Vond lukt i underlivet

- Bruk yoghurt i skjeden

- Kvinner med friskt underliv skal kunne gå uten truse, sier gynekologen.

DROPP TRUSA: Har du helt friskt underliv, skal du fint kunne gå uten truse hver dag uten å være redd for å få flekker på innsiden av buksa eller skjørtet.

DROPP TRUSA: Har du helt friskt underliv, skal du fint kunne gå uten truse hver dag uten å være redd for å få flekker på innsiden av buksa eller skjørtet. Foto: Colourbox.

Publisert Oppdatert
SYNTETISK MATERIALE: Stringtruser og hipstere i syntetiske blonder er sexy som bare det, men det bør ikke være hverdagstrusa di. Det bør helst være den gode, gamle bomullstrusa som puster godt og sitter behagelig uten å kjennes gnagende og trang.

SYNTETISK MATERIALE: Stringtruser og hipstere i syntetiske blonder er sexy som bare det, men det bør ikke være hverdagstrusa di. Det bør helst være den gode, gamle bomullstrusa som puster godt og sitter behagelig uten å kjennes gnagende og trang. Foto: Colourbox.

God smak, god balanse

 • Frukt og grønnsaker som ananas og selleri skal gi væsken i underlivet en mindre skarp smak.
 • Kjøtt, fisk og melkeprodukter i tillegg til hvitløk, krydder og koffein får deg til å smake kraftigere.
 • Ved å drikke vann vil du imidlertid dempe smaken igjen.
 • Ikke vask skjeden - den er selvrensende. Å vaske seg innvendig kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen og føre til infeksjoner.
 • Bruk undertøy av bomull. Bomull lar huden puste og transporterer fuktighet. Fuktighet er god grobunn for bakterier, så unngå syntetiske materialer i trusene. Det kan også være lurt å unngå å bruke g-streng.
 • Hvis du sover uten truse vil underlivet få god tilgang på luft og holde seg tørt slik at bakteriefloraen ikke blomstrer opp.

(Kilde: Lommelegen.no, apotek1, helsebiblioteket.no)

Råtne reker, gammel fisk - minner ikke akkurat om god lukt, og er definitivt det siste man vil at ens eget underliv skal lukte.

Men det er slik Josef Ekgren, overlege ved Majorstuaklinikken, gynekolog og fødselsspesialist, beskriver "den typiske lukten" fra et kvinnelig underliv som ikke er friskt.

- Ubalanse i underlivet gir en fiskelukt eller lukt som gamle reker. Dette skyldes opphopning av ufarlige bakterier, men det er ikke en seksuelt overførbar tilstand. Dette er en ubalanse i skjedens økosystem, sier Ekgren til Kvinneguiden.

Dårlig lukt grunnet stress

Det er flere årsaker til at ubalansen kommer, for eksempel at man eksperimenterer med flere partnere eller bruker for tranger truser og bukser.

Men det ikke veldig mange er klar over er at to av de absolutt mest vanlige årsakene til at pH-verdien i skjeden blir skjev, er stress og prevensjon.

- Om kvinnen stresser mye kan skjedesekresjonen øke og føre til bakteriell vaginose. Mine data viser at hver 4.kvinne har bakteriell vaginose, noe vi ser mer og mer av hos unge jenter i dag, forteller gynekologen og fortsetter:

- Ubalansen i underlivet øker også ved bruk av hormonell prevensjon som p-piller og hormonspiral. Hormonene vil skape mikroblødninger i skjeden, små blødninger man ikke ser med øyet. Blod er ypperlig næring til bakterier. Bakteriell vaginose gjør at bakterier i underlivet skiller ut fettsyrer som gir en ubehagelig rekelukt.

Ekgren, som har forsket på seksuelt overførbare sykdommer i flere år, mener at sosialt stress blant jenter og kvinner har økt kraftig de siste årene. Han hevder det startet på 50-tallet da kvinner dro til storbyene for å studere og jobbe. Dette var også begynnelsen på den seksuelle revolusjonen.

- Jentene stresset veldig mye, de skulle være like flinke som gutta når det gjaldt skole og jobb og konkurrere om å få de beste jobbene, men så skulle de også konkurrere mot andre jenter om å være penest og få den beste mannen! Det er mer stressende for kvinner i dag enn for menn; kvinner må tenke på sko, klær, sminke, undertøy - alt for å være sexy, konstaterer Ekgren videre.

Dermed kan det altså være en av årsakene til at stadig flere kvinner sliter med vond lukt fra underlivet.

-Sjusk og fanteri!

Sliter du med bakteriell vaginose trenger du antibiotika. Det finnes reseptfrie medikamenter, men ifølge gynekologen bør du komme deg til legen først som sist.

- Produkter man kan kjøpe reseptfritt på Apoteket er bare sjusk og fanteri! Dette er noe som tar bort den ubehagelige lukten, men når man slutter å bruke det, kommer ubalansen tilbake, så det virker bare midlertidig, sier Ekgren.

Han forteller at bakterien som produserer illeluktende fettsyrer må behandles med oral eller vaginal antibiotika, som Flagyl eller Dalacin.

Slik skal vaginaen lukte

Stress kan altså gi mer utflod i skjeden, men skjeden skal samtidig være naturlig fuktig, og har sitt eget system som skyller ut væskebakterier fra skjedeveggen. Derimot skal denne naturlige fuktigheten ikke renne utenfor og lukte vondt.

- Under de mest optimale forhold skal jenter kunne gå uten truse fordi man da ikke opplever å få noen flekker i trusen, jenter som er friske i underlivet kan gå uten truse. Skal du bruke truse er det beste alternativet den gode, gamle bomullstrusa, sier Ekgren.

Men hvordan vet man om skjeden lukter "riktig"?

SMAK SELV: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet, anbefaler å deg å føre en finger inn i skjeden din og deretter smake og lukte på fingen for å kjenne om dette er en OK lukt eller om det blir for syrlig.

SMAK SELV: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet, anbefaler å deg å føre en finger inn i skjeden din og deretter smake og lukte på fingen for å kjenne om dette er en OK lukt eller om det blir for syrlig. Foto: Petter Berg.

Matvarer kan påvirke lukt og smak

Noen ganger er det flere årsaker til at underlivet ikke alltid har like godt lukt.

Har du en dag drukket for lite vil det gjenspeiles med mørkere og sterkere lukt på urinen. Mat og drikke som asparges, rotgrønnsaker og kaffe har også en innvirkning på underlivet ditt. Har du spist grønn asparges kan man kjenne en ekstra sterk lukt fra urinen.

Andre matvarer som påvirker urinlukten:

 • Erter
 • Kålrot
 • Karri
 • Hvitløk
 • Rå rødløk
 • Bønner
 • Chili

(Kilde: Maria K. Ebbestad)

- En frisk vagina skal ha en svak, syrlig lukt av yoghurt. En frisk skjede har friske melkesyrebakterier, og melkesyrebakterier er også i yoghurt, sier gynekologen.

Og syns du at underlivet lukter ekkelt, ja da kan ifølge gynekologen ta saken i egne hender og sprøyte nettopp yoghurt opp i skjeden for å få tilbake balansen i underlivet.

- Bruk for eksempel en pipett og sprut inn litt naturell yoghurt, da vil det behandle ubalansen siden melkesyrebakterier dreper andre bakterier. Før i tiden brukte man gjerne rømme på åpne sår som ikke ville gro, av samme hensikt; fordi rømme inneholder melkesyrebakterier, sier opplyser Ekgren.

Gynekologen advarer mot å bruke såpe i underlivet, men heller kun skylle med varmt vann.

- Man behøver ikke bruke noen form for såpe, bare varmt vann. Noe man forøvrig burde gjort hver gang etter vannlatning og avføring også, men det er litt vanskelig når man ikke er hjemme. Men varmt vann kan hjelpe mot kløe både analt og i skjeden. Dra kjønnsleppene til siden og skyll med varmt vann, men ikke skyll opp og inn i skjeden, bare utenpå, råder han.

- Smak på deg selv

Er du fremdeles usikker på om du lukter og smaker godt fra underlivet, kan du gå mer drastisk til verks og smake på deg selv.

Det mener i alle fall Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig ved Kondomeriet:

- Smak selv, da vel. Dersom du er redd det skal lukte, kan det være greit å kunne utelukke at grunnen er dårlig hygiene eller bakteriell ubalanse. Før en finger inn i vagina, beveg den rundt og hold fingeren opp til nesen. Smak deretter på deg selv. Dersom systemet ditt er i overkant syrlig eller ute av balanse, kan det være utfordrende å være der nede med munnen. Hvis man reagerer med litt avsky i forhold til å bli bedt om å lukte og smake på seg selv, så tenker jeg at det er rart at man skal kunne kreve at noen andre skal gjøre det på en, sier Ebbestad til Kvinneguiden.

Hun mener at det kan være en fordel å kjenne til sine egne lukter og smaker.

- Det skal smake og lukte friskt, og noen ganger kan det være nok å lukte ettersom lukt og smak henger sammen. Flere seksualrådgivere ser på dette som en naturlig del av det å utforske seg selv, sier Ebbestad.

Samtidig kan hun fortelle at dersom man har en ubalanse i bakteriefloraen, for eksempel bakteriell vaginose eller en seksuelt overførbar infeksjon, vil man kunne merke noe annet.

- Ved hyppig partnerbytte eller hvis det går lang tid mellom hver gang han får utløsning i skjeden hennes, vil man også kunne oppleve en strammere lukt enn vanlig.

Ikke soppinfeksjon

Ebbestad mener at det å snakke om utflod som regel er tabu for de fleste kvinner. Samtidig syns hun at det er viktig å ha et bevisst forhold til det.

Forebygg ubalanse i underlivet

 • Ikke vask kjønnsorganet ofte med sterk såpe
 • Helst unngå å skylle direkte med dusjhodet opp i skjeden
 • Ikke benytt tamponger
 • Anvend kondom med ny partner
 • Minst mulig trange klær nedentil

(Kilde: Maria K. Ebbestad)

Da utflod kan variere i farge, lukt og konsistens kan den faktisk fortelle deg mye om hva som skjer i underlivet:

- Mange tror at illeluktende utflod er et tegn på soppinfeksjon. Soppinfeksjon vil som regel føre med seg kløe og grynete konsistens, men veldig sjelden sjenerende lukt.

Hun peker også på bakteriell vaginose som den vanligste årsaken til vond lukt i underlivet.

- Bakteriell vaginose gir ingen synlige tegn, men fører med seg en merkverdig lukt som ofte kan minne om fisk. Det kan også forekomme unormal og irriterende utflod, noen ganger kan den også være tyntflytende, skummende og grålig. Bakteriell vaginose er ikke ved første blikk farlig, men det kan gi alvorlige komplikasjoner for gravide. Sjansen for spontanabort eller for tidlig fødsel blir for eksempel større.

Det er derfor viktig at du oppsøker din lege dersom du mistenker at du har bakteriell vaginose. Legen vil foreta en utflodsprøve av deg. Dersom testene viser at du har infeksjonen, vil du få antibiotika.

- Tilstanden vil hos åtte av ti kvinner bli borte, men rundt en tredjedel av kvinnene vil få infeksjonen igjen, sier Ebbestad.

Les også:

Tabu-tilstanden gjør sex smertefullt

Derfor bør han knipe igjen under sex

Dette tør vi ikke spør gynekologen om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning