Sliter du med søvnen?

Nattesøvnen spiller en stor rolle for din psykiske helse.

Sist oppdatert
Visste du at søvnvansker er blant de vanligste helseplagene i befolkningen? Det er også et debutsymptom ved de fleste psykiske lidelser. Det er derfor svært viktig å ta tak i søvnproblemene så raskt som mulig.

Les også: Fra angst til fobi

Les også: Tilbake til hverdagen

Les også: Bestem selv - reduser stress


Søvnproblemer påvirker psykisk helse
Undersøkelser fra en rekke land viser at cirka en tredjedel av befolkningen lider av søvnvansker hver uke.

- Søvnproblemer har store konsekvenser, både for den enkelte som rammes og for samfunnet. Søvnproblemer har i likhet med en rekke kroniske somatiske sykdommer stor innvirkning på den psykiske helsetilstanden, sier søvnforsker Børge Sivertsen ved Folkehelseinstituttet.

Han mener at det er nær sammenheng mellom kroniske smerter og angst, depresjon søvnvansker og selvmord.

Det er imidlertid mulig å ha problemer med nattesøvnen uten å ha andre psykiske forstyrrelser. De mange negative konsekvensene av kroniske søvnvansker er godt dokumentert. De som sliter med dette har ofte redusert livskvalitet, som blant annet fører til redusert arbeidskapasitet.

Finnes ikke fasit
"Flere norske studier har nylig vist at søvnvansker er en sterk og uavhengig risikofaktor for både langtidssykefravær og varig uføretrygding. Søvnvansker utgjør også en risiko for ulykker og dødelighet", skriver Norsk helseinformatikk.

Det finnes ikke noe fasitsvar på hvor mange timer søvn den enkelte trenger, siden det er så individuelt. Noen greier seg kanskje med bare seks timer, mens andre må av 8-9 timer for å fungere optimalt.

- Det som kjennetegner et sunt søvnmønster er blant annet at personene bruker mindre alkohol, de spiser sjelden tunge måltier sent på kvelden, og de er generelt fysisk aktive men trener ikke sent om kvelden, sier Sivertsen.

Kilde: Folkehelseinstituttet jobb_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 04/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også