Oppskriften på suksess?

Slik går du frem når du ønsker å starte opp for deg selv!

Sist oppdatert

Går du med en idé, en gründerdrøm i magen, men vet ikke helt hvor du skal starte? Vi har tatt en prat med seniorrådgiver Harald Harnang hos bedriftsinformasjonsportalen Bedin.no.


- Å etablere egen bedrift kan på mange måter sammenlignes med å bygge et hus, sier Harnang.

Et hus krever, likt en bedriftsetablering, planlegging, penger, søknad om byggetillatelse, med mer. Og når man begynner jobben må man finne ut om man er flinkest til å grave, skru eller snekre.

- Altså, i en bedriftssammenheng må man vurdere grundig hva man er best til å gjøre selv og hvilke tjenester man har behov for å kjøpe inn, sier Harnang.

Trinn for trinn
På Bedins hjemmesider finner man en rekke guider. Harnang anbefaler i første omgang å ta en titt på Etablererguiden som er en liten og enkel "kokebok" i bedriftsetablering.

Her får du hjelp til å komme i gang, trinn for trinn, fra idé til praktisk gjennomføring. Når du er ferdig med denne enkle guiden, kan du gå videre i en litt grundigere etablererguide, samt dykke ned i særemner som Forretningsplan, Markedsplan, og så videre.

"En bedriftsleder trenger kunnskap på mange områder. Du behøver kunnskap om og erfaring fra bransjen du skal etablere deg i. Du må vite hva du kan, og - nesten like viktig - hva du ikke kan. Og så trenger du kunnskaper om hvordan du skal administrere foretaket ditt", står det i Etablererguiden.

Har du de nødvendige egenskapene for å lage din egen bedrift?

Her er noen sjekkpunkter:
 

  • Du tar initiativ, og liker ansvar.
  • Er åpen for nye idéer, og skaper og utvikler muligheter.
  • Er optimistisk, utadrettet, nysgjerrig og tør å bryte mønstre.
  • Du har god selvtillit, og kjenner egne svake og sterke sider.
  • Er utholdende, og setter seg mål.
  • Er god lytter til menneskers behov, og flink til å bygge opp relasjoner til omverdenen.
  • - Jeg vil anbefale alle som ønsker å starte opp en bedrift om å skrive en forretningsplan. En flyger bruker mange timer i en flysimulator før man får fly i virkeligheten. Slik er det med bedrifter også. Det er dumt å gå konkurs før man kommer ordentlig i gang fordi man ikke har planlagt godt nok, sier Harnang.

    Derfor; planlegg på papiret hvordan du har tenkt å gjøre det i praksis.

    - Det er ingen banker som vil låne deg penger uten å vite potensialet for å få dem tilbake. Med en gjennomarbeidet forretningsplan vil det være enklere for långiver å se potensialet. Økonomistyring og regnskap er svært viktig, og ofte avgjørende for suksess eller fiasko. Så; hvis du ikke forstår deg på økonomi, lei inn noen som gjør, anbefaler Harnang.

    Det finnes en rekke instanser som tilbyr oppstartshjelp, både i form av rådgiving og økonomisk.

    Sjekk derfor ut disse nettstedene:

 

  • Du kan også ringe Narviktelefonene på nummer 800 33 840. Dette er en nasjonal gratis informasjonstjeneste for etablerere og bedrifter som er åpen i kontortiden.

    - Man også kan sende spørsmål pr epost og "skrive-snakke" med Narviktelefonoperatørene via e-dialog hvor du får direkte svar, forteller Harnang.

    Narviktelefonene og nettstedet www.bedin.no er lokalisert i Narvik og tilhører Brønnøysundregistrene.
 

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også