Au au au! Solbrent...

Huden svir, men gode råd er ikke dyre... Her er kjerringrådene for en kjapp kur mot solbrenthet!

Publisert Oppdatert
Det svir i huden, den er rød, varm og selv den mest florlette kjole føles som sandpapir. Det er slettes ikke behagelig!

Man kan bli solbrent både gjennom solarium og naturlig soling. Ubehaget kommer på grunn av at ultrafiolette stråler har trengt for langt inn i hudlagene. Pigmenter er med på å beskytte seg mot solbrenthet, så folk med lys hud har lettere for å bli solbrent enn folk med mørkere hud.

Å bli solbrent er ingen spøk, men heldigvis finnes det en rekke kjerringråd mot denne intense varmefornemmelsen. Finn det som passer deg best, men husk at ingen kjerringråd er en erstatning for nødvendig legebesøk!

10 kjerringråd som lindrer solbrenthet:

Eddik og vann
Den pulserende varmen kan dempes ved at man legger på omslag dyppet i en blanding av like deler vann og 7 prosent eddik. Prinsippet blir antagelig det samme som for "eddikstrømpe" ved feber, der man drypper sokker i en tilsvarende eddikoppløsning og setter på den sykes føtter. Eddikvannet leder varme vekk fra kroppen, og man føler seg straks mer oppfrisket. Advarsel: Er du ekstra sår i huden, kan det være for sterkt med like deler vann og eddik. Prøv deg fram slik at du får riktig styrkegrad for din hud. Det skal ikke svi!

Fløte
Smør fersk kremfløte på lette brannsår og solbrenthet. Det lindrer med én gang hevdes det!

Havremelomslag
Kok havremel og vann til en grøt, avkjøl og legg den som omslag på solbrent hud. Den tilfører næringsstoffer og lindrer smertene.

Kiwi
Det skal visstnok lindre godt å smøre seg med en avskåren kiwifrukt.

Rømme
Har du ligget for lenge i solen slik at huden er rød med sterk svie kan det være god hjelp å smøre seg med rømme. Bruk gjerne rømme som er blitt for gammel til at den kan spises.

Sitron
Du kan redde nattesøvnen ved å smøre deg inn i ren sitronsaft. Del en sitron i to og gni fruktkjøttet forsiktig mot den såre huden. Kanskje kjenner du smertelindring med det samme! Folk som har brukt dette tipset hevder at all rødhet var forsvunnet neste dag, og at den brente huden var brun og fin, samt man unngår flassing! Rådet er også anbefalt ved soleksem.

Tomat
Ved smerter så store at man nesten ikke greier å ligge, skal tomatmasse visstnok gjøre underverker. Miks tomat i en hurtigmixer og dekk det solbrente området. Etter 10-20 minutter skal smertene avta. Ved mindre solforbrenninger kan det gi tilstrekkelig lindring å dele en tomat i to og stryke snittflatene over huden. Tomat hjelper også ved soleksem.

Tomatketchup
Ettersom både eddik, tomat og sukker virker gunstig på sår hud, er tomatketchup nærmest ideelt for lindring av solbrenthet. Ta den gjerne rett fra kjøleskapet og smør på huden. La den sitte på en stund. Ha gjerne en egen T-skjorte til bruk ved slike anledninger, slik at annet tøy ikke grises til.

Urin
Når nøden er størst¿ Skal visstnok være et mirakel på solbrent hud, men er vel kanskje ikke det rådet man prioriterer først!

Varmt vann
Ved lettere forbrenninger kan det lindre å ta en rask varm dusj. Vannet skal være så varmt at det svir litt i huden, men for all del ikke så varmt at du brenner deg ytterligere. Rådet kommer fra en homøopat som forklarer det med det homøopatiske prinsippet om at likt kurerer likt. Rådet kan forsøkes ved første gradsforbrenninger (når huden er rød og sår, men uten blemmer).

Kilder: Miriam Wiklund; "Kjerringråd - Bli kvitt sommerplager" , www.kjerringrad.com brent_hoyde.gif

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning