High-tech: En vekt er ikke bare en vekt. Nå kan du få trådløs internett-tilkobling som gjør at du får full historikk via en app eller på pc-en. Den måler både fettprosent og BMI. Slanke deg må du imidlertid gjøre selv.. BG900 heter modellen og koster 1495 kroner hos Elkjøp.

High-tech: En vekt er ikke bare en vekt. Nå kan du få trådløs internett-tilkobling som gjør at du får full historikk via en app eller på pc-en. Den måler både fettprosent og BMI. Slanke deg må du imidlertid gjøre selv.. BG900 heter modellen og koster 1495 kroner hos Elkjøp. © Foto: Produsent

- Interessen for badevekter har flere topper gjennom året, og januar er den første. Den andre kommer før sommeren, i april, og er på høyde med januarsalget, sier daglig leder Tommy Fredriksen i Biltema.

Fra desember til januar økte salget av badevekter med over 40 prosent hos Biltema, skriver de i en pressemelding.

Kommunikasjonssjef Øystein A. Schmidt i Elkjøp bekrefter også at det selges flere og flere badevekter for hvert år. Det gjaldt også for 2013.

- Dette styres mye av trender i markedet rundt helse og livsstil, noe som tilsynelatende også har mer fokus for hvert år, sier han til klikk.no.

De dyre badevektene måler fett og muskler

Prisforskjellene på badevekter er imidlertid store og det som i hovedsak skiller de dyrest fra de billigste er funksjonene.

- På de billigste vektene får du kun mulighet til å veie deg selv. På de mest kostbare vektene får du som regel mulighet til å måle fettprosent, muskelmasse, BMI, kroppsveske, dessuten at de gjerne har minnefunksjon som gjør at flere i familien kan bruke vekten uten å måtte endre på innstillingene hver gang, forklarer Schmidt.

Elkjøps toppmodell heter BG900 og koster 1495 kroner. Denne har trådløs internett-tilkobling som gjør at du får full historikk via en app eller på pc-en. Den viser fettprosent, muskelmasse, BMI, kaloribehov, idealvekt, samt vekten din.

Slanke deg må du imidlertid gjøre selv...

Opp og ned: Denne såkalte motivasjonsvekten finner du hos enklereliv.no for 399 kroner. Her er fokuset forbedringen, ikke vekten.

Opp og ned: Denne såkalte motivasjonsvekten finner du hos enklereliv.no for 399 kroner. Her er fokuset forbedringen, ikke vekten. © Foto: Produsenten

Vekt som ikke viser vekten, kun endringen

Flere andre leverandører selger tilsvarende high-tech modeller, eksempelvis komplett.no, coolstuff.no og tretti.no.

Enklereliv.no selger noe de kaller for en motivasjonsvekt til 399 kroner. Fokuset er forbedringen, ikke vekten. Når du er klar for å sette i gang går du på vekten og vekten nullstilles. Etter det viser den bare forskjellen i vekt mellom din vekt og hva den var da den ble nullstilt.

Fancy modell: Modellen Withings WS-50 WiFi Smartvekt for 1299 kroner. Den skal ha kontroll på vekten din, kroppsfettprosenten og hvilepulsen. Visstnok også luftkvaliteten i hjemmet ditt

Fancy: Modellen Withings WS-50 WiFi Smartvekt for 1299 kroner. Den skal ha kontroll på vekten din, kroppsfettprosenten og hvilepulsen. Visstnok også luftkvaliteten i hjemmet ditt. © Produsenten

Vekta stopper på 150 kilo

En god del av de mekaniske badevektene stopper for øvrig på rundt 120-130 kilo. Den elektroniske badevekten til Biltema stopper på 150 kilo.

- De elektroniske vektene har i stor grad tatt over for de mekaniske med viser og tallskive. Jeg vet at det nå finnes badevekter som går helt opp til 200 kilo, men vi tror 150 fortsatt dekker behovet for de fleste, forteller Tommy Fredriksen i Biltema.

En tilsvarende januarboom opplever treningssentrene i Norge. Kanskje ikke så overraskende.

- 20 prosent av årets innmeldinger kommer i årets første måned. Det er høyere aktivitet i januar og februar, men et stort sett jevnt bra besøk hele året tyder på at folk er flinke til å tenke langsiktig, sier Lars-Einar Petterson i SATS Norge til Newswire som er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.

Klassiske baderomsvekter: Digitale og mekaniske personvekter. Digitalvekten (t.v.) koster 119 kroner og den mekaniske vekten koster 59,90. Begge selges hos Biltema.

Klassiske baderomsvekter: Digitale og mekaniske personvekter. Digitalvekten (t.v.) koster 119 kroner og den mekaniske vekten koster 59,90. Begge selges hos Biltema. © Foto: Produsenten

Mange overvektige

- Et par kilo for mye kan alle få vekk, men de kommer fort tilbake igjen hvis du etter en stund fortsetter i samme spor som før du begynte slankingen, sier Hege Gade, doktorgradsstipendiat i psykologi ved Senter for sykelig overvekt (SSO) i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold.

For til tross for stort helsefokus, øker nordmenns vekt. To av tre ligger nå over Verdens helseorganisasjons definisjon av overvekt, en BMI på 25 eller mer.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!