akupunktur har vist seg å regulere hormoner, 8-12 behandlinger kan øke sjansene for graviditet.
Gravid320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning