Mange kvinner er redd for å miste sin opprinnelige form gjennom en graviditet. Men figuren skal faktisk ikke "holdes" i et svangerskap.

Det mener Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog ved nettstedet Mammatrening.no.

-Ikke mer enn femten kilo

- Man må tillate optimal utvikling av fosteret. Det innebærer at vi som kvinner, utover det å få stor mage og bryst, legger litt på oss spesielt over hofter, rumpe og lår. Det skjer fordi at en viss energitilgang skal sikres barnet, særlig i tiden etter fødsel, da morsmelkproduksjonen skal sikres, forklarer Mathisen.

Samtidig sier hun at det utover dette ikke er hensiktsmessig å øke mer i vekt gjennom et svangerskap enn nødvendig; cirka ti-femten kilo. En større økning gjør det vanskeligere å finne tilbake til formen igjen etter svangerskapet, og en stor vektøkning kan medføre en rekke komplikasjoner tilknyttet selve svangerskap og fødsel, for eksempel svangerskapsdiabetes, store barn, vanskelige fødsler med mer.

-Spis regelmessig

- Å holde seg fysisk aktiv både før og gjennom svangerskapet, å spise regelmessig og sunt, ikke spise for to, men et lite måltid ekstra, og unngå søtsaker, er viktig for å oppleve en sunn vektøkning gjennom svangerskapet. Husk at regelmessig måltidsinntak forebygger søtsug, forklarer Mathisen til Kvinneguiden.
 • Stopp urinlekkasje
 • Slik får du et slankere liv
 • Det er meningen at man skal legge på seg under svangerskapet, de fleste vil gå ned igjen de fleste kiloene etter fødsel. Likevel er et ofte slik at fire-fem kilo sitter ekstra godt på. Så hvordan kan man lettest mulig finne tilbake til sin idealvekt etter fødsel? Den største barrieren er at man går mye hjemme, og fristelser lurer i kjøkkenskapene.

  - Etter fødsel følger barselperiode, barseltreff og andre sosiale sammenkomster, og den største utfordringen er for mange å unngå for mye bakevarer og søtsaker i hverdagen. Mange føler større søtsug i barseltiden, men dette skyldes veldig ofte at man ikke finner tid og mulighet til å spise regelmessig gjennom dagen. Spis ordentlig mat hver tredje-fjerde time for å forebygge søtsug, og ikke minst for å sikre morsmelken en gunstig næringsstoffsammensetning gjennom å spise næringsrik hverdagsmat, sier hun og fortsetter;

  - Videre vil det å være i aktivitet være en bidragsyter til å finne tilbake til sin idealvekt. Start rolig, trilleturer er en god måte å starte opp treningen på, øk varighet og intensitet gradvis.

  Ned i vekt med amming?

  Eksperten ved Mammatrening.no mener samtidig at amming er en svært effektiv måte å øke energiomsetningen på, og slik enklere gå ned i vekt.

  - Men jeg fraråder å bruke ammingen som et bevisst slankemiddel, det viktigste for ammende mødre er å ikke stresse formforbedringen for raskt. Det tilrådes bare en naturlig formforbedring gjennom å være normalt aktiv og spise en godt sammensatt og sunn kost. Slanking eller ekstremt mye trening vil føre kroppen over i en negativ energibalanse. Det innebærer at morsmelkproduksjonen vil reduseres, og barnet kan oppleve å ikke få nok melk. Videre vil slanking under ammeperioden medføre at tungmetaller og miljøgifter som vi alle har lagret i kroppen, frigjøres og overføres til barnet via morsmelken. En detox-kur kan for mor virke positivt, men ikke akkurat for barnet, sier eksperten.

  Tradisjonelt har man anbefalt amming frem til minst seks måneders alder, og dersom man ønsker å holde på lenger, er dette bare bra for barnet.

  - Gjennom morsmelken overføres det en rekke biologisk aktive stoffer fra moren som er med på å styrke tarmfunksjonen hos barn, samt dets helse og immunforsvar. Immunstoffer i melken fra mor er med å øke toleransegrensen for en rekke allergener og aktive stoffer i maten, forkarer Mathisen.

  Husk på

  Hvordan skal travle og slitne mødre klare å legge om til et sunnere kosthold om man tidligere ikke har vært vant til dette?

  Her er Mathisens tips;
 • Spis matvarer og ikke søtsaker i måltider hver 3.-4.time gjennom hele dagen. Frokost, lunsj, mellommåltid, middag, kvelds og eventuelt også senmat om kvelden blir lang.
 • Spis grove kornprodukter, ikke kneip og frokostblandinger, spis 5 om dagen, 3-4 melkeprodukter per dag for eksempel melk, yoghurt og hvitost. Ta i tillegg tran!
 • Bruk gjerne frukt og grønt, en liten neve nøtter og/eller yoghurt til mellommåltider.
 • Planlegg treningen
 • Lekkasje etter fødsel
Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!