Graviditeten medfører en del endringer i ditt dagligliv. En av de vanligste og største endringene er i matveien. Selv om du hadde en sunn og god diett før du ble gravid, kan det tenkes at du spiser helt annerledes under graviditeten.

Les også: Fødsel og forventninger

Les også: Forberedt til morsrollen?

Les også: Slank etter fødsel


Her er noen tips til hvordan du har best mulig kosthold under graviditeten:

  • Matpyramiden er ikke så dum. Spis alt fra bunnen, og spis godt med
grønnsaker og frukt fra midten og suppler eventuelt med de animalske produktene i toppen.
  • Et variert kosthold er veldig viktig. Sørg for at du får i deg de daglige dosene med anbefalte vitaminer og mineraler hver dag fra maten du spiser.
  • Vitaminer
  • A: Finnes i gulrøtter og andre grønnsaker, og i fet fisk og tran
  • B: Brødvarer og i grønne grønnsaker
  • C: Rikelig i poteter, i grønnsaker, frukt og bær
  • D: Fisk og tran, og i margarin og smør
  • Disse vitaminene får vi det vi trenger av gjennom den sunne og normale kosten.
    Det er et unntak, og det er vitamin B9 - som også kalles folat eller folinsyre. Det anbefales som ekstra tilskudd.
  • Sporstoffet jern er viktig og nødvendig for dannelsen og vedlikeholdet av hemoglobin i de røde blodlegemene, og trengs av både mor og barn.
  • Vanlig kost er rik på kalsium, og alle med vanlig kosthold får dekket det de trenger. Skummet melk inneholder like mye kalsium som helmelk. 2-3 glass melk og litt ost daglig er nok til å dekke behovet. Dersom en verken drikker melk eller spiser ost anbefales tilskudd.
  • Spis rene råvarer, som for eksempel ferske grønnsaker, frukt, kjøtt, og egg.
  • Sørg for å få i deg nok proteiner, som er babyens "byggesteiner".
  • Spis ofte hvis du plages med kvalme. Du trenger ikke spise så mye av gangen. Det fører til et stabilt blodsukkernivå, og du føler deg jevnt over bedre i løpet av dagen. Noen kvinnes synes det hjelper med noen nøtter eller kjeks hvis man våkner opp kvalm eller svimmel på natten.
  • Skriv en logg over hva du spiser for å avdekke problemer du eventuelt opplever i matveien. Du får da et klarere bilde på hva det er som forårsaker plagene og om du spiser variert nok.
  • Husk at økt vekt er en nødvendig del av graviditeten. Tenk sunt og næringsrikt, ikke slankende! I et gjennomsnittlig svangerskap øker vekten med ca. 12,5-15 kg
  • Det er ikke til å komme unna at du nok får lyst på søppelmat og søtsaker i løpet av graviditeten, og du trenger ikke å nekte deg selv det. Men ikke overdriv.
  • Ikke spis:
  • Rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet ditt.
  • Ferskvannsfisk, av typen: Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo, fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • Eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).
  • Blåkveite over 3 kg. Fisk som ikke skal varmebehandles kan også spises av gravide, men unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.
  • Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk.
  • Kilder: Pregnancy.about.com, mammanett.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!