Dette gjør TV med deg

Sitter du mye i ro, øker risikoen for død og sykdom, uavhengig av hvor fysisk aktiv du er, slår forskere fast.

Sist oppdatert
Trives du svært godt foran TV-skjermen, men trøster deg med at du tross alt trener? Da kan dette være nedslående nytt for deg. Nå viser nemlig ny forskning at mennesker som tilbringer mye tid foran skjermen har en økt risiko for tidligere død.

Les også: Klar for løpebølgen?

Les også: Visualiser deg i form

Les også: Gå deg ned i vekt


Dette kommer frem av en studie publisert i Journal of the American College of Cardiology i januar 2011.

"Det var 4512 deltagere i studien, i underkant av 2000 av disse var menn. Deltagerne ble fulgt fra 2003 til 2007", skriver Norsk helseinformatikk.

Forskerne ønsket å se nærmere på sammenheng mellom dødsfall, klinisk bekreftet hjerte- og karsykdom, og tid foran TV eller andre skjermbaserte aktiviteter som for eksempel PC.

Tidligere studier har antydet at selv om man trener, risikerer man å utvikle hjerte- og karsykdom om man sitter mye i ro ellers.

Antall treningstimer ikke avgjørende
I løpet av studien døde 325 av deltagerne, og 215 opplevde å få hjerte- og karsykdom. Man tok høyde for ulike andre risikofaktorer, og forskerne fant ut at de som tilbrakte mer enn fire timer per dag foran skjermen, hadde 1,5 ganger høyere risiko for død og hjerte- og karsykdom enn de som brukte under to timer daglig foran skjermen. Tok man med fysisk aktivitet i beregningen, fant man ut at dette hadde liten innvirking på utfallet.

Konklusjonen på studien er at det å sitte mye i ro foran TV eller lignende, øker altså risiko for død og sykdom. Dette uavhengig av hvor mye du trener ellers.

"Betennelsesforandringer og endringer i kroppens omsetning av næring (les: metabolisme), er trolig viktige forklaringsmodeller for dette", skriver Norsk helseinformatikk.

Også tidligere studier har konkludert med at det ikke er antall timer trening som er avgjørende for vekten vår, men hvor rastløse og fysiske vi er i hverdagen. Man skal imidlertid ikke gi opp trening, men sørge for å holde aktivitetsnivået jevnt over hele dagen.

Kilde: Norsk helseinformatikk tv_hoyde

Denne saken ble første gang publisert 01/03 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også