Overtro til besvær?

Unngår du svarte katter, går aldri under stiger og holder senga fredag den 13? Du er ikke alene!

Sist oppdatert
Overtroen er en del av vår kulturhistorie. Det var på den måten man før i tiden prøvde å forstå naturen og livet, og overalt i verden finnes det en folketro som er tett knyttet opp til landets historie og kultur.

Ifølge Aschehougs og Gyldendals norske leksikon er definisjonen på overtro: "å tro på makter og årsakssammenhenger som faller utenfor vitenskapens lover og som ikke har noen fornuftig,'rasjonell' begrunnelse". Overtro lever i dag i beste velgående, side om side med den rasjonelle og moderne tankegangen, og er knyttet til vårt urbane dagligliv på utallige måter.

Her er overtro som preger oss den dag i dag:

Fredag den 13
Mye tyder på at kombinasjonen av fredag og tallet 13 er dobbelt ulykke, fordi både dagen fredag og tallet 13 hver for seg har vært regnet som et tegn på ulykke i ulike religioner og kulturer siden tidenes morgen.

Kombinasjonen kom imidlertid til i nær fortid, kanskje så sent som på 1800-tallet, og er en overtro bare vi i den vestlige verden lider av.

Tradisjonelt har man gjerne unngått å bruke tallet i nummer på gater, etasjer, hotellrom og seterader på for eksempel fly.

Det heter seg at hvis det er 13 til bords, så vil alle 13 dø i løpet av et år. Hvis du har 13 bokstaver i navnet ditt, så vil du ha Djevelens lykke. Mennesker som har hatt Djevelens lykke er blant andre massemordere som Jack the Ripper, Charles Manson og Theodore Bundy.

Mye tyder imidlertid på at det er et svært moderne fenomen, faktisk ikke eldre enn 200 år gammelt. Ingen har ennå funnet rester etter fredag den 13. som ulykkesdag før i det 19. århundret. Skumle tunger vil ha det til at det rett og slett er en mediahype.

Krysse fingrene for hell
Det finnes flere teorier på hvorfor det å krysse fingrene er ansett som lykkebringende. En teori baserer seg på at dette var et hemmelig tegn blant kristne. Det kan også stamme fra Hundreårskrigen mellom England og Frankrike (1337-1457), når en bueskytter krysset fingrene og ba, før han spente buen.

Syv års ulykke
Det har alltid vært en del overtro knyttet til speil. De fleste kjenner til at man får 7 års ulykke av å knuse et speil. Dette stammer fra den tiden da man trodde det var sjelen man så i speilet. Dermed trodde man at hvis man knuste et speil, gikk sjelen i stykker også. Det betydde at man ville dø snart, eller enda verre, at sjelen din ikke kom til himmelen når du døde.

Det mange ikke vet, er at i England har man et motmiddel mot ulykken. Man skal samle sammen alle bitene av speilet og hive dem ut en elv med stri strøm. Dermed ble ulykken ført bort med speilbitene.

Svart katt over veien
Frykten for katter, og da spesielt svarte, tok til i Europa i Middelalderen, spesielt i England. Kattens karakteristiske uavhengighet, smidighet og eleganse gjorde at mange mente at de var hellige. Spesielt når antallet hjemløse katter eksploderte i de store byene. Slike katter ble ofte matet av gamle kvinner. Når heksehysteriet slo til for fullt i Europa ble mange av disse hjemløse gamle kvinnene beskyldt for å bedrive svart magi, og deres "kattevenner", spesielt de svarte, ble knyttet til disse påståtte heksegjerningene.

Det kommer an på hvor du bor hen, men i Storbritannia og Japan blir en svart katt over veien sett på som lykkebringende, men i USA og i Europa bortsett fra i Storbritannia, betyr dette ulykke. Da skal man helst spytte tre ganger for å hindre at ulykken skjer.

Gå under en stige
Denne overtroen kommer fra tidlig kristendomslære, hvor gjenstander med tre ender representerer den hellige treenighet. Når en rett stige lener seg inn mot en vegg, dannes det nemlig en trekant man kan gå under.

Selv om kristendommen visstnok har opphav til denne overtroen, så er det allikevel fornuftig å ikke gå altfor mye under stiger, av mer praktiske årsaker. Noen jobber kanskje på den, kanskje den står ustøtt, kanskje det henger ting på den. Det er fornuftig å inngå stiger, overtro eller ikke!

Finne en firkløver gir lykke
Er egentlig en mutert kløverplante med fire blader i stedet for tre. Å finne en kløverstilk med fire blader anses i mange land som tegn på personlig hell. Firkløveren er derfor et utbredt symbol på flaks og betraktes som lykkebringer. Noen mener tilsynelatende tilfeldig flaks nettopp handler om å se og gripe mulighetene.

Kilder: forskning.no, home.no, nrk.no, kinrossfolds.com, wisegeek.com, wikipedia.org, seiyaku.com ov_hoyde.gif ov_hoyde2.gif

Denne saken ble første gang publisert 01/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også