Systematisk svett

Stadig flere lar seg gjete gjennom treningstimene av en personlig trener. Da slankes lommeboka, og kanskje har det noen effekter på kroppen også?

Sist oppdatert
Foto: Kyrre Lien/Scanpix; Anders Gran Jensen, passer på at Ane Hagness Kiran gjør øvelsene korrekt.

Januar er måneden for nyttårsløfter, ny giv og fornyet medlemskap på treningssenteret. Dessverre blekner ofte løftene når hverdagen melder seg etter høytiden. På tredemøllene er det enkelt å bli én av mange. Og når man forsvinner i mengden, er det lett å sluntre unna. Slikt er vanskeligere med en personlig trener.

- Det er bare en myte at kun kjendiser, sykelig overvektige eller skadde idrettsutøvere bruker PT-er, eller personlige trenere, sier Anders Gran Jensen.

Anders Gran Jensen er personlig trener. Selv foretrekker han kortformen PT. Åtte timer om dagen hjelper han folk med å finne formen.

- Vi har opplevd en økning i interessen for PT-er. Flere ser at det gir resultater. Gutta tror de kan alt i utgangspunktet, så det er en liten overvekt av jenter som velger et skreddersydd treningsopplegg.

Vær kritisk

- Med en god motivator øker sjansen for bedre treningseffekt. Men man skal likevel være kritisk til hvem man velger å bruke, siden «personlig trener» er en ubeskyttet tittel, sier Anne Mette Rustaden, fysioterapeut og stipendiat i fitness ved Norges idrettshøgskole.

Les også: Ta med venninnene på dette

Les også: Hold på nyttårsforsettet

Les også: Hold formen hjemme



- Kvaliteten på dem som kaller seg personlig trener, kan variere mye. Vi har per i dag ikke noe system som fanger opp ulikt utdanningsnivå. Derfor bør man undersøke litt ekstra hvem man bruker pengene sine på. Går du til frisøren, betaler du jo ikke like mye for en lærling som for en seniorfrisør, sier Rustaden.

Hun fremhever at PT-er med tilleggsutdannelser innen helse, trening eller ernæring står sterkere enn dem som ikke har dette.

Hverdagsråd

Trimguru Kari Jaquesson har merket seg den økte oppmerksomheten rundt personlige trenere. Hun påpeker at en personlig trener bør kunne hjelpe deg med livet utenfor treningssenteret også.

- En personlig trener bør motivere deg til mer aktivitet i hverdagen. Det er minst like viktig som det som skjer på senteret, mener hun.

Og når man faktisk trener, skal man passe på å gjøre det skikkelig, minner Jaquesson om.

- Folk undervurderer ofte seg selv og er redde for å ta i ordentlig. En personlig trener hjelper deg å trene mer effektivt.

Vil ikke skulke

Ane Hagness Kiran er vokalist i popbandet Something Sally, som blant annet har turnert Europa med Joss Stone. Hun har trent aktivt i mange år, men får mer ut av timene med personlig trener enn hun gjorde alene.

- Det hjelper å ha noen å svare til. Alene er det altfor enkelt å sluntre unna. Dessuten har han fulgt opp kostholdet mitt nøye, og det har virkelig hjulpet, bedyrer Hagness Kiran.

- I mange år trodde jeg at jeg trente riktig, siden jeg ble svett, men etter å ha begynt med personlig trener kan jeg bekrefte at det er forskjell på trening, sier hun.

Økt interesse

Tall fra treningskjeden SATS viser 80 prosent økning i etterspørselen etter personlig trener de siste fire årene. Men selv om personlig trening har blitt mer tilgjengelig, ser personlig trener Anders Gran Jensen noen mønstre blant kundene:

- Den typiske kvinne som bruker PT er mellom 30 og 40. Hun er først og fremst ute etter å stramme opp litt og tape noen kilo. Den typiske mann er på samme alder, men vil bygge muskler. Andre typiske brukere har idrettsrelaterte skader.

God investering?

Treningen blir ikke nødvendigvis proporsjonalt bedre jo mer man betaler for den, selv om personlige trenere gjør veien til målet enklere for flere. Timeprisen for en personlig trener starter på rundt 500 kroner. Kari Jaquesson mener uansett at så lenge vi tar oss råd til stadig større flatskjermer, kan vi også bruke mer på helsen.

- Man trenger ikke personlig trener for å trene bra, men de fleste får faktisk bedre resultater. Det er helt ok å bruke 30.000 på en sofa, så hvorfor ikke bruke litt på trening også?

Fakta: Personlig trener


  • Personlig trener (PT) er ingen beskyttet tittel, vær derfor kritisk i valg av trener.
  • Treningskjeden SATS har opplevd en økning på 80 prosent i PT-etterspørselen de siste fire årene.
  • En PT skal hjelpe deg til å utføre øvelsene korrekt, finne nye og varierte treningsformer og sørge for raskere resultater.
  • PT-ene er spesialiserer seg på ulike områder, så det er viktig å finne en med rett kompetanse og ikke minst en du har god kjemi med.
  • På mange sentre er det egne PT-rom der medlemmene kan trene uforstyrret med PT-en.
  • Du kan bruke PT alene, sammen med en venn eller i en gruppe med flere. Jo flere dere er som deler en PT, desto rimeligere blir det for hver enkelt.
  • En time med personlig trener koster fra om lag 500 og oppover, men flere treningssentre selger klippekort som gjør det billigere.

Minstekrav til PT-er



I dag kan hvem som helst kalle seg personlig trener (PT). Når du skal vurdere om en PT er god nok, kan du bruke lista over minstekrav fra Norges idrettshøgskole (NIH), avdelingen for fitness:
  • Bestått grunnkurs og treningsveilederkurs (NB: Dette er NIHs egne kurs, det finnes flere andre utdanningsveier fram til god PT-kompetanse).
  • Kan teste kunder med hensyn til kroppssammensetning, utholdenhet, styrke og bevegelighet.
  • Kan formulere gode målsettinger for kunder.
  • Kan lage individuelt tilpassede treningsplaner basert på forskningsbasert kunnskap innen utholdenhet, styrke, bevegelighet og motorikk.
  • Viser motiverende, målrettet, effektiv og trygg personlig trening i praksis.
  • Gir enkle råd om kosthold, ernæring og vektregulering.
  • Kan gjennomføre personlig trening uten apparater og vekter.

Hvordan komme i gang med trening?


1. Sett deg realistiske mål. Ikke går for trening seks dager i uka dersom du ikke er vant til det.
2. Kom i gang. Det viktigste er at du kommer i gang og ikke bare snakker om å trene.
3. Gjør en avtale med deg selv. Planlegg uken og rydd plass til treningen.
4. Pakk treningsbagen dagen før. Det er ofte tungt å finne fram alt om morgenen.
5. Få veiledning eller bruk eventuelt PT. Det skader aldri å få profesjonell hjelp.
6. Noter ned fremgangen. Det er lettere å bli motivert dersom du ser at du blir i bedre form.
7. Prøv nye ting. Gjør noe som du faktisk har glede av i tillegg til treningseffekten.
8. Belønn deg selv. Etter en bra treningsperiode kan du unne deg noe ekstra, men så er det på'n igjen.

Kilde: Halvor Lauvstad/SATS, Norges idrettshøgskole, Akademiet for personlig trening. 2-220 4-220

Denne saken ble første gang publisert 13/01 2011, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også