De beste antistresstipsene

Psykolog Anne Brudevold har tips til hvordan du med fokus på livsstilen din forebygger stress.

Publisert Oppdatert
Psykolog Anne Brudevold har arbeidet med spenningstilstander og stress i en årrekke, samtidig holder hun foredrag om stress og stressmestring for bedrifter og organisasjoner.

Avspenning

Nå er hun ute med boken Stress og det lille øyeblikks avspenning, hvor hun avslører flere metoder du kan bruke på deg selv for å lette på anspenthet.

I boken skriver Brudevold at stress blant annet skyldes at vi føler vi ikke mestrer de utfordringene vi står overfor fordi vi ikke klarer å si nei eller har dårlig samvittighet. Det kan være forhold som ligger langt tilbake i tid eller dypt i oss som gjør oss disponert for stress.

Vi har plukket ut noen av Brudevolds tips, som handler om pust, kosthold og mosjon:

  • Riktig pust motvirker stress. Sett deg godt til rette på en stol med baken helt inn mot ryggstøet. Len ryggen bakover, og sett føttene rett frem på gulvet foran deg. Flytt oppmerksomheten mot magen. Bli kjent med hvordan du puster, registrer hvordan du spenner deg.
  • Slipp hele kroppstyngden ned i stolsetet, spenn godt av i kroppen og fokuser på mellomgulvet. Pustetreningen foregår ved at du spenner, slipper og løsner i mellomgulvet og magen. Pust dypt, senk skuldrene, spenn av i kjeven. Gjenta flere ganger for dagen.
  • Ta deg tid til hvile midt på dagen, legg deg ned og bruk pusteteknikken som avspenning, kjenn at kroppen synker godt ned mot underlaget, spenn av, bli tung, pust rolig og dypt.
  • Kostholdet kan virke både som en stressfaktor og som stressregulering. Tygg maten minst 32 ganger og ha god tid rundt hvert måltid. Ikke spis fremfor PC eller TV.
  • En god fordøyelse er viktig for opptak av næringsstoffer, for avgifting og rensing av avfallstoffer, helsen, velværet og minst mulig stress.
  • Mosjon og frisk luft øker utskiftingen av karbondioksid, noe som er viktig for utskillelsen av opphopet syre. Trening kan brukes i behandlingen av psykiske lidelser som angst, depresjon og aggresjon. Mosjon har en forebyggende virkning på evnen til å takle redsel og fortvilelse i vanskelige situasjoner.
stresse-320

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning