Biologisk klokke hos menn

At kvinner har en biologisk klokke er velkjent, men hvordan fungerer egentlig mannens?

Publisert Oppdatert
Uttrykket biologisk klokke betyr en nærmest instinkt- og kroppsrelatert følelse, eller fornemmelse som har med kroppens intuitive alder å gjøre. Oftest brukes det i forbindelse med kvinners behov for å føde før det er for sent.

Nå hevder faktisk forskere å ha funnet flere bevis på at også menn har en biologisk klokke, som visstnok tikkes i gang i midten av 30-årene. Vanskeligere over 40
En fransk undersøkelse av 12 200 par som gjennomgår fruktbarhetsbehandling, viser at sjansen for å bli gravid faller når mannen er over 35 år, og at sjansene går kraftig ned om mannen er over 40.

Dette er for så vidt ingen nyhet, da også tidligere studier har vist at både natulig og assistert befruktning er vanskeligere om mannen er over 40.

Forskere fra Paris' Eylau Center for Assisteret Graviditet har studert par som har hatt problemer med å bli gravide. Studien pågikk fra januar 2002 til desember 2006, og alle parene prøvde kunstig befruktning. Mannens sædceller ble telt opp, og cellenes evne til å svømme, form og størrelse ble undersøk før sæden ble ført inn i kvinnens livmor. Samtidig ble tallene på graviditet, ufrivillige aborter og fødsler rapportert inn.

Abort mer vanlig
Det kom ikke som en overraskelse at kvinner over 35 år har større vansker med å bli gravide og gjennomfør en vellykket graviditet enn ynger kvinner.

Mer overraskende var det at i de tilfellene hvor mannen var kommet litt opp i årene, var abort mer vanlig enn der mannen var yngre¿

Og om mannen var over 40, var utsiktene til en vellykket graviditet enda dårligere. For disse parende endte en tredel av svangerskapene med ufrivillig abort, og bare 10 prosent av behandlingene resultere i graviditeter.

- Et økende antall undersøkelser viser at menn ikke er immune mot aldringens tegn. Denne undersøkelsen viser at også menn har en biologisk klokke, sier doktor Alan Pacey, fertilitetsekspert ved Sheffield University til BBC.

Kilder: klikk.no, wikipedia.org, BBC far_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning