Avhengig av brunfarge?

Det frister kanskje å friske opp en vintergusten hud med solarium, men husk da på dette!

Publisert Oppdatert
Når man sitter der med grågusten tørr hud midtvinters, kan det unektelig friste med en time eller ti eller i solarium for å få tilbake sommerens friske glød i kinnene. Men advarslene mot solariumsbruk er mange.

Les også: Alternative skjønnhetstips

Les også: Er du i faresonen?

Les også: Sjokkert over solariumsbrune jenter


Vit derfor dette:
  • Regelverket for solarier i Norge er slik at et godkjent solarium kan gi opptil 3,5 ganger så mye UVA som naturlig sol, og 1,5 ganger så mye UVB. Det er UVB-strålene som gjør at kroppen produserer vitamin D. Man kan dermed få vitamin D i solarium, men får samtidig mye UVA-stråler, som er en viktig risikofaktor for føflekkreft.
  • Jo brunere huden er, desto større solingsdose er nødvendig for å danne vitamin D.
  • Det er en klar økt risiko for føflekkreft ved å ta solarium i tenårene og i 20-årene. I en rapport fra WHO/IARC (Exposure to Artificial UV Radiation and Skin Cancer) ble det funnet 75 prosent høyere risiko for føflekkreft for disse solariumsbrukerne.
  • Forskere har sett på den biologiske effekten av UV-stråling, spesielt når det gjelder bruk av solarium til kosmetisk bruk. Også denne rapporten konkluderer med at risikoen for hudkreft er spesielt høy for unge som tar solarium, og fraråder det for de som er under 18 år.
  • Fordi solariumsbruk først ble utbredt fra 1990-tallet, og det kan ta lang tid å utvikle kreft, kan det fortsatt ta mange år før man ser hvilken helseeffekt solarium har.
  • En stor norsk/svensk undersøkelse som har fulgt over 100.000 kvinner i mange år, viser at så lite som ett solariumsbesøk i måneden øker risikoen for den alvorlige føflekkreften med 2-3 ganger. Jo yngre man er når man starter å ta solarium, desto større risiko.
  • Studien viser også en klar sammenheng mellom hårfarge og faren for å utvikle ondartet føflekkreft. Kvinner med rødt hår har fire ganger høyere risiko for å få sykdommen enn de med mørkt, brunt eller svart hår. For de med blondt hår er risikoen dobbelt så stor.
  • I et solarium kan du få opptil 3,5 ganger så stor dose med UVA-stråler som i naturlig sol. UVA-strålene går dypt ned i huden og kan påvirke elastisiteten i huden, noe som blant annet kan føre til at man får rynker tidligere. Mye sol og gjentatte ganger med solbrenthet, fra naturlig sol eller solarium øker også risikoen for pigmentflekker.
  • En TNS Gallup-undersøkelse gjort for Kreftforeningen viser at 73 prosent av den norske befolkning mener det bør være 18-årsgrense i solarium. Flere lang har de siste årene innført aldersbegrensning og krav til at betjening skal være til stede og veilede kundene. Dette gjelder land som Frankrike, Australia, Skottland, England, Tysklang, Island og Wales.
  • Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Kreftforeningen.
sol_hoyde
Med kommersielt innhold
Med kommersielt innhold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning