Magisk hypnose?

Hva kan hypnose hjelpe mot, og hvorfor virker det? Vi har spurt hypnoterapeut Ina Thorbjørnsen.

Sist oppdatert
Hvor deilig hadde det ikke vært å kvitte seg med de vonde tankene, sorgen, fobiene, røykingen, prestasjonsangsten eller sjalusien? Rett og slett endre både tankemønster og vaner som skaper problemer? For hypnoterapeut Ina Thorbjørnsen ved Trondheim Hypnoterapi er det en del av arbeidshverdagen å påvirke, endre og erstatte disse negative tanke- og følelsesmønstrene.

- Vi har alle våre erfaringer og opplevelser gjennom livet, som igjen er grunnlaget for hvordan vi ser oss selv, andre og verden rundt oss. Erfaringene våre ligger til grunn for våre tankemønstre, og tankene våre er igjen grunnlaget for hvordan følelser vi skaper i oss selv og for hvordan vi handler i gitte situasjoner, sier hypnoterapeuten.

Alt sitter i hodet
Når vi har gjentatt en tanke, følelse og/eller en handling tilstrekkelig mange ganger, har vi dannet oss et mønster eller en vane. I noen tilfeller kan våre tanke- og handlingsmønster, våre vaner, skape problemer for oss og begrense oss i større eller mindre grad, som for eksempel ved overvekt, angst, dårlig selvbilde, fobier, fysiske smerter og så videre.

- "Alt sitter i hodet", er en kjent floskel, og det er ikke uten grunn. Det er hjernen vår, sinnet vårt, tankene våre, som bestemmer eller gir oss signal på for eksempel sultfølelse, utrygghet eller fare, på hva vi trenger og ikke trenger. Noen ganger kan disse signalene være misvisende for vårt eget beste, avhengig av hvilke opplevelser og erfaringer, som ligger til grunn for at hjernen vår sender dette bestemte signalet, sier Thorbjørnsen.

Det finnes få om noen begrensninger for hvilke problem som kan behandles gjennom hypnoterapi.

Noen av de mest vanlige årsakene til at man oppsøker en hypnoterapeut er:
  • Vektreduksjon
  • Søtsug
  • Røykeslutt
  • Selvtillit/selvbilde
  • Angst
  • Fobier (for eksempel edderkopper, slanger, heis og lignende)
  • Flyskrekk, tannlegeskrekk, eksamensnerver, vannskrekk og så videre.
  • Søvnløshet
  • Traumatiske opplevelser
  • Smerter (som for eksempel ledd og muskler, hodepine, mageproblemer)
  • Stress
  • Sorg
  • Sinne, bitterhet
  • Sjalusi
  • Sexrelarterte problemer
  • Prestasjonsangst
  • Lærevansker og/eller konsentrasjonsvansker

  • Å få hjelp med nesten hvilket som helst problem virker nesten for godt til å være sant! Hvordan fungerer egentlig slik terapi?

    - I hypnoterapi jobber man med det ubevisste sinnet. For å få lettere tilgang til det ubevisste sinnet, føres klienten gjennom muntlige suggesjoner fra hypnoterapeuten, inn i en svært avslappet tilstand, som også kalles transe, forklarer hypnoterapeuten.

    Transe er en helt naturlig tilstand. Det å være i en transetilstand betyr at man konsentrerer bevisstheten på en ting av gangen.

    - Vanligvis svirrer det et titalls tanker rundt i hodet vårt samtidig, men når vi er i en tilstand av transe, ekskluderer eller skyver vi til side alt dette "svirret", slik at fokuset er mer ensrettet mot det vi jobber med.

    Vi befinner oss i transe flere ganger om dagen, som for eksempel når vi er fullstendig oppslukt i en god film eller ei spennende bok, eller når vi er veldig konsentrerte om en arbeidsoppgave og for ikke å snakke om når enkelte menn ser en fotballkamp...

    Mellom søvn og våken tilstand
- De muntlige suggesjonene fra hypnoterapeuten gjør at man ledes inn i denne tilstanden av transe/hypnose, slik at man får jobbet med det ubevisste sinnet på en effektiv og virkningsfull måte. Denne tilstanden føles svært behagelig og dypt avslappende, og kan føles som om man befinner seg i en tilstand mellom søvn og våken tilstand. Under hypnose er man våken og bevisst, man hører hva hypnoterapeuten sier, får med seg og husker hva som skjer, samtidig som man er dypt og herlig avslappet, forklarer Thorbjørnsen.

- Noen ganger har man en dialog med hypnoterapeuten, enten muntlig eller gjennom ide-motorisk respons (kroppen som svarer), andre ganger er det kun hypnoterapeuten som snakker, avhengig av hvilken metode man velger å bruke, fortsetter hun.

Hvor mange timer man behøver for å frigjøre seg fra et problem eller en vane, er avhengig av hvilken problemstilling man jobber med, hvordan problemet arter seg og hvor dypt det sitter, men det er vanlig å sette opp tre til fem timer.

Varig resultat
- I og med at man i hypnoterapi behandler årsaken til problemet, og ikke bare symptomene, er resultatet av behandlingen varig. Enkelte plager og problemstillinger er imidlertid sammensatt og består av mange forskjellige aspekter, eller flere lag, som gjør at man i enkelte tilfeller behøver flere runder med terapi.

Thorbjørnsen forteller at alle i utgangspunktet egner seg for hypnoterapi, men at man som i alle andre terapiformer må være innstilt på endring og motivert for behandling. hypno_hoyde.gif hypno_hoyde2.gif

Denne saken ble første gang publisert 06/04 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også