Babyen i barnehagen!

Nå er det plass til babyer i barnehagen, men psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen er bekymret for utviklingen.

Publisert Oppdatert
Full barnehagedekning i stadig flere kommuner gir nye muligheter for foreldrene. Flere barnehager tar nå i mot barn under ett år - av og til langt under ett år.

Bekymret for barna

Tall som TV2 Lørdagsmagasinet har innhentet fra tre storkommuner viser at det i år er over dobbelt så mange barn under ti måneder i barnehage som i 2005. I Kristiansand, Trondheim og Stavanger var det i høst 278 barn som begynte i barnehage før de var ti måneder, noen ned mot seks måneders alder. Tallet kunne vært høyere, for det står også babyer på venteliste. Full barnehagedekning gjør det mulig for stadig flere foreldre å sende sine minste i barnehage, lenge før de kan gå, det skriver Tv2nyhetene.no.

Psykolog Turid Suzanne Berg-Nielsen ved NTNU i Trondheim forsker på relasjoner mellom barn og foreldre. Hun mener utviklingen er bekymringsfull.

- Barn har ikke utviklet det trygge forholdet til foreldrene fullt ut før de er ti måneder, sier Nielsen til TV2.

Dessuten kommer frykten for fremmede ved åtte måneders alder. Det er forsket lite i Norge på hva barnehage betyr for veldig små barn, men i USA har de fulgt 1300 barn fra fødsel til voksne. Der viste resultatene større psykososiale problemer senere i livet for barn som hadde gått i barnehage før de fyllte året.

Kvaliteten på barnehagene

Førsteamanuensis Marit Greve ved Høgskolen i Oslo er ikke bekymret for barn under ti måneder i barnehage, så lenge kvaliteten på barnehagen er god. Derimot er hun bekymret for nettopp kvaliteten med den utbyggingstakten som er nå.

- Det gjelder for kommunene å være flinkest i klassen på full barnehagedekning, og da er jeg litt redd for at man har fokusert for lite på kvalitet. Barnehagegruppene blir større, det er ukvalifisert personale og mange bygninger er ikke gode nok. Foreldrene må stille krav, sier Greve til TV2.

Hjemme med full lønn

Noen foreldre mottar full lønn i fødselspermisjon for å være hjemme med barnet, samtidig som barnet går i barnehage. Dermed får de både i pose og sekk økonomisk: De får støtte til å være hjemme mens barnet er i sterkt subsidiert barnehage skriver TV2nyhetene.no.

Da Lørdagsmagasinet tok dette opp med NAV svarte de at dette var uproblematisk i forhold til lovverket: "Foreldrepenger ytes ut fra i hvilken grad mottakeren fortsatt er i arbeid. Hva vedkommende ellers gjør - og om vedkommende selv fører tilsyn med barnet eller ikke, er ikke avgjørende for retten til foreldrepenger.

At barnet er i barnehage, innvirker således ikke på retten til foreldrepenger."

Se reportasjen om babyer i barnehagen i Lørdagsmagasinet 20. september kl. 18.45Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning