De beste aprilsnarrene

De beste aprilsnarrene gjennom tidene

1. april er dagen for å lure noen. Vi har funnet de ti beste aprilspøkene – les og le!

I KØ: Folk i kø utenfor polet med bøtter for å bære vin 1. april 1969.
I KØ: Folk i kø utenfor polet med bøtter for å bære vin 1. april 1969. Foto: Henrik Ørsted/Digitalt museum/Wikimedia Commons
Sist oppdatert

Lite er morsommere enn å lure noen trill rundt, og lite er mindre morsomt enn å være den som blir lurt.

Men fortvil ikke – dersom det skulle ende med at det er du som blir lurt 1. april, kan du alltids trøste deg med at det sannsynligvis er andre som går på dårligere spøker enn deg.

Vi presenterer herved de ti beste aprilspøkene:

1. I kø for avgiftsfri vin

I 1950 lurte Aftenposten mange osloborgere. De skrev at Vinmonopolet hadde gått tom for flasker, men at de som tok med seg bøtter, kunne kjøpe opp til 5 liter avgiftsfri vin.

Spøken er gjentatt opptil flere år, og folk gikk fem på flere ganger.

I 1987 kunne Bergens Tidende fortelle at Vinmonopolet skulle dele ut 10.000 liter med konfiskert smuglervin, men at man selv måtte stå for emballasjen. Ved åpningstid hadde 200 mennesker stilt seg i kø utenfor polet, med både flasker og bøtter i hendene.

2. Den sveitsiske spaghettihøstingen

BBC står bak den kanskje best kjente aprilspøken fra 1957 – spaghettihøstingen i Sveits. I en idyllisk TV-reportasje, som selvfølgelig er fullstendig oppspinn, tas seerne med til en familie fra idylliske Ticino i Sveits.

Vi får se kvinner høste spaghetti fra trærne, og en påfølgende feiring av den fruktbare avlingen som feires med en skål for spaghettihøstingen og en tradisjonsrik spaghettimiddag.

Ifølge den britiske kringkasteren selv er dette en av de første gangene TV-mediet ble brukt som kanal for en aprilspøk.

HØYREHENDT ELLER VENSTREHENDT WHOPPER? Ikke godt å si. Men Burger King Lurte mange i 1998.
HØYREHENDT ELLER VENSTREHENDT WHOPPER? Ikke godt å si. Men Burger King Lurte mange i 1998. Foto: Wikimedia Commons

3. Venstrehåndsburgeren

I 1998 kunne man over en tosiders annonse i USA Today lese at Burger King skulle lansere en helt ny type Whopper, nemlig venstrehåndswhopperen.

Ingrediensene var de samme som i originalversjonen, men alt var snudd 180 grader, slik at den nye burgeren skulle passe de venstrehendte, skriver Time.

Dagen etter ble det avslørt at oppfinnelsen var en aprilspøk, men Burger King-filialer hadde fått tusenvis av spørsmål om den nye versjonen. Samtidig hadde mange høyrehendte bedt om den originale høyrehåndsburgeren.

Les også: Nå kommer koronaspirasjonene

4. Tyngdekraften forsvinner

I 1976 annonserte den britiske astronomen Patrick Moore at man på en spesiell dag og på et spesielt tidspunkt, kunne oppleve en unik astronomisk hendelse i sin egen stue, skriver BBC.

Pluto skulle i følge Moore passere Jupiter på en slik måte at vi her på jorden ville oppleve en midlertidig begrensning av tyngdekraften.

Dersom man hoppet eksakt eksakt klokken 09.47 ville man få oppleve en merkelig svevende følelse. Aprilspøken ble fortalt på BBC radio, og radiostasjonen kunne i ettertid fortelle at de hadde mottatt hundrevis av telefoner fra mennesker som mente å ha følt seg svevende. En kvinne fortalte at hun og elleve venner til og med hadde svevd opp fra stolene de satt på.

APRILSPØK: Annonsen som «kunngjør» at Taco Bell kjøper Liberty Bell.Den sto på trykk i New York Times 1. april 1996.
APRILSPØK: Annonsen som «kunngjør» at Taco Bell kjøper Liberty Bell.Den sto på trykk i New York Times 1. april 1996. Foto: Faksimile

5. Taco Bell kjøper Liberty Bell

Den amerikanske tacokjeden Taco Bell «kunngjorde» i en annonse fra New York Times 1. april 1996, at de kjøper Liberty Bell – og skiftet navn på den til Taco Liberty Bell.

Liberty Bell eller den såkalte «Frihetsklokken» skal ha blitt ringt med da uavhengighetserklæringen ble vedtatt 4. juli 1776. Den regnes derfor som et ikonisk symbol på amerikansk uavhengighet.

Ifølge avisen Lawrence Journal World ble National Park Service, som driver senteret klokken står utstilt på, oppringt av hundrevis av sinte amerikanere som protesterte på aprilspøken.

Taco Bell begrunnet «kjøpet» med at de ønsket å gi et bidrag for å hjelpe til med landets gjeld i annonsen.

6. Digitalisering av Big Ben

Britene er kjent for aprilspøkene sine, og en av de aller beste er fra 1980. Igjen er det BBC som er hjernen bak spøken, og denne gangen ble det meldt om at Big Ben skulle bli en digital klokke.

Spøken ble ifølge New York Times en stor flopp, og BBC måtte be om unnskyldning til forargede briter i en uke etterpå.

GJENSTAND FOR APRILSPØK: Ærverdige Big Ben i London skulle, ifølge aprilspøken til BBC, erstattes med en digital variant.
GJENSTAND FOR APRILSPØK: Ærverdige Big Ben i London skulle, ifølge aprilspøken til BBC, erstattes med en digital variant. Foto: Marcin Nowak / Unsplash

7. Flyvende pingviner

Nok en gang er det BBC som stikker av med hederlig omtale. 1. april 2008 publiserte kringkasteren en forseggjort reportasje fra Antarktis.

I reportasjen, som skulle forestille en del av programmet «Miracles of Evolution» kunne vi se at det nå var oppdaget en pingvinkoloni som kan noe ingen pingviner har gjort før, nemlig å fly.

I reportasjen forklarer programleder Terry Jones at pingvinene fløy tusenvis av mil til Sør-Amerikas regnskoger fremfor å overvintre i Antarktis. Videoen gikk viralt og ble blant internetts mest sette.

I etterkant publiserte BBC en video hvor de forklarte hvordan de skapte de flygende pingvinene ved hjelp av spesialeffekter.

Les også: Aprilsnarr! Denne sjokoladen får du aldri se i butikken

8. Eminem med M&M-samarbeid

Rapper Eminem lurte i 2018 fansen med et Instagram-bilde hvor han «avslørte» at han hadde inngått et samarbeid med sjokoladen M&M.

I instagramposten som fulgte bildet, skrev han:

«Har sett frem til dette samarbeidet en stund: Em & M's! Hvit sjokolade – i butikk nå!»

Bildet viser hvite M&Ms med Eminems logo på.

Ifølge Billboard har fansen tidligere moret seg med tanken på et slikt samarbeid, og har redigert sammen reklamelignende M&M-videoer med Eminem-låter som bakgrunnsmusikk.

9. Kaptein Sabeltann pålagt redningsvest

APRILSPØK: I en aprilsnarr fra 2015 fra dyreparken i Kristiansand ble det kunngjort at Kaptein Sabeltann og mannskapet hans måtte seile med redningsvester,
APRILSPØK: I en aprilsnarr fra 2015 fra dyreparken i Kristiansand ble det kunngjort at Kaptein Sabeltann og mannskapet hans måtte seile med redningsvester, Foto: Chell Hill/CC/Wikimedia Commons

1. april 2015 kunne dyreparken i Kristiansand melde at de nye forskriftene om påbud om redningsvest også gjaldt for pirater, noe som ville ramme Kaptein Sabeltann og resten av mannskapet på Den Sorte Dame.

«Dyreparken har jobbet opp mot riktige instanser for å kunne unngå å måtte gå til dette steget, men har ikke lykkes. På grunn av nye regler om bruk av redningsvest ser vi oss nødt til å gjøre noen endringer i årets oppsetning.» kunne de melde på egen Facebook-side.

Noe som ville komme til å innebære at piratene måtte seile med redningsvest.

– Så lenge Sabeltann seiler i våre farvann, har vi dessverre ikke noe valg, sa administrerende direktør Per Arnstein Aamot i Dyreparken den gang.

10. Klimaendringer vekker dragene fra dvalen

NORSK SPØK: Forskning.no kjørte i 2015 en aprilsnarr som hevdet at drager ville våkne fra dvalen sin som følge av klimaendringer.
NORSK SPØK: Forskning.no kjørte i 2015 en aprilsnarr som hevdet at drager ville våkne fra dvalen sin som følge av klimaendringer. Foto: Illustrasjon / Coneyl Jay / Getty Images

2015 var et godt år for norske aprilspøker. Forskning.no kunne nemlig melde at tre forskere nå mente at det var grunn til å tro at de mytologiske vesenene fantes, og at de bare hadde gått i en langvarig dvale.

Artikkelen trekker frem at det eksisterer en rekke dragehistorier fra middelalderen, men at det stadig ble færre av dem i den lille istid, som fant sted i etterkant. På grunn av klimaendringer trodde forskerne forholdene snart ville bedre seg og at de ville våkne fra sine hi.

«Smart Lego» og Volkswagen-bommert

Mange skjønte nok tegninga da Lego i 2021 annonserte at «SmartBricks», brikkene som automatisk flytter seg unna sårbare foreldreføtter, var like rundt hjørnet. Sjarmerende var det, i hvert fall.

Ikke alle aprilsnarrer treffer like bra – eller er like enkle å avsløre. For eksempel da bilkonsernet Volkswagen samme år, attpåtil to dager før 1. april, kunngjorde at bilmerket skiftet navn til «Voltswagen» i USA.

En rekke medier, deriblant The Associated Press, USA Today, CNBC, The Washington Post og flere norske medier, gikk på «limpinnen» og meldte om det overraskende navnebyttet.

Da Volkswagen omsider innrømmet at det hele var et heller dårlig planlagt reklamestunt, lot ikke kritikken vente på seg.

Aprilsnarr

  • Bakgrunnen for aprilsnarr er ifølge Store Norske Leksikon ganske uklar.
  • En av teoriene går ut på at tradisjonen går tilbake fra overgangen fra den julianske til den gregorianske kalenderen som fant sted i de katolske land i år 1582.
  • Da ble det avgjort at 1. nyttårsdag skulle finne sted på 1. januar i stedet for 1. april. De som ikke rettet seg etter det nye påbudet ble kalt narrer og ble utsatt for narrestreker.
  • Les mer: Store Norske Leksikon

Denne saken ble første gang publisert 31/03 2020, og sist oppdatert 28/03 2023.

Les også