Beredt til fødsel!

Er du mentalt forberedt på fødselen går alt så mye lettere. Jordmor Kjersti Irgens forteller deg hva du bør tenke på!

Publisert Oppdatert

En fødsel er en voldsom prosess for kroppen, både fysisk og psysisk. Det er mye du tenke gjennom på forhånd, og det gjelder ikke bare praktiske ting. Noe av det viktigste for å takle fødselen, er faktisk å være godt forberedt mentalt. Jordmor Kjersti Irgens gir deg sine tips til hvordan du kan forberede deg og gjøre fødselen best mulig for deg selv og barnet.

 

- Det vi mener er viktigst er å ha tro på seg selv. "Dette skal jeg gjennom, dette skal jeg klare". Du må tro på kroppen din og din egen styrke.

 

Bedøvelse eller ikke?

Mange bestemmer seg på forhånd om de vil ha bedøvelse under fødselen eller ikke. Ifølge Irgens er det liten vits å avgjøre noe sånt på forhånd.

 

- Hva hvis babyen vil det annerledes og kanskje legger seg til på en måte som ikke er den enkleste? Skulle du da behøve epidural likevel, kan det føles som et nederlag fordi det ikke gikk slik du hadde tenkt.

 

Hun påpeker at i en fødsel er det to x-faktorer av stor betydning, nemlig babyen og livmoren, og det er ikke lett å vite hvordan ting vil forløpe ppå forhånd.

 

Kommunikasjon under fødselen

Vær obs på å kommunisere godt med jordmor under fødsel. Fortell henne hva du føler og spør hvis du lurer på hva som skjer eller hvorfor noe skjer.

 

Si fra om spesialbehov

Har du spesielle behov, vil en jordmor sette stor pris på å få vite dette før fødselen, slik at de kan ta ekstra hensyn til dette.

 

- Har du for eksempel blitt utsatt for overgrep, vil vi gjerne vite dette før fødsel. Da vil vi for eksempel være mye mer forsiktig ved vaginalundersøkelse, forteller hun.

 

Har du fødselsskrekk og er veldig engstelig, kan samtaler med jordmor på forhånd fjerne mye av eller all redselen.

 

Har du psykiske problemer som angst, vil du få snakke med jordmor på forhånd, og det blir lagt opp en plan for fødselen. Det kan også være aktuelt å få for eksempel epidural tidligere enn vanlig.

 

- Alt handler om trygghet og at man skal føle seg vel ivaretatt, sier jordmoren.

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning