Derfor skal du spise mindre hvete

Hvete har fortrengt bygg fra kostholdet og det har vi fått lide for..

Sist oppdatert
  • Saken er skrevet av Matinorden.no
  • Med en befolkning som i økende grad lider av høyt kolesterol, må vi tenke nøyere over hva vi spiser.

    Få bedre helse

    Mye er gjort hvis vi tar bygg tilbake på menyen vår! Interessen for bruk av bygg i vår kost er imidlertid stigende. Nå finner vi brødtyper som inneholder bygg i dagligvarebutikkene, og oppskrifter på bygg-wraps, byggkrem og kokte byggryn finner du overalt; i blader og på web.

En rekke undersøkelser viser at et høyere inntak av bygg og havre kan redusere kolesterolinnholdet i blod, både totalt innhold og LDL kolesterol.

Dette skyldes byggets fibersammensetning. Kostholdsanbefalingene går på mengde fiber totalt, med klare anbefalinger om å øke dette inntaket. Gjennom den kliniske forskningen som er gjort på inntak av bygg og havre og virkninger på kolesterolnivå, har man kunnet anbefale doser på 3 gram beta-glukan per dag og person. Dette betyr at vi burde spise 80-90 gram bygg hver dag for å komme opp i denne mengden. Dette er fullt mulig, men krever disiplin og bevisste valg.

Bak et brød!

Du kan for eksempel starte med å bake et byggbrød! Et saftig og rustikk byggbrød som smaker godt, er sunt og svært holdbart.

Her får du oppskriften;

Start med å legge 50 gram med byggkorn i bløt natten over.

Du trenger:

I Deig 1
  • 5 dl vann , 37 ºC
  • 700 g byggmel
  • Slik gjør du:

    1) Rør byggmelet ut i vannet.
    2) La stå i 30 minutter.
    3) Ha i de oppbløtte byggkornene.

    I Deig 2
  • 4 dl vann , 37 ºC
  • 50 g rapsolje
  • 700 g hvetemel
  • 2 ts salt
  • 3 ss honning
  • 1 pk gjær
  • Slik gjør du:

    1) Rør vann, olje og honning inn i den første deigsatsen.
    2) Tilsett mel blandet med tørrgjær og salt og elt deigen godt.
    3) La den stå lunt og tildekket i minst 45 minutter.

    Smør formene og dryss med byggmel.

    Arbeid deigen sammen og del den i 3 like store emner.
    Form avlange eller runde brød som legges i former, på stekeplater eller i kurver.
    La brødene heve lunt og tildekker i minst 1 time, til dobbel størrelse og stek det på 200 ºC til brødet har fått en fin skorpe. Cirka 40-50 minutter.
  • Saken er skrevet av Matinorden.no
bygg-300x200

Denne saken ble første gang publisert 27/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også