Bli venn med speilbildet ditt!

Misliker du det du ser i speilet? Slik øker du selvtilliten.

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Denne uken er temaet hvordan du opparbeider deg et positivt kroppsbilde.

Vi blir alle eksponert for ekstreme skjønnhets- og kroppsidealer uansett hvor vi snur oss. I den siste tiden har særskilt èn reklamekampanje fått stor kritikk for å ha retusjert modellen i reklamen til å være tynnere enn menneskelig mulig. Det er urealistisk, umulig og skadelig, men hos noen av oss kommer det en liten tanke når vi ser slike bilder som minner oss på vårt eget dårlige forhold til vårt eget kroppsbilde. "Bare jeg var litt tynnere så.."

Perfeksjonismekultur

- Det er blitt langt mer vanlig at kvinner streber etter å være alt på en gang- suksessrike og tynne. Vi streber etter å kunne alt, være alt og ha selvkontroll, og speiler oss mer eller mindre ubevisst i retusjerte idoler i media som veier under 40 kg. Vi setter ekstreme krav til oss selv, slik at selvkontroll og lav selvfølelse går hånd i hånd. Disse idealene er en stor illusjon, noe som det faktisk er opp til deg å se og forstå, mener coachen.

 


  • Lykke på betingelse

    Om vi går rundt og tenker "bare jeg var litt tynnere, hadde større pupper, mindre nese og blankere hår da ville jeg vært fornøyd og lykkelig", gjør at du setter en konkret betingelse på din lykke knyttet til en prestasjon som ligger foran deg.

    - Du skyver altså fra deg sjansen til å være fornøyd og glad stadig foran deg, og ser ikke det andre fine i livet ditt som kunne gitt deg glede. Som mennesker kommer vi i mange ulike versjoner både utvendig og innvendig, og det er nettopp det som gjør oss unike! Om du øver deg på å sette pris på kroppen din som bærer nettopp deg, er det mye lettere å eventuelt gjøre noe med du ønsker å endre på, sier Annika.

    Varsellamper på at kroppsbildet ditt er i ulage:
  • Du tenker stadig at du ville vært lykkelig om bare du hadde vært tynnere, hadde mindre nese og så videre.
  • Du sammenligner deg med de retusjerte idealene i media og bruker det som et slags underbevisst bevis på at du ikke er god nok.
  • Du fornekter hvordan du faktisk ser ut og speiler deg kanskje bare fra en viss vinkel, i mørket eller i lommespeil.
  • Du sulter deg, trøstespiser, eller driver med jojo-slanking.
  • Du tenker mange negative tanker om hvordan du ser ut.
  • Hva kan vi gjøre?

    Det er viktig å ha et bevisst forhold til sine egne holdninger og tanker om sin egen kropp. Om du ser at du kjenner deg igjen i varsellampene ovenfor er det viktig å ta tak i det og jobbe med innsiden først. Å "mate" ditt eget negative selvbilde ved å legge merke til de umulige idealene bryter ned selvfølelsen.

    - Om du har en spiseforstyrrelse må du oppsøke hjelp! Kontakt en psykolog. Et sted å starte kan være: Stiftelsen senter for spiseforstyrrelser og Interessegruppa for Kvinner med spiseforstyrrelser, sier Annika.

    - Sterk selvfølelse gjør det enklere å takle små "skavanker" som tigerstriper (strekkmerker) volanger (valker) eller hva det måtte være. Øv på å bekrefte deg selv positivt! Lag deg en Bra-bok!

    - Fokuser på kroppen din som det som bærer deg, sjelen din og personligheten din og det som jobber hardt for deg døgnet rundt. Den fortjener takknemlighet for det og at du tar best mulig vare på den igjennom å være sunn, ha fokus på helse og behandle den bra. Du skal tross alt bo i den i mange år fremover.

    - Bestem deg for å slutte å bruke energi på å nekte deg selv alt som er godt og hyggelig her i livet, og å slutt å ha dårlig samvittighet for det som ikke er "perfekt". Du kan øve deg frem til å ha et bra forhold til deg selv i nuet, igjennom å styrke selvfølelsen og få et bevisst forhold til tankene dine og deg selv. Om det synes vanskelig er det lurt å oppsøke hjelp hos psykolog eller en coach, avslutter Annika.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også