10 tips til boligkjøp!

Å kjøpe sitt første hjem er både spennende og skummelt. Her er 10 tips til ditt første boligkjøp!

Sist oppdatert
Å kjøpe hus eller leilighet er ofte den største enkeltinvesteringen vi gjør i livet, og det hjelper derfor å ha full kontroll.

Her er 10 tips ved kjøp av bolig for første gang:

1. Bruk megler
Kjøp gjennom megler for å være sikker på å ikke bli lurt. Dette er også veldig viktig med tanke på oppgjør.

2. Tenk renteøkning
Når det gjelder finansiering så gjelder det selvsagt å få det billigste lånet. Og man bør regne med at etter forsikringskostnader og strøm og slikt er betalt, så bør man ha litt ekstra slik at man tåler en renteøkning.

3. Sjekk satsene
En god tjeneste for den som vil sjekke rentesatsene for øyeblikket er Finansportalen, som er tilknyttet Forbrukerrådet.

4. Eierformer
Man bør være klar over de forskjellige typene eieform som finnes. Det er veldig viktig å ta høyde for alle utgifter som kommer i fremtiden.

5. Lavinskuddsbolig
Dersom du kjøper en lavinnskuddsbolig bør du behandle både fellesgjeld og kjøpesummen som om det var ditt eget personlige lån.

6. Vit prisnivå
Sjekk nettannonser og andre annonser nøye for å se omtrent hvor prisnivået ligger.

7. Gå på mange visninger
Gå på så mange visninger som overhodet mulig. Huseiernes Landsforbund anbefaler å se på en 20-30 eiendommer før man gjør seg opp en mening.

8. Takstmann
Om du er usikker på hva slags stand boligen er i, kan du godt ta med en takstmann på en eventuell andre visning, eller avtale en slik ordning med eiendomsmegler. Nå koster jo dette noen kroner, så det bør være en bolig du virkelig er interessert i.

9. Si ifra
Om du finner at det er noe feil med boligen du har kjøpt bør du si fra så tidlig som mulig og ta kontakt direkte med megler. Ikke la deg avfeie på noen måte, siden jo lenger dette strekker, jo svakere står du i en eventuell sak.

10. Forsikre boligen
Du må forsikre boligen du kjøper - dette vil være et krav fra långiver. Spørsmålet er bare hvor omfattende forsikringen skal være. Skal du kjøpe en eldre bolig kan det være smart å regne med litt ekstra penger til en mer omfattende forsikring.

Sjekkliste:
  • Hvor mye har du råd til? Sjekk Statens institutt for forbruksforskning og se hva slags utgifter du bør regne med til andre ting enn bolig.
  • Sjekk også Finansportalen for å finne det billigste tilgjengelige lånet for den summen du må ha. Husk at lokale og regionale banker også kan ha gode betingelser - de er i så fall nevnt på Finansportalen.
  • Boligsparing for ungdom: har du ikke begynt å spare i BSU ennå, så er det på tide. Gir skattefradrag på opptil 4000 kroner i året og det er det nærmeste du kommer gratis penger.
  • Meld deg inn i boligbyggelag: Mange boliger er tilknyttet slike og det betyr at du har forkjøpsrett foran folk som ikke er medlemmer. Faktisk kan du stå på utsiden og vente til siste bud er gitt før du byr, dersom de andre budgiverne ikke er medlemmer.
  • Skulle det være andre medlemmer som byr kan du sjekke muligheten for å arve foreldres eller besteforeldres medlemsnummer: den som har vært medlem lengst har forskjøpsrett.
  • Bind halve renten: for øyeblikket er det vanskelig å si om renta skal opp eller ned, derfor kan det være en god idé å binde bare halve lånet. Dette gir deg mer fleksibilitet dersom du av en eller annen grunn skulle få mindre eller mer penger.
  • Kilder: www.hjem.no, Huseiernes Landsforbund
 

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også