Slitsom prøvetid

Det kan ta tid å bli gravid, noe som kan være svært frustrerende for den som sårt ønsker seg barn.

Sist oppdatert
Prøvetiden kan være slitsom for enkelte par som lengter etter graviditet.

- Men det er svært viktig å presisere at dette ikke gjelder alle, sier sykepleier og jordmor Hilde Eggen.

Les også: Når man ønsker barn

Les også: Biologisk klokke hos menn

Les også: Prøverørsbloggen


Eggen har over 20 års bred erfaring blant annet innenfor medisinsk og kirurgisk behandling, rehabiliteringsarbeid, psykiatri og som jordmor i kommunehelsetjeneste og sykehus.

Hun forteller at grunnen til at tiden fra man bestemmer seg til å bli gravid, til man faktisk blir det, kan være sammensatt av mange grunner.

- I dagens samfunn er det et jag om å lykkes raskt og «tilfredsstille» alle krav. I tillegg kan vi nærmest skaffe oss det vi vil ha når vi vil det. Ved ønsket graviditet gjelder ikke dette, og det kan bli en ny erfaring som kan tendere til en livskrise, forklarer hun.

Hun forteller at forventning er et viktig ord.

- Man forventer å bli gravid måneden etter at man har sluttet med p-piller. Når det går 3-4 sykluser uten befruktning, så begynner forventningene å skape bølger i følelseslivet, sier Eggen.

Det er ikke uvanlig med bebreidelser og tanker som:
  • Er det noe galt med meg?
  • Tenk om jeg ikke kan få barn?
  • Er det fordi .... at jeg ikke har blitt gravid?
  • Burde jeg gjort ....?
  • Alle andre blir så raskt gravide, hvorfor ikke jeg?
  • Årsaken er gjerne at man har et ekstremt behov for å skape en trygghet i det uvisse. Dette gir mange antagelser som fører til en eller flere sannheter.

    - Sannhetene blir til en historie og en virkelighet, og som gir følelser og forestillinger som gir grobunn for frustrasjon og mental ubalanse. Dette kan føre til en hormonell ubalanse, fordi hormonproduksjon er sammensatt og påvirkes av vårt følelsesmessige liv. Hormonubalanse fører selvfølgelig til at menstruasjonssyklus kan forstyrres, og dertil befruktning, eksemplifiserer Eggen.

    Hun synes det er viktig å presisere at dette kan gjelde noen, men ikke alle.

    En overdreven bekymring kan derfor øke problemene med å bli gravid. I tillegg er det flere sykdommer som kan være årsaken, blant annet endometriose.

    - Jeg har erfaring som kommunejordmor og jordmor på føde- og barselavdeling. Det er svært mange par som har prøvd å bli gravide naturlig i flere år. Når de så ordner adopsjonspapirene og senker skuldrene, ordner naturen opp selv, forteller Eggen.

- For andre skjer ikke dette. Årene hvor man har prøvd "å lykkes" blir en lang lidelseshistorie å se tilbake på, med oppturer og nedturer. For de som har prøverørsforsøk, kan disse svingningene bli ennå større. Det er en meget stor følelsesmessig belastning, fortsetter hun.

Sjelden hører man om menn som begynner raskt å bekymre seg. Og like sjelden ser man at mannen går til undersøkelse for sin sædkvalitet før de har prøvd 1-2 år.

- Det hender det er der "feilen" er, forteller Eggen.

Her er noen av hennes råd til prøvere:
  • Hvis man har brukt p-pille, kan kroppen trenge opp til 6 mnd "pillefri" før man har eggløsning.
  • En menstruasjon er ikke tegnet på at man har eggløsningen intakt!
  • Planlegg med litt "slingringsmonn". Prøv å gi det 1 år på å bli gravid. Nyt å kunne ha sex uten prevensjon og jobb for å ha en litt mer "laid back" holdning/tanke som: skjer det, så skjer det.
  • Søk råd hos en gynekolog tidlig. Ved flere kontorer har man også jordmor som kan gi støtte og veiledning.
  • Ikke les alt man kommer over om emnet. Kunnskap kan gi forståelse, men også veldig mye unødig engstelse!
  • Snakk med partneren. Man tenker og forholder seg ulikt til ønsket graviditet. Dette gir rom for støtte og fortvilelse.
  • Livet kan ikke planlegges, ei heller et nytt liv.
gravid_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også