Deprimerte føder tidligere

Ny forskning viser at deprimerte kvinner er mer utsatt for premature fødsler.

Publisert Oppdatert
En ny studie publisert av tidsskriftet Human Reproduction forteller at depresjon hos gravide kan være en en årsak til prematur fødsel.

Dobbel risiko

Dette skriver Forskning.no som forteller at det er forsket lite rundt depresjon hos kvinner som fortsatt bærer barnet i magen.

I de siste årene har prognosene for prematurfødte barn blitt drastisk forbedret, men prematur fødsel kan også føre til alvorlige komplikasjoner og død.

Det er usikkert hvorfor fødselen kommer i gang for tidlig hos enkelte mødre, men studien peker på en mulig sammenheng mellom prematur fødsel og morens psykiske tilstand.

I en pressemelding fra Kaiser Permanente Division of Research kommer det frem at kvinnene med tegn på moderat depresjon tidlig i svangerskapet, hadde 60 prosent større risiko for prematur fødsel i forhold til kvinnene uten tegn på depresjon. Og jo mer alvorlig depresjonen var, jo høyere risiko var det for at kvinnen føder prematurt.

Svært få av kvinnene i undersøkelsen behandlet depresjonen med medisiner.

- Morkaken påvirkes

Forskerne er usikre på hvordan depresjon hos moren påvirker svangerskapet, men de mener det kan være en sammenheng mellom morens psykiske helse og morkaken.

- En sunn morkake er en forutsetning for et vellykket svangerskap. Morkaken er imidlertid påvirket av kvinnens hormoner. Og hormonproduksjonen er igjen påvirket av hjernen, sier Dr. De-Kun Li, som har ledet undersøkelsen.

depremert-gravid-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning