Brennesle - et styrkemiddel

Den tradisjonelle brennelseplanten viser seg nå å være en superplante med helsebringende effekt og skal virke som et styrkemiddel for travle høst- og vinterdager.

Sist oppdatert
Etter en regntung sommer med lite solskinn, er det kanskje mange som går travle høst- og vinterdager i møte med halvladede batterier. Et daglig inntak av Urtica dioica, eller brennesle, kan være styrkemiddelet som får deg vel gjennom høsten.

Hjelper mot mye

I tillegg til å være en kraftig vitaminbombe som renser kroppen, skal neslen også ha en rekke helsebringende effekter og kan hjelpe både revmatikere, astmatikere og allergikere.

Brenneslen vokser nærmest overalt i Norge, og er blant de mest næringsrike vekstene i den norske faunaen. Likevel er planten lite brukt i norske husholdninger, til tross for at undersøkelser viser at den er en meget god ernæringskilde og kan hjelpe både mot leddbetennelser, urinveisinfeksjoner, astma og allergi.

Brenneslen har blodrensende egenskaper som gjør at den er med på å skille ut giftstoffer fra kroppen ved å løse opp slaggstoffer og øke urinproduksjonen.

Rik på næring

Mange anser brenneslen som ugress. Planten er imidlertid svært rik på proteiner, vitaminer og mineraler, herunder C-vitamin, jern, magnesium, kalium, kalsium og silisium.

Nesle kan også benyttes som mat og passer fint til å bruke i supper og forvellinger.

Gamle råd

Fra gammelt av har planten vært benyttet som lindrende middel mot revmatiske plager som leddbetennelse. Et gammelt kjerringråd sier at det kan hjelpe på smertene å rulle seg i neslebusker. Irritasjonene i huden skal gjøre de revmatiske smertene mindre.

Et annet råd fra folkemedisinen er å redusere smertene ved å piske seg selv med friske nesler.

God kur

Det finnes heldigvis andre, mindre smertefulle måter å utnytte plantens positive egenskaper på, som å innta neslen som ferskpresset plantesaft. En kur med ferskpresset neslesaft gir økt utskilling av klorider og urinstoff gjennom nyrene, noe som igjen bidrar til at urinsyre i leddene løses opp så smertene lindres.

Som følge av dette vil gjerne urinen bli mørkere i fargen og ha en noe sterkere lukt mens man går på kuren.

Denne saken ble første gang publisert 07/09 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også