Hvordan fjerne strekkmerker

- Bortkastet å smøre seg inn

Men det er én ting som kan redusere strekkmerkene betydelig etter svangerskapet.

ARR: Strekkmerkene oppstår i lærhuden og kan være svært vanskelige å forebygge. De vil imidlertid blekne med tiden og det hevdes at laser kan redusere og i beste fall fjerne arrene.

ARR: Strekkmerkene oppstår i lærhuden og kan være svært vanskelige å forebygge. De vil imidlertid blekne med tiden og det hevdes at laser kan redusere og i beste fall fjerne arrene. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

Publisert Oppdatert
BORTKASTET: Cato Mørk, professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, mener at det er totalt bortkastet å bruke penger på kremer i et forsøk på å forebygge strekkmerker under svangerskapet. Dette fordi strekkmerkene oppstår i lærhuden og kremer og andre produkter aldri når så langt ned.

BORTKASTET: Cato Mørk, professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, mener at det er totalt bortkastet å bruke penger på kremer i et forsøk på å forebygge strekkmerker under svangerskapet. Dette fordi strekkmerkene oppstår i lærhuden og kremer og andre produkter aldri når så langt ned. Foto: Illustrasjonsfoto: THINKSTOCKPHOTO.COM.

I svangerskapet endres den gravide kvinnens hormonutskillelse betydelig. Det vil hos de fleste føre til hudforandringer.

Disse endringene går gjerne tilbake etter fødselen, men det finnes unntak, og ett av disse er strekkmerker.

Det kan Anne Berit Eide, daglig leder og fagansvarlig ved Oslo Hudpleieklinikk, fortelle til Kvinneguiden.

- Når kroppen forandrer seg mye over kort tid, som ved graviditet eller under puberteten, hender det at huden ikke klarer å tilpasse seg fort nok. Resultatet blir arr i lærhuden, dette er strekkmerker, sier Eide.

Hun forteller at strekkmerker er skader som oppstår i kroppens underhud.

- De opptrer i starten som rosa til blåfiolette striper eller bånd på magen, setepartiet, brystene, lårene eller armene. Stripene innebærer overstrekking av elastiske fibre i huden. Disse fibrene gjenvinner ikke sin elastisitet, noe som gjør at det i de aller fleste tilfeller dreier seg om varige endringer i huden, forklarer Eide.

- Kan ikke forebygges

På pleiemarkedet finner man i dag mange produkter som lover å forebygge og redusere strekkmerkene. Balsam, E- vitaminkrem, kakaosmør, aloe vera-lotion, babyolje eller olivenolje brukes av mange for å forebygge strekkmerker.

Men det finnes i følge Eide ikke forskning som beviser at disse tiltakene er effektive.

- Noe forskning har vist at middelet tretinoin kan dempe utviklingen av strekkmerker. Men det gjelder i hovedsak for å dempe videreutvikling av allerede etablerte strekkmerker som er mindre enn seks uker gamle og som fortsatt er rosa eller røde på farge. Nytteverdien vil derfor være begrenset. I tillegg kan tretinoin være skadelig for fosteret og skal ikke brukes i svangerskapet, sier Eide.

Cato Mørk, professor og overlege ved hudavdelingen på Rikshospitalet, mener at det er totalt bortkastet å bruke penger på kremer i et forsøk på å forebygge strekkmerker under svangerskapet:

- Strekkmerker kan ikke forebygges. Strekkmerkene oppstår i lærhuden, og kremer og andre produkter når aldri så langt ned, sier Mørk til Kvinneguiden.

Forebygging og behandling

- Det kan være flere årsaker til strekkmerker. For eksempel medisinbruk som kortisonsalver, tabletter eller sprøyter, vektøkning, graviditet, trening, og hvis man har vokst fort. Det dannes "arr" i lærhuden, jeg betegner dette som "brudd" i huden når huden strekkes, det vil si overstrekking av elastiske fibre i huden, forteller Anne Harlia ved Laserklinikken.no.

Så mange som 70 prosent av kvinner vil en eller annen gang etter puberteten oppleve å få strekkmerker. Det samme gjelder omkring 90 prosent av gravide kvinner.

Strekkmerker kan være vanskelige å forebygge og fjerne. Men det kan hjelpe på psyken å i alle fall forsøke noe:

  • Endermologie er en massasjemetode som bygger på samme grunnprinsipp som bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Noen mener de har hatt god effekt av dette.
  • Strekkmerker vil etter all sannsynlighet blekne med tiden. I starten er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og blir dermed mindre synlige.
  • Hvis du først skal forandre på kroppsfasongen din, enten det er å gå opp eller ned i vekt, bør du gjøre det sakte. Gi kroppen din tid til å omjustere seg.
  • Sørg for å få i deg nok vitamin E som holder huden sunn og smidig. Du kan enten ta tilskudd av vitamin E eller smøre vitamin E-olje direkte på huden.
  • Noen hevder at sink og silica hjelper mot strekkmerker. Gode kilder for disse mineralene er rødt kjøtt, fisk, helkorn og nøtter.
  • Bruk hendene dine og gi deg selv en god massasje jevnlig. Noen eksperter mener at dårlig sirkulasjon kan gi strekkmerker.
  • Sørg for et sunt og variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fiber og vann. Dette er viktig for å gi huden den næringen den trenger.
  • Hold deg unna solen da UV-stråler ødelegger hudens kollagenfibre. Dessuten er strekkmerker mer synlige når du har farge.
  • Tren opp musklene dine. Sliter du for eksempel med strekkmerker på magen kan du trene opp magemusklene dine, slik at huden strammes og strekkmerkene blir mindre synlige.
  • Smør deg daglig med en fuktighetskrem.

(Kilde: nrk.no, laserklinikken.no, colosseumklinikken.no, kjerringrad.no)

Han forklarer det hele ved å sammenlikne huden med en strikk. Når du har strukket den langt ut over lengre tid, vil fibrene aldri trekke seg sammen igjen.

- De elastiske fibrene i huden blir overstrukket, og dette kan ikke reverseres, sier Mørk.

Hudlege Jens Roar Bjerke er enig med Mørk.

- Dette er det ingenting du kan gjøre noe med. Det er også helt tilfeldig hvem som får merker og ikke, det er bare snakk om flaks og uflaks, sier Bjerke til Kvinneguiden.

Hormonell årsak

Jon Langeland, hudlege ved det dermatologiske senteret Hudklinikken, forteller at man fremdeles ikke vet helt nøyaktig hvorfor noen får mer strekkmerker enn andre, men at hormonpåvirkningen er vesentlig:

- Vi ser også strekkmerker hos tenåringer som ikke er overvektige. Det er sannsynlig at hormonpåvirkningen på en eller annen måte svekker de kollagene fibrene i bindevevet i huden slik at vevet overstrekkes. Det øvre hudlaget blir også trukket fra hverandre slik at det blir som arr i huden. Dersom det samtidig er påkjenning for huden i form av volumøkning som ved svangerskap, kan utvidelsen av huden i seg selv være større enn det de elastiske fibrene kan ta opp, noe som fører til strekkmerker som resultat, sier Langeland til Kvinneguiden.

Hudlegen forteller at det ikke er særlig mye man kan gjøre med strekkmerker bortsett fra å unngå å øke mer enn normalt i vekt under svangerskapet.

Likevel kan man prøve å forebygge så godt som mulig;

- For å unngå strekkmerker kan du bruke sports-BH og klær som støtter mest mulig, men effektiv støtte for magen er ikke så lett å få til, sier Langeland.

Hudlegen advarer gravide kvinner mot å prøve alt på en gang.

- Man bør ikke forsøke alle mulige behandlinger. Av kremer kan A - vitaminsyre-kremer og Abrela, ha en viss effekt på merkene, sier Langeland.

Merkene kan reduseres

- Karlaser kan også hjelpe litt ved avbleking av den fiolette fargen og kanskje ha en stimulerende effekt på bindevevet. Peeling med syre på hudoverflaten kan gi arr og pigmentforandringer og det anbefaler jeg ikke, fortsetter Langeland.

Langeland trøster med at strekkmerkene vil bli mindre synlige med tiden.

- Det er en gradvis tilbakegang og heling. Den fiolette fargen vil blekes gradvis og hud kan restituere seg til en viss grad. Bindevevet gjenvinner etter hvert en del av styrken og regenereres slik at merkene blir mindre synlige, forklarer hudlegen.

Når skaden først har skjedd og strekkmerkene plager deg mye, kan du kanskje trøste deg med at Thomas Ternowitz, hudlege og professor ved Stavanger Universitetssykehus, mener at det er mulig å redusere strekkmerker etter en graviditet.

I alle fall delvis:

- Det finnes behandlinger mot strekkmerker. Du kan få laserbehandling som bygger opp strukturen i huden igjen. IPL- og fraksjonert CO2-laserbehandling er to alternativer som kan hjelpe deg å fjerne en del av strekkmerkene. Ved IPL-behandling stimuleres huden til å danne flere såkalte kollagenfibriller, som bygger opp huden igjen. Fraksjonert CO2-behandling innebærer at det lages små dype hull i huden og forårsaker kraftig dannelse av kollagen i huden, sier Ternowitz til Kvinneguiden.

Anne Harlia ved Laserklinikken.no har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet.

Hun mener at laseren reduserer strekkmerker betydelig.

FØR OG ETTER: I følge Laserklinikken.no kan strekkmerker reduseres betydelig med laser.

FØR OG ETTER: I følge Laserklinikken.no kan strekkmerker reduseres betydelig med laser. Foto: Foto: LASERKLINIKKEN.NO

- Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne, man ser cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling - eller maks to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harlia til Kvinneguiden.

Laser sies å være den mest effektive, men også dyreste, måten å fjerne strekkmerker på.

Laser skal stimulere cellene i lærhuden til å produsere nytt vev som kan hjelpe mot strekkmerker.

Noen hudleger er imidlertid ikke helt overbevist om at denne metoden hjelper.

Les også:

Så mye er normalt å legge på seg

Slik holder du graviditeten hemmelig

Denne testen kan være feil

Gravide frykter dette

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning