De beste filmene

Disse filmene må du se

20 filmer du ikke kan la være å se!

KLASSIKER: Uma Thurman i Pulp Fiction
KLASSIKER: Uma Thurman i Pulp Fiction Foto: FOTO: Filmweb
Sist oppdatert

Kvinneguiden.no og Filmweb.no har inngått et samarbeid om utveksling av filmstoff. Det betyr at du fremover vil få filmtips, anmeldelser og andre filmrelaterte nyheter og artikler her på Kvinneguiden.no.

Enten du liker romantiske komedier, actionspekkede thrillere eller gamle klassikere er det enkelte filmer som ikke kan forbli usette.

Filmnerd eller ei, her er de 20 filmene du absolutt bør få med deg!

20. City of God (2002)

Med fire Oscarnominasjoner seilet dette brasilianske dramaet inn i seernes hjerter. Handlingen er lagt til 1960-tallet i Rio de Janeiro der myndighetene gjør tiltak for å minske synligheten av fattigdommen i favelaene. Unge Buscapé beretter historien om hvordan innbyggerne drives ut som rotter, for så så plasseres i utkanten av byen, i Guds by. Fortellingen er en flott påminnelse om det siviliserte samfunnet vi tar for gitt.

19. Forrest Gump (1994)

Tom Hanks spiller den mentalt tilbakestående Forrest som lever etter et svært forenklet sett av normer. Takket være omsorgen fra moren og sin store kjærlighet Jenny, kommer han seg helskinnet gjennom barndommen. Filmen viser hvordan noe så enkelt som stå-på-vilje kan føre til at du blir både fotballstjerne, krigshelt, bordtennismester, milliardær og kaptein på din egen reketråler. En riktig hjerteknuser av en film!

TOM HANKS: Forrest Gump gikk rett inn i hjertene til filmseere verden over.
TOM HANKS: Forrest Gump gikk rett inn i hjertene til filmseere verden over. Foto: FOTO: Filmweb

18. Matrix (1999)

Thomas (Keanu Reeves) leker med tanken om at virkeligheten egentlig er en drøm. Han lever et dobbeltliv der han på dagtid er ansatt i et stort datafirma, og på natten opererer som hackeren Neo - en langer av virtuelle fantasier. "Matrix" forfatter de fysiske lovene på nytt og drar deg med inn i en verden som er både vakker og grotesk. Med sine spesialeffekter var filmen grensesprengende da den kom, og skuespillere og fotografer høstet lovord for å vise frem en verden som det egentlig ikke skulle være mulig å illustrere i 1999.

17. De syv samuraier (1954)

Den eldste filmen på listen er gjentatte ganger kåret til en av tidenes beste film av seere. Og det ikke uten grunn. Regissør Kurosawa kombinerer episke slag, dype personskildringer og japansk filosofi på en virkningsfull måte som kun kan nytes. Resultatet ble et mesterverk verden ikke hadde sett maken til.

16. Star Wars (1977)

Den første filmen i den svært så suksessrike film-serien fra George Lucas kom utrolig nok allerede i 1977, og var med på å definere trenden med science fiction. Med ett var hele verden opptatt av jedi-riddere i verdensrommet og spesialeffekter man aldri før hadde sett. Beviset på filmens fortjente plass på listen finnes i det faktum at film nummer syv i serien er ventet i 2015.

15. Mafiabrødre (1990)

NY VERDEN: Plutselig var hele verden opptatt av jedi-riddere.
NY VERDEN: Plutselig var hele verden opptatt av jedi-riddere. Foto: FOTO: Filmweb

I "Mafiabrødre" møter vi den halvt irske, halvt sicilianske New York-gutten Henry Hill. Hans store drøm er å bli en gangster, og som fjortenåring rekrutteres han som læregutt for den lokale mafiaen. Filmen skildrer hvordan Henry følger den paranoide Jimmy Conway (Robert De Niro) og den psykotiske Tommy De Vito i dere klatring i mafia-hiarkiet. Det hele ender når han må vitne mot sine tidligere kamerater 30 år senere. Med Martin Scorsese bak regissør-roret, og stjerneskuespillere som Samuel L. Jackson, Joe Pesci og Ray Liotta på laget er dette en av tidenes mafia-dramaer!

14. Inception (2010)

Vi kommer ikke utenom regissør Christopher Nolan i kåringer som dette. Med sitt særegne uttrykk og variasjon høster han lovord fra både publikum og kritikere. "Inception" var intet unntak. Med sitt univers fylt til randen av drømmer og underbevissthetens kraft seilet Leonardo DiCaprio, Tom Hardy og Joseph Gordon-Levitt inn som florlette fantasier hos både kvinner og menn.

13. Ringenes Herre: Ringens Brorskap (2001)

Historien i Tolkiens mesterverk er kjent for de fleste, og gleden var enorm når den første filmatiseringen var et faktum. Vi møter den unge hobbitten Frodo som arver en tilsynelatende uskyldig ring, og derfra er resten historie. Det tok mange år før noen turte å sette Tolkiens univers inn i en film, men resultatet var både banebrytende og tilfredsstillende for fansen. "Ringenes Herre" ble utvidet til en trilogi, og i desember 2012 får vi første del av forhistorien i "Hobbiten: En uventet reise".

KJEKKAS: Leonardo DiCaprio i Inception.
KJEKKAS: Leonardo DiCaprio i Inception. Foto: FOTO: Filmweb

12. Gjøkeredet (1975)

Randle P. McMurphy vil heller slappe av på et mentalsykehus enn å sitte bak lås og slå. Dermed går han inn for å spille fullstendig sinnsyk, og plasseres blant medpasienter som han omtaler som "tullinger". Han reagerer dog på behandlingen de får, og det blir fort konflikt mellom ham og sykesøsteren. Jack Nicholson og Louis Fletcher mottok Oscar for sine rolletolkninger i denne filmen, som også vant den prestisjetunge prisen "Beste film".

11. Imperiet slår tilbake (1980)

Enda en film fra Star Wars- universet på listen. Denne gangen er det Darth Vader som hjelper til med å knuse opprørerne og opprettholde Emperiets dominans i universet. Vi møter Luke Skywalker, Han Solo, Princesse Leia og den legendariske Yoda. Filmen var en virkelig gavepakke til alle tilhengere av Star Wars, og lærte i tillegg utenforstående å like sci-fi.

10. Fight Club (1999)

Handlingen foregår i en ukjent by, der vi møter den navn- og søvnløse karakteren til Edward Norton og Ty (Brad Pitt). Sammen finner de action i hverdagen gjennom å starte Fight Club, en sammenslutning av unge menn som møtes hver lørdag for å sloss med bare nevene. Gjennom smerte ble samtidens håpløshet og følelsesmessige vakuum bekjempet. Filmen introduserte sine seere for en dypere innsikt i voldens natur, og satte virkelig et punktum for diskusjonen om hvorvidt Brad Pitt kunne være mer enn en pretty-boy.

9. Ringenes Herre: Atter en Konge (2003)

"Atter en Konge" avsluttet den besnærende reisen i Tolkiens feirede trilogi. I Midtgard er det skremmende og uvisse tider, og i en legendarisk kamp som pågår mellom det Gode og det Onde, møter en gruppe enkeltindivider sine skjebner. "Atter en Konge" forteller deres historie, om deres samhold og stridigheter, og om hvordan selv den uunseeligste av oss med mot, besluttsomhet og lojalitet kan endre, og til og med redde Verden. Gigantsuksessens siste kapittel ble nominert til, og vant hele 11 Oscar!

Les også: Topp 15: Brad Pitts beste roller.

FIGHT CLUB: Brad Pitt som not-so-pretty-boy i Fight Club.
FIGHT CLUB: Brad Pitt som not-so-pretty-boy i Fight Club. Foto: FOTO: Filmweb

8. The Dark Knight (2008)

Det er sjeldent å se en oppfølger representert høyt på en liste uten at den første filmen selv er med. Film nummer to i Christopher Nolans Batman-trilogi er derimot representert på de aller fleste topplistekåringer. I "The Dark Knight" er kjekkas Christian Bale tilbake i rollen som flaggermusmannen. Denne gangen høyner han innsatsen i krigen mot kriminalitet, og med hjelp fra politiinspektør Gordon jakter han Jokeren, spilt av avdøde Heath Ledger som mottok en Oscar for sin innsats.

7. Schindlers Liste (1993)

Steven Spielberg er grinefilmens dramatiske mester, og med "Schindlers liste" skapte han tårevåte øyeblikk over hele verden i 1993. Filmen forteller om jødene som ble fraktet til Auschwitz for å gasses i hjel. 1100 av fangene overlevde og fikk tilnavnet "Schindler-jødene", etter tyskeren som gav de en ny sjanse. Filmen er svært gripende, og en sterk opplevelse av en virkelighet som også gjelder mennesker i dag.

6. Tolv edsvorne menn (1957)

En varm sommerdag må en jury avgjøre skjebnen til en ung gutt som anklages for overlagt drap. Hele historien utspiller seg gjennom uenigheten som oppstår når 1 av de 12 jurymedlemmene mener gutten er uskyldig.

THE DARK KNIGHT: Avdøde Heath Ledger mottok en Oscar for sin tolkning av Jokeren.
THE DARK KNIGHT: Avdøde Heath Ledger mottok en Oscar for sin tolkning av Jokeren. Foto: FOTO: Filmweb

5. The good, the bad and the ugly (1966)

Vi møter den skitne banditten Tuco, den iskalde og ondskapsfulle Angel Eyes, og den fåmælte Man With No Name. Sammen utgjør de hver sin figur som gjenspeiles i filmens tittel, i det som står igjen som en av historiens mytisk-romantiske bautaer i westernfilmens historie. Filmen ble, og blir, hyllet for en ikonisk coolness vi sjelden har sett maken til. Filmen var totalforbudt i Norge i 15 år på grunn av sin voldelighet, men ble straks lagt sin elsk på da den ble lovliggjort.

4. Pulp Fiction (1994)

Tre fortellinger veves i hverandre og skjebner krysses på mesterlig vis. John Travolta spiller den permanent narkopåtente Vincent ,som sammen med sin makker Jules er en gangsters håndlanger. Bruce Willis spiller bokseren Butch som lar seg bestikke til å bokse sin motstander i hjel. Tim Roth og Amanda Plummer spiller det småkriminelle paret som er lei av å rane sprit-butikker og heller vil rane restauranten de sitter i. Høres forviklende ut? Det er det egentlig ikke. Legg sammen glimrende skuespillerprestasjoner av Uma Thurman og Christopher Walken med stjerneregissør Tarantino, så har du svaret på filmens listeplassering og hele 7 Oscar-statuetter.

3. Gudfaren 2 (1974)

For en gangs skyld ble en suksessoppfølger nesten mer vellykket enn sin forgjenger. Del 2 av sagaen om mafiafamilien Corleone opptredde som både en prolog og en oppfølger, og spenner over intet mindre enn 60 år og 3 generasjoner! Filmen hylles for å veksle mesterlig mellom de paralelle historiene og for å vise kontrastene mellom de to periodene.

2. Gudfaren (1972)

"Gudfaren" er blant filmene det er en unison enighet om at hører hjemme i det øverste skiktet på enhver toppliste. Marlon Brandon i rollen som Don Vito Corleone er en av filmhistoriens mest minneverdige skuespillerprestasjoner, og filmen i seg selv gjenoppdaget gangster-filmen i sin beste drakt.

1. Frihetens Regn (1994)

PULP FICTION: Uma Thurman og John Travolta i Pulp Fiction.
PULP FICTION: Uma Thurman og John Travolta i Pulp Fiction. Foto: FOTO: Filmweb

Ingen over, ingen ved siden. I hvert fall ikke om vi skal tro de over 800.000 stemmene som ble gitt i forbindelse med kåringen. "Frihetens regn" (The Shawshank Redemption) er den beste filmen gjennom tidene. I rollene møter vi Andy, en suksessfull mann som etter å ha oppdaget at kona er utro havner i den uheldige situasjonen at han uskyldig (eller ikke?) dømmes til å sone livstid i Shawshank-fengselet. Her blir han kjent med Red (Morgan Freeman), mannen som kan gjøre tilværelsen bak murene enklere. Etterhvert som tiden går og Andy sklir inn i miljøet i fengselet forvikles historien.

"Frihetens regn" hedres som en av vår tids moderne klassikere, og det ikke uten grunn. Den er dramaturgisk vakker, har en fortelling som knyter seg rundt deg, og den er uhyre velspilt.

Resten av listen finner du på IMDb.com.

Les også:

Den store kinodagen 2012

10 filmer vi gleder oss til på grunn av traileren!

Topp 10 - Science fiction

Topp 15 - Brad Pitts beste roller

PÅ TOPPEN: Frihetens Regn er kåret til tidenes beste film.
PÅ TOPPEN: Frihetens Regn er kåret til tidenes beste film. Foto: Foto: Filmweb

Funfacts: Oscarutdelingen gjennom tidene

Denne saken ble første gang publisert 02/11 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også