Sjenert student?

Det er ikke greit å være ensom blant flere tusen andre, men det finnes hjelp!

Sist oppdatert
Studietilværelsen kan være en lykkelig tid, men ikke alltid. Alle kan møte veggen og føle at det er vanskelig å komme videre. Det kan for eksempel være problemer med studiene, venner, familie, eller kanskje "livet" i seg selv. Da er det greit å vite at det er hjelp å få!

I Trondheim er cirka 28 000 studenter inkludert i Studentsamskipnaden (SiT). Samskipnadens psykososiale helsetjeneste mottar cirka 300 nye henvendelser hvert semester.

Flere kvinner enn menn
- Dette er alle slags studenter, med alle slags problemer, forteller sosionom Lisen Lie.

Hun forteller også at det er merkbart flere kvinner enn menn som oppsøker hjelp. Hele 67 prosent av henvendelsene er kvinner.

- Vi tror ikke at det er fordi kvinner greier seg dårligere enn menn, tvert imot er det nok slik at vi kvinner ser mer hjelp i samtaler, tror Lie.

Det er ikke uvanlig at studenter som er kommet godt i gang med studiene møter veggen, og derfor oppsøker hjelp.

Sårbar fase
- Det er mange årsaker til at folk oppsøker oss. Studenttilværelsen kan være stressende, fordi du må produsere, levere oppgaver, samtidig som du har en trang økonomi. Du kan være ganske sårbar i denne fasen av livet, sier Lie.

Noen studenter oppsøker også hjelp fordi de føler seg ensomme.

- De synes kanskje det er vanskelig å oppsøke nye miljø for å bli kjent med andre, og føler seg ensomme. Det er ganske bekymringsfullt hvis de ikke føler at de har noen de kan snakke eller være med i det hele tatt. Det er jo gjerne litt lettere å bli kjent og være med på ting hvis man er to, reflekterer Lie.

Hun forteller at det finnes mange måter å takle en slik problematikk på. Noen ganger bunner ensomheten i problemer som for eksempel sosial angst. Andre ganger kan gruppeterapi eller kurs i regi av studentsamskipnaden være en løsning.

- SiT Råd tilbyr blant annet kurs i "smalltalk", forteller Lie.

Kurs i smalltalk
- Vi er en enhet for økt mestring av studentlivet og holder en rekke kurs. For eksempel "Ta ordet - kurs", "Tidsplanleggingskurs" og "smalltalk kurs", bekrefter avdelingsleder Jenny Bremer.

20. oktober gjennomføres det første smalltalk-kurset.

- Målgruppen er den sjenerte studenten, og vi håper at kurset vil bidra til å knekke kodene for hvordan man skaper kontakt med andre og etablerer gjensidig tillit. Vi sier at kurset gir verktøy for kontaktskapende, mellommenneskelig kommunikasjon, forteller Bremer.

Kurset har fokus på aktivitet blant deltakerne, med ulike øvelser.

- Vi vil blant annet snakke om "å gjøre inntrykk og sette avtrykk", betydningen av kroppsspråk, hvordan man starter en samtale og holder den gående, samtalens ulike "lag" (man starter ikke med å snakke om følelser), og så videre, sier hun.

Slik behersker du smalltalk:
  • Nysgjerrighet er motoren
  • Gratis informasjon som interiør, sted, miljø
  • Utsagn med et spørsmål
  • Spør andre til råds
  • Kommenter
  • Tilby noe
  • Gi kompliment
  • Oppmerksom på likhet i taletid
  • Lytt oppmerksomt
  • Ikke vær redd for pauser, let etter nøkkelord, kommenter mer enn du spør.

  • - Og husk: Ikke still for store krav til deg selv. Vær stolt over det du klarer, poengterer Bremer.
ensom_hoyde.gif

Denne saken ble første gang publisert 29/09 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også