Strekkmerker er en evig plage for svært mange kvinner, og enten man er tynn og slank eller mer fyldig kan merkene sette seg i huden. Så mange som 70 prosent av kvinner vil en eller annen gang etter puberteten oppleve å få strekkmerker. Det samme gjelder omkring 90 prosent av gravide kvinner.

Men hvorfor kommer de irriterende merkene? Og er det i det hele tatt mulig å reversere problemet?

Årsaken til arrene

Huden vår er elastisk men når den strekkes for raskt vil den naturlige produksjonen av kollagen - proteinet som er i de hvite, uelastiske bindevevsfibrene i sener, hud, bein, brusk og annet bindevev, forstyrres, skriver nrk.no.

Når kroppen forandrer seg mye over kort tid, som ved graviditet eller under puberteten, hender det altså at huden ikke klarer å tilpasse seg fort nok. Resultatet blir et arr i lærhuden, dette er strekkmerker. I begynnelsen er strekkmerket rødt av farge. Med tiden blir fargen svakere og arret mindre synlig, men det er mange som er plaget av sjenerende strekkmerker selv etter lang tid.

- Strekkmerker kan ha flere årsaker, medisinbruk som kortisonsalver, tabletter eller sprøyter, vektøkning, graviditet, trening, og hvis noen har vokst fort. Det dannes "arr" i lærhuden, jeg betegner dette som "brudd" i huden når huden strekkes, det vil si overstrekking av elastiske fibre i huden, forteller Anne Harlia ved laserklinikken.no.

Hun har behandlet strekkmerker med laser siden tidlig på 80-tallet.
 • Hvis du først skal forandre på kroppsfasongen din, enten det er å gå eller ned i vekt, bør du gjøre det sakte. Gi kroppen din tid til å omjustere seg.
 • Sørg for å få i deg nok vitamin E som holder huden sunn og smidig. Du kan enten ta tilskudd av vitamin E eller smøre vitamin E-olje direkte på huden. Sink og silica hjelper også mot strekkmerker. Gode kilder for disse mineralene er rødt kjøtt, fisk, helkorn og nøtter.
 • Bruk hendene dine og gi deg selv en god massasje jevnlig. Noen eksperter mener at dårlig sirkulasjon kan gi strekkmerker.
 • Sørg for et sunt og variert kosthold med mye frukt, grønnsaker, fiber og vann. Dette er viktig for å gi huden den næringen den trenger.
 • Hold deg unna solen da UV-stråler ødelegger hudens kollagenfibre. Dessuten er strekkmerker mer synlige når du har farge.
 • Tren opp musklene dine! Sliter du for eksempel med strekkmerker på magen kan du trene opp magemusklene dine, slik at huden strammes og strekkmerkene blir mindre synlige.
 • Smør deg daglig med en fuktighetskrem.
 • Fjerning av strekkmerker

  Om du allerede har strekkmerker på kroppen, hjelper det lite å følge rådene over da merkene ikke vil forsvinne på den måten. Strekkmerker er faktisk umulig å fjerne, men det er heldigvis metoder og produkter som gjør at de kan bli mindre synlige;

  - Med korrekt laserbehandling kan strekkmerkene forsvinne, man ser cirka 40-50 prosent bedring etter tre-fire uker. For de fleste holder det med én behandling - eller max to ganger med seks eller åtte måneders mellomrom, sier Harlia.
 • Den mest effektive, og dyreste, måten å fjerne strekkmerker på er med laser. Laser stimulerer cellene i lærhuden til å produsere nytt vev som kan hjelpe mot strekkmerker. Noen hudleger er imidlertid ikke helt overbevist om at denne metoden hjelper.
 • Enkelte kremer kan redusere styrken på strekkmerkene, men her finnes også mye tull på markedet, så det beste er å rådføre deg med en hudlege.
 • Endermologie er en massasjemetode som bygger på samme grunnprinsipp som bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Noen mener de har hatt god effekt av dette.
 • Husk også at strekkmerker vil etter all sannsynlighet blekne med tiden. I starten er de ofte blårøde, men etter hvert blir de mer hudfarget og blir dermed mindre synlige.


 • Kilde: nrk.no, laserklinikken.no, colosseumklinikken.no, kjerringrad.no
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!