Når du skal i gang med amming er det et par ting det lønner seg å være oppmerksom på hvis du vil unngå de vanligste startvanskene.

En norsk studie viser at så mange som 49 prosent av norske kvinner får såre brystknopper, og 29 prosent får tilstoppede melkeganger eller brystbetennelse i ammeperioden.

Lufttørke brystene

Eva Nygaard, jordmor, veileder, ammehjelper og IBCLC (internasjonalt godkjent ammeveileder), jobber ved Sandviken Helsestasjon i Bergen, og har lang erfaring med ammeproblemer hos kvinner;

- Såre brystknopper og brystbetennelse er smertefullt, og smerter gjør oss anspente og stresset. Smertene hemmer melkeutdrivning i brystet og åpne sår og melkeopphopning øker faren for infeksjon. Brystbetennelse er altså en alvorlig infeksjon, da haster det med å få legebehandling, sier Nygaard.

Det kan hende du vil trenge mer hjelp enn riktig medisin, for eksempel kyndig hjelp med å legge barnet godt til brystet, eller hjelp med å få melken ut på annen måte om det gjør for vondt å la barnet die.

Les også: Her bør du ikke amme

Les også: Ammehjelper på tråden

Les også: Første gang du ammerNygaard understreker viktigheten av å lufttørke brystknoppene etter amming;

- Før skulle man herde brystvortene ved å dra og slite i de, og gå med ullklær rett på brystknoppene, dette har ikke vist seg å ha noen god effekt. Fra naturens side skulle vi nok gått uten klær, og tette bh-er i syntetiske materialer er svært ammefientlige. Du bør la brystknoppene lufte seg tørre, bruk bh så lite som mulig. Lys og luft styrker huden, inni en tett bh blir huden lett fuktig og mindre motstandsdyktig. Hvis du alt er blitt sår på brystknoppene, er renslighet også viktig, sier Nygaard.

Hun mener at du ikke behøver å bekymre deg for å sjenere noen når du skal lufttørke brystene om du ammer på kafé, i dag finner du nemlig mange gode trøyer og sjal som du kan bruke når du ammer.

Barnets instinkter

Det er typisk med amme-startvansker de første fire ukene etter at man har født, gjerne før man drar fra sykehuset. Om man ikke opplever startvansker går det som regel bra videre med ammingen. I følge Nygaard er det vanligste å oppleve sår på brystvorten som følge av lite melk i brystet hvis babyen suger og suger uten å få noe ut, eller rett og slett suger på feil måte uten å dekke hele brystknoppen.

- Gnagsår oppstår sjelden når barnet helt fra start får gripe brystet på denne måten. To til syv dager etter fødsel får mor ofte melkespreng, brystene blir da varme, spente og hovne. Da er det greit å kunne enkle håndgrep som mykner brystet og får melken til å dryppe. Enkle selvhjelpsteknikker som virker, er varmeomslag, varmt bad eller dusj, forsiktig håndmelking og Cottermans grep, sier Nygaard.

- Barn er født med instinkter som gjør at de søker brystet. Nøkkelen heter ro og hudkontakt. Du har mye å lære i starten, men øvelse gjør mester, gjennom ammetiden oppstår det praktiske utfordringer for de fleste, men kunnskap hjelper deg til å finne gode løsninger, fortsetter jordmoren.

Den beste regelen for når du skal bytte bryst når du ammer, er å la barnet styre. Det gir barnet best vektøkning, da fettprosenten i melken stiger etter hvert som brystet tømmes. De fleste barn signaliserer at de er ferdige ved et bryst ved å slippe brystet. De slipper da gjentatte ganger om du tilbyr samme bryst igjen for å forsikre deg om saken. Les mer her.

Unngå panikk

Selv om amming er naturlig for kvinner, er det i følge jordmoren lurt å skaffe seg kunnskap i god tid før man føder, for eksempel gjennom undervisning på ammekurs, råd fra helsepersonell og diverse lektyre.

- Det mest fornuftige er å skaffe seg kunnskap om amming i god tid før barnet kommer. Kunnskap er lett å bære. Ammehjelpens nettside har faktastoff og filmer du kan kikke på, du kan lese praktiske ammebøker eller gå på ammekurs, råder jordmoren.

Å tenke positivt som at "dette ønsker jeg, dette kan jeg klare", og det å ha tillit til at du og barnet vil få ammingen til å fungere, vil være til stor hjelp for dere begge.

Samtidig understreker Nygaard at det kan bli for mye av det gode også - og at informasjonen man tilegner seg kan skape nervøsitet, og skrekkhistorier man hører fra andre kan føre til at man betviler om man kommer til å få det til selv. Her handler det om å roe ned, slappe av og fokusere på å amme i ro og fred;

- Jeg råder gravide til å planlegge og organisere den første måneden etter fødselen. Hvem skal være hjemme sammen med deg? Eller hvem kan du reise hjem til og bo hos en stund, spesielt hvis du er alenemamma? Hvem skal stå for matlaging og husarbeid? Det en nybakt mamma trenger aller mest, er praktisk hjelp og personlig støtte. Om du får hvile og ro til å konsentrere deg om barnet, går alt mye greiere - ammingen også.

Dette er brystbetennelse


Infeksjonen sitter vanligvis i vevet rundt melkekjertlene. Dersom bakteriene trenger inn i melkegangene og i kjertlene, kan det dannes en byll i brystet. Les mer om brystbetennelse her .

Sykdomstegn:
 • Sykdomsfølelse.
 • Feber, ofte med frostanfall.
 • Smerter, hevelse, varme og rødhet i brystet.
 • Lymfeknutene under armen på samme side hovner opp. De kjennes som ømme kuler i armhulen.
 • Behandling:

  Oppsøk lege. Har du feber med frostanfall, må du gå til legen nokså raskt.

  Det er viktig at du får tømt brystet godt. Du bør gi bryst og/eller pumpe brystet hyppig. Håndpumper kan fås kjøpt på apoteket. Tøm brystet minst hver annen time på dagen, og minst hver tredje time om natten. Ofte forsøkes dette som eneste behandling i ett døgn, før antibiotika eventuelt må brukes.

  Smertestillende kan være nødvendig, for å få til god tømming av brystet. Paracetamol eller Ibux, Brufen, Ibumetin, Ibuprofen, Ibuprox kan brukes.

  Antibiotika kan bli nødvendig. Det bør helst tas bakterieprøve av melken før antibiotikabehandlingen starter.

  Kilde: Nhv.se - Tufte 2005, Ammehjelpen.no, Lommelegen.no

Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!