Dårlig beskyttelse

Norske foreldre er forvirret i forhold til solbeskyttelse. En nettundersøkelse Vichy nylig har gjennomført blant 800 nordmenn viser at bare 10% smører barna med solkrem med beskyttelsesfaktor høyere enn faktor 30.

Sist oppdatert
40% bruker oftest solfaktor 13-20 til barna. Undersøkelser viser dessuten at man smører på for lite solkrem. Dermed reduseres beskyttelsefaktoren vesentlig i forhold til det som er oppgitt.

Undersøkelse

En undersøkelse Vichy tidligere har gjennomført blant norske hudleger viser at 64 prosent mener foreldre ikke beskytter barna sine mot solen i tilstrekkelig grad.

- Det er neppe graden av omsorg det er noe i veien med, men kunnskapsnivået når det gjelder soling og solbeskyttelse er dessverre fremdeles lavt. Det er mange foreldre som tror barna deres kan herdes mot solen gjennom soleksponering. Det er dessverre en stor misforståelse som kan få alvorlige konsekvenser på sikt, sier lege Teresa Løvold Berents ved hudavdelingen ved Rikshospitalet i Oslo.

Hun maner ikke til hysteri, men til økt bevissthet for å redusere fremtidige solskader. Solskader akkumuleres gjennom livet. Huden glemmer med andre ord ikke. En vesentlig del av UV-strålingen akkumulert i løpet av livet skjer før fylte 20 år. Forbrenninger og solskader som oppstår i barneårene vil følge en resten av livet og øker sjansen for alvorlige solskader som voksen.

Rådene må ikke forveksles med generelle råd om solbeskyttelse som for eksempel innebærer at spedbarn ikke skal utsettes for direkte sol. Barn som voksne bør fortrinnsvis holde seg i skyggen når solen er på sitt sterkeste. (Fra kl.12 til kl. 15.)

Lav faktor, liten mengde

Graden av beskyttelse faller nemlig når man smører på et tynnere lag enn det som var utgangspunktet for målingen. Dette viser blant annet et studie publisert i Journal of Dermatology i april 2007.

Dermed er det mange som beskytter seg mot solens stråler i langt mindre grad enn de er klar over. Smører man på et tynt lag med faktor 15, vil dette bety en reell beskyttelse tilsvarende faktor fire eller fem.

- Som en tommelfingerregel kan man si at et voksen bør smøre seg inn med en mengde solkrem tilsvarende en håndfull. Barn smøres inn med ca halvparten av dette. Smør gjerne inn barnet to ganger og la solkremen tørke mellom omgangene. Gjenta hver 2. til 3. time, råder Berents.

Solkremer både for barn og voksne må ha dokumenterbar beskyttelse både mot UVA- og UVB-stråler. UVB-strålene gjør huden rød og brent og kan føre til alvorlige celleskader. UVA-strålene trenger lengre ned i huden. Det er i stor grad disse strålene som forårsaker for tidlig aldring av huden.

Søker råd på apotek

Vichys internettundersøkelse viser at kvinner med små barn foretrekker å kjøpe solkrem på apotek. Av dem med små barn mellom ett og 2 år, svarte 42 prosent at de sist handlet solkrem på apotek. For undersøkelsespanelet generelt var andelen 27 prosent.

- Søk gjerne råd om solbeskyttelse på apotek. Ansatte på apotek får jevnlig opplæring om soling og solskader og vil derfor kunne gi kvalifiserte råd om riktig beskyttelse for både barn og voksne, sier opplæringsansvarlig Line Kartnes i Vichy.

Noen solråd:

  • Smør inn barna min 20 minutter før de går ut i solen
  • Bruk en solkrem med dokumenterbar beskyttelse både for UVA- og UVB-stråler og med fotostabile solfiltre.
  • Bruk omtrent en håndfull solkrem til en voksen person. Halv mengde til barn
  • Beskytt barn med hatt og lette klær når de leker i solen
  • UV-indexen angir styrken på solens UV-stråler i en skala fra 0-15. Jo høyere UV-index, jo høyere er behovet for beskyttelse. Indeksen er høyest mellom kl. 12.00-15.00. Derfor bør man ta pause fra solen i dette tidsrommet.

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også