5 om dagen?

Hva funker best? Og kan det bli for mye frukt og grønt?

Sist oppdatert
Det er et velkjent faktum at man bør spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker for et sunt, variert og smakfullt kosthold hver dag. Såkalt "5 om dagen". Men hva kvalifiserer egentlig til "5 om dagen"? Og kan det bli for mye frukt og grønt?
  • Slik lykkes du med slankingen
  • Sunn start...
  • Bytt ut det usunne
  • Les videre!

    Hva er "5 om dagen"?
    For å få et mest mulig variert næringsstoffinntak, er det ønskelig at de fem porsjonene fordeles på minst tre porsjoner grønnsaker og to porsjoner frukt hver dag. Én porsjon for voksne er 150 gram eller 1,5 dl. For barn er en porsjon det de får plass til i neven sin. Av de to porsjonene frukt, kan én være juice. Du får ikke 'uttelling' for mer enn en porsjon frukt selv om du drikker en halv liter juice.


Helsedirektoratet kommer med følgende eksempel:
  • Et glass juice til frokost
  • En gulrot til lunsj
  • Poteter og salat eller grønnsaker til middag
  • En pære til kvelds
  • eller

  • Banan, tomat og agurk som pålegg til frokost
  • Et eple til lunsj
  • Grønnsaksuppe til middag, appelsin til dessert
  • Gulrot som mellommåltid
  • Hvorfor "5 om dagen"?
    Frukt, bær, grønnsaker, belgvekster, poteter er alle svært næringstette. Det er positivt, fordi det betyr at de inneholder mye vitaminer og mineraler per kalori. Samtidig er de aller fleste frukt- og grønnsakssortene også svært kalorifattige. Denne kombinasjonen er uslåelig, og frukt, bær og grønnsaker hører derfor naturlig hjemme i et sunt kosthold.

    Hva får vi så fra disse matvarene? Frukt, bær, grønnsaker, belgvekster, poteter og nøtter gir oss ikke bare et utall ulike vitaminer, mineraler, sporstoffer og mye bra kostfiber, men også antioksidanter, andre aktive stoffer og sunne fettsyrer, i den grad de i det hele tatt inneholder noe fett. Det er spesielt viktig å huske på at frukt, bær, grønnsaker og poteter er den eneste matvaregruppen som inneholder vitamin C, noe som gjør dem unike og svært viktige i kosten vår.

    Ved å spise de fem porsjonene frukt og grønt om dagen, kan du blant annet forebygge:
  • Overvekt
  • Kreft
  • Hjertesykdom
  • Forstoppelse og fordøyelsesbesvær
  • Jernmangel
  • Kan det bli for mye frukt og grønt?
    Fra tid til annen kan man lese i avisen at om du for eksempel spiser et halvt eple hver dag i ett år, i tillegg til den maten du ellers spiser, så kan du gå opp en kilo eller to. Betyr dette at frukt er fetende, og at vi bør begrense oss? Nei! Det halve eplet betyr riktignok noen få ekstra kalorier. Men når det gjelder å se helheten i kostholdet, så er det heller kakene, sjokoladene og potetgullet som bør være først til å få skylden dersom vekten øker.

    Det å inkludere mer frukt, bær og grønnsaker i kostholdet har flere positive innvirkninger på det totale kostholdet ditt:
  • De inneholder kostfiber som metter
  • Dette gjør det lettere å styre unna småspising
  • De er kalorifattige, men fyller opp både på tallerkenen og i magen
  • Du kan spise mye uten å få dårlig samvittighet, og det gir mindre plass til mer kaloritette matvarer
  • De inneholder væske, så du får mindre lyst på sukkerholdig drikke

Noen eksempler:

Frokost: Havregrøt med kanel og rosiner, samt 1,5 dl appelsinjuice
Mellommåltid: En liten neve nøtter samt 1 stor pære
Lunsj: Grov bagett med egg og 1 tomat, samt 5-6 minigulrøtter
Middag: Dampet ørret, 1 dl agurksalat, 2 buketter dampet brokkoli og 2 kokte poteter
Aftens: Knekkebrød med smøreost og 2 paprikaringer


Forslag til en dag med trening:

Frokost: usukret kornblanding med svisker, nøtter og 1 banan i skiver
Lunsj: 4 dl blandet salat sammen med fullkornspasta og stekt kyllingbryst
Mellommåltid: Brødskive med 1/2 avokado
Middag: Pasta med kjøttsaus, salat av 2 tomater og 1,5 dl sukkererter
Etter trening: Smoothie av yoghurt, ½ mango, 2 dl jordbær og ½ dl juice


Forslag til en helgedag:

Brunsj: 1 dl oppskåret paprika, tomat, purre, litt chili og friske urter drysset over en omelett
Mellommåltid: Cottage cheese med 1 klementin i båter
Middag: Biff med sjysaus, 2 små eller 1 stor bakepotet, 1,5 dl smørdampet gulrot, samt 2 dl friske bær med vaniljekesam
Aftens: Grovt rundstykke og 2 dl purert sellerirotsuppe

Kilde: bama.no, helsedirektoratet.no, frukt.no sunn_hoyde2.gif sunn_hoyde1.gif

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også