Slik blir kroppen stram

Hvis du drømmer om solide magemuskler og stramme lår, er dette treningen du skal gå for!

Sist oppdatert

Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no



Trening på BOSU-baller og andre former for ustabilt underlag benyttes av mange for å aktivisere coremusklene mer effektivt.

Hva er målet med styrketreningen?

Styrketrening på ustabilt underlag, som trening med BOSU eller Swiss ball, har blitt populære treningsmetoder. Mange bruker disse for å bli sterkere blant annet i kjernemuskulaturen. Forskning fra California State University, Northridge, viser at trening på stabilt underlag overbelaster coremusklene mest.

Det er klart at stort stabilitet i kjernemusklene kan øke den idrettslige prestasjonen ved å fungere som en stabil kraftoverføringsplattform mellom over- og underkroppen. Selv om ustabil styrketrening lenge har vært populært, har idrettsforskning kommet i etterkant.

Les også: Variere hverdagssminken

Les også: Ekspertens sminketips

Les også: De beste øyenskyggene



En nylig publisert rapport hevder at trening på ustabilt underlag kan øke graden av muskel aktivering, men at ustabil trening ikke alltid er det beste alternativet for alle situasjoner. For idrettsutøvere, som ønsker å øke maksimal styrke, eller forbedre evnen til raskt kraftutvikling, er andre styrketreningsmetoder mer hensiktmessig enn trening på ustabilt underlag. Man klarer å løfte tyngre vekter på stabilt underlag. Dessuten kan det rett og slett være risikabelt å løfte maks oppå en BOSU-ball.

Det er viktig å være klar over hva målet med styrketreningen er. Tenk over hva du ønsker å oppnå med BOSU eller Swiss ball trening? Før man slår fast at trening på ustabilt underlag ikke fungerer, bør en også vurdere hva som er hensikten med styrketreningen.

Pass på dette

Her er noen av mange hensiktene med trening på ustabilt underlag:

1. Periodisering av trening.

Styrketrening på ustabilt underlag brukes gjerne etter konkurransesesongen og under aktiv tilkoblingsperiode for å øke utholdende styrke i kjernemuskulatur. Styrketrening med frie vekter på stabilt underlag er anbefalt under forberedelse og konkurransesesongen for å øke idrettsspesifikk styrke.

2. Rehabilitering og skadeforebyggende programmer.

Forskningen har vist en sammenheng mellom ustabilitet i kjernemusklene og skader (3). Lite stabilitet i kjernemusklene, og musklene rundt kneleddet øker risikoen for rygg og kneskader. Trening på ustabilt underlag, som med balansebrett eller BOSU ball, og spensttrening anbefales under rehabilitering.Denne type trening øker utøverens proprioseptiv og reaktiv kapasitet, og kan minske skaderisiko. Proprioseptiv trening øker stabilitet og balanse i kjernemuskulaturen, og er derfor verdifullt ved et skadeforebyggende eller rehabiliterendee treningsprogram. Forskningen har også vist at balanse mellom mobilitet (bevegelsesevne) og stabilitet er viktigere enn maksimal styrke eller utholdenhet i kjernemusklene for sensorisk-motorisk kontroll av kjernemusklene (3). Sensorisk-motorisk kontroll av kjernemuskulaturen er veldig viktig for å forebygge og rehabilitere blant annet ryggskader.

3. Nybegynnere som ikke ønsker å løfte frivekter.

Mange mosjonister trener mest på apparater fordi de gruer seg å prøve frie vekter. For mange mosjonister, som har lite eller ingen erfaring med frie vekter, er styrketrening på ustabilt underlag en velkommen variasjon i trening. Slik trening er med på å utvikle styrken på en allsidig og morsom måte.

4. Før man hevder at man bør slutte med BOSU eller trening på ustabilt underlag, bør man vurdere hensikten med styrketrening.

Tenk gjennom hva målet med din trening er. Når skal du eventuelt trene med ustabilt underlag, og når skal du trene maksimal eller utholdende styrke? Hva ønsker du å oppnå med treningen?

For de som sitter foran pc mye, enten på jobb eller fritid, tilbyr trening på ustabilt underlag en glimrende måte å oppnå helsegevinster, som blant annet en sterkere og mer stabil kjernemuskulatur.

Les mer om trening og kosthold på Treningsmagasinet.no

ball220

Denne saken ble første gang publisert 25/10 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også