Dårlig vennskap?

Nå er det på tide å sette ned foten for dårlige relasjoner i livet ditt!

Publisert Oppdatert
Det er ikke til å komme ifra. Noen ganger ser man seg nødt til, av ulike årsaker, å avslutte et vennskap: Folk flytter, man prioriterer annerledes, man får ny jobb eller man finner nye venner¿

Les også: Kutt ut venninna!

Les også: Flere venner?

Les også: Kjedelig vennskap


Kort sagt: Folk forandrer seg, det samme gjør vennskap. Noen ender av seg selv, andre må man aktivt avslutte. Særlig om man befinner seg i et usunt vennskap.

Dette er indikatorer på at du er i en usunn vennerelasjon:
  • Du føler ikke at du og dine meninger blir respektert eller hørt.
  • Du er stort sett alltid lei deg, frustrert, utslitt, sint eller på andre måter føler deg dårlig etter å ha møtt vedkommende.
  • Din venn oppfører seg generelt på en måte du oppfatter som lite hyggelig, har en lav moral og deler ikke de samme verdiene som deg.
  • Du er den som alltid tar kontakt, som ringer eller besøker og tar initiativ til å møtes.
  • Vedkommende snakker alltid som seg selv, bryr seg sjeldent om hvordan du har det, og bagatelliserer gjerne det du sier.

Til tross for slike indikatorer på et dårlig vennskap, er det ikke alltid like lett å vite når det er på tide å sette ned foten. De aller fleste av oss setter tross alt pris på våre vennskap, og gir av oss selv for at de skal fungere. Men; hvis en relasjon bidrar til mer stress og smerte, enn energi og likeverd, er det ikke bedre å ta farvel før det hele utvikler seg fra ille til verre?

Så hvordan går man frem, for å ende et vennskap?

Her er noen tips:

1. Analyser vennskapet
En krangel i ny og ne er ikke nødvendigvis ensbetydende med et dårlig vennskap. Det kan i likhet med krangler i parforhold være bare sunt å klarne lufta en gang innimellom.

Mistenker du imidlertid at din venn eller venninne med vilje forsøker å såre deg, sette deg i et dårlig lys eller på andre måter svikter din tillit er det grunn til å være ærlig med seg selv. Du må ta et valg; ønsker du å beholde en slik venn? Er dette noen du vil betro deg til, og støtte deg på i tunge stunder?

Det hjelper ikke hvor gode venner du tror dere er, eller hvor lenge dere har vært "bestevenner", om vedkommende konsekvent får deg til å føle deg ille.

2. Distanser deg fra vedkommende på en forsiktig måte
Unngå å lage unødig drama ved å kutte tvert. Se heller an situasjonen og ta mindre kontakt. Ikke del så mange personlige detaljer fra ditt liv når dere snakkes og unngå å plassere deg selv i en situasjon hvor personen får anledning til å såre deg. Skap litt distanse, ikke fiendtlighet. Ved behov bør du være ærlig, og fortelle hvorfor du distanserer deg.

3. Fortell andre
Hvis du har noen nære venner du stoler hundre prosent på, kan det være greit å fortelle dem at du ønsker litt avstand fra det dårlige vennskapet. På denne måten vet de andre vennene dine at du kanskje ikke ønsker å bli invitert med på sammenkomster der du blir sittende sammen med denne personen.

Det kan riktignok være tøft å begrense sitt eget sosiale liv på denne måten, men kanskje møter du nye venner i prosessen?

3. Ta vare på deres felles venner
Selv om du ender et vennskap med en person, betyr ikke det at må gi slipp på alle i omgangskretsen.

4. Ikke stress med å få den dårlige vennen ut av livet ditt
Ved å slette vedkommende på Facebook eller MySpace med en gang, blir det altfor opplagt og smålig.

Vent en stund til det føles mer naturlig og mindre sårende å slette. Husk; selv om han eller hun såret deg først, betyr det ikke at du trenger å såre vedkommende tilbake.

5. Vær rak i ryggen når det stormer som verst
Kanskje blir det ryktespredning, allianser eller annet ved vennskapsbrudd. Husk at ekte venner kjenner deg, de vil forstå situasjonen din og ikke dømme deg basert på hva en annen person sier eller mener.

6. Oppfør deg høflig i etterkant
Møtes dere i sosiale settinger etter endt vennskap, trenger dere ikke å oppføre dere som fiender. Dere er bekjente. Smil høflig og småsnakk litt før du beveger deg videre.

7. Vær åpen for tilgivelse
Alle kan forandre seg, og det skal være rom for tilgivelse. Hvis vedkommende innser sine feil og dårlige handlinger, kan du gjenoppta vennskapet hvis det føles riktig.

Men husk; ikke glem fortiden! Ikke del for mye av personlig informasjon før du virkelig vet at han eller hun virkelig er til å stole på.

Kilder: Suite101.com, Ehow.com bad_hoyde

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning