Rasende forbanna?

Sinnet du bærer på drar ned hele livskvaliteten din. Coachen tipser deg!

Sist oppdatert
I Kvinneguidens selvhjelp-serie vil coach Annika Richardsen, den første sertifiserte veilederen i Mia Törnbloms metode her i Norge, veilede deg mot en bedre og lykkeligere hverdag.

Ukens tema handler om når irritasjon og sinne tar over hodet ditt.

Å bli sint og irritert er en helt naturlig del av livet og kan være en nyttig og sunn reaksjon. Men når vi stadig blir irriterte og sinte, det setter seg fast i hodet og vi elter på det, kan det ta over unødvendig stor del av livene våre. Når det oppleves som at de du er irritert på har "flyttet inn" i hodet ditt uten å engang betale leie er det på tide å gjøre noe med det!

Sinne og irritasjon tar kraft!

De fleste av oss har irritasjonsmomenter som går igjen, og som trigger oss mer enn andre ting. I tillegg blir de fleste av oss jevnlig irritert på de som står oss nærmest, uansett hvor høyt vi elsker dem. Klart det er naturlig og lov å få irritere seg over det man vil, men det kan være nyttig å se på hvor verdifullt akkurat det er og hvor mye energi det tar fra oss.

Det har med deg selv å gjøre

Når vi setter oss fast i sinne og irritasjon har det med oss selv å gjøre. Noe i oss selv oppleves som truet. Det kan være vår selvfølelse, følelsesmessige trygghet, eller at noen oppfører seg på en måte som vi selv ikke synes er akseptabelt. For å rydde bort sinnet og irritasjonen er det viktig å se sin egen del i reaksjonen vi har. Det betyr ikke at man skal legge skyld på seg selv, men se hva i oss som er truet.

Les også: Når bekymringene tar overhånd

Les også: Aldri god nok?



Tips for å rydde bort irritasjonsmomentene

Steg 1: Få oversikt ved å skrive ned en liste over det og de du irriterer deg over, for eksempel kjæresten, foreldre, sure kolleger og så videre.

Steg 2: Så skriver du hvorfor du blir irritert på disse personene.

Steg 3 og 4: Handler om å bli fri, og det er her du begynner å se en løsning. Å forsøke å endre de vi irriterer oss over er ikke hensikten, men vi kan endre vår egen oppførsel og ta ansvar for våre egne følelser. Da ser du på hva slags behov i deg som er truet, og hva slags andel du har i det.

Når vi irriterer oss over andre er det fordi noe i oss selv oppleves som truet.

Eksempelvis:

Din følelsesmessige trygghet: når følelser av redsler, uro eller manglende kontroll vekkes av en person.

Din fremtidsambisjon = du sitter i kø og er redd for å komme for sent, redd for at det ikke skal bli slik du ønsker.

Din sosiale ambisjon: når du irriterer deg på en slik måte som "slik gjør man bare ikke", at personen ikke gjør det du synes man burde.

Les også: Sier aldri nei

Les også: Hvordan leve lykkelig i alle sine dager?

Les også: Ødelagt av utroskap?



For å bli fri fra irritasjonene kan det hjelpe å stille seg selv spørsmålene:
  • Hvem er jeg sint på?
  • Hvorfor?
  • Hvilket behov i meg er truet?
  • Hva er min del?
  • Hva kan jeg gjøre for å endre det?
  • For eksempel:

    Jeg er sint på Rita fordi hun snakker dritt om andre. Det truer min følelsesmessige trygghet for jeg vet ikke hvor jeg har henne og jeg blir urolig for at hun snakker dritt om meg med andre. Jeg har ikke vært ærlig og sagt i fra, så løsningen kan derfor være å begynne med dette, noe som kan skape en endring. Jeg kan også øve på å styrke min selvfølelse for å ikke være redd for å si i fra, og å se situasjonen fra et annet perspektiv. Rita har nok også lav selvfølelse som trykker ned på andre for å hevde seg, mens jeg har vært uærlig som ikke har sagt i fra før om at det ikke er greit.
Annika220

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også