13 sparetips!

Finanskriserammet? Eller tvert imot "nyrik" på grunn av trygg jobb og lav rente? Tips her!

Sist oppdatert
Pengedoktor Otto Risanger feirer 30 år som utgiver av "Pengeboka". I årets utgave har han for første gang inkludert et eget kapittel om hvordan man skal takle strammere tider.

- Det fiffige er at disse rådene er like gode for finanskrisens vinnere, det vil si dem som har trygg jobb og nyter godt av lavere rente. De bør nemlig spare som alle andre, og bruke overskuddet til å betale ned boliglån, sier Risanger.

Han har blitt kalt moralistisk mange ganger. I intervjuer vil han derfor gjerne holde igjen på alle råd som inkluderer kutt i trøstegoder som røyk, alkohol og tipping.

- Men denne gangen er det alvor. Mange må spare. Så kan vi ta med de strengeste rådene også?

- Ok da. Men sett det til slutt, sier pengeeksperten, før han går løs på vårens fornyingsplaner i hjemmet.

1) Mal i stedet for å møblere

- Her er det viktig å tenke at man kan skape fornyelse og oppfriskning uten å kjøpe nye møbler. Det er mye rimeligere å male et rom eller to. Faktisk viser det seg at mange følger dette rådet i trange tider. Da går gjerne møbelsalget ned, mens forbruket av maling stiger merkbart, sier Risanger.

2) Ikke betal forskudd

- Hvis du likevel skal kjøpe noe nytt, ikke betal forskudd! Mange forretninger, spesielt møbelforretninger, krever at du betaler forskudd på bestillingsvarer. Men nå er det stadig flere butikker som innstiller eller går konkurs. Da får du kanskje aldri den lekre sofaen, og pengene kan være tapt. Gjør i stedet en skriftlig avtale om at du forplikter deg til å betale varen når den er ankommet butikken.

3) Lei ut noe

- Er det noe du kan leie ut? Om det så bare er et enkelt rom til en student, kan det bety gode penger. Garasjen kan kanskje leies ut til en nabo med bil. I boligen er utleie skattefritt så lenge du ikke leier ut mer enn halvparten.

4) Selg noe

- Utnytt nettet til å selge brukte ting. Ta en runde i kjeller og på loft. Nettannonser er billige, og det er utrolig hva folk vil kjøpe. Det kan være noen tallerkner de mangler til et middagsservise, eller en årgang gamle tidsskrifter.

5) Dropp bolle

- Du tenker kanskje at 20 kroner til en bolle ikke er særlig mye. Men regn ut årsprisen på alt du kjøper jevnlig. Gang med 230 hvis det er noe du gjør hver gang du er på jobb. En bolle til 20 kroner blir 4500 kroner i året. Du må tjene hele 6-7000 kroner, på grunn av skatten, for å betale alle bollene.

6) Gå på biblioteket

- Biblioteket har mer enn du tror - av spillefilmer, musikk, lydbøker, vanlige bøker, tidsskrifter, aviser og strikkeoppskrifter. Og er det en bok de ikke har, kan du bestille den gratis tilsendt fra andre biblioteker i landet. Alt er gratis, et fantastisk tilbud!

- Her burde man vel låne Pengaboka, i stedet for å kjøpe den?

- Det kan du, innrømmer Risanger.

7) Byttelån avis med naboen

- Du kan lese din egen avis til frokost, og legge den i naboens postkasse på vei til jobb. På ettermiddagen hygger du deg med naboens avis, som han har lagt i din postkasse.

8) Si opp dobbeltforskringer

- De fleste er faktisk dobbeltforsikret. Vanligste dobbeltforsikringer er reise og innbo, som man ofte har gjennom jobben eller organisasjoner i tillegg til privat. Du kan si opp en forsikring når som helst, og få tilbakebetalt det du har innbetalt på forskudd. Mens du sjekker forsikringsstatusen din, kan du sende en forespørsel på forsikring til flere selskaper. Velger du det billigste tilbudet, kan det være mange tusenlapper å tjene årlig.

9) Bytt bank

- Altfor få bytter bank. Du kan gjerne bruke flere banker. Det viser seg at det å være totalkunde, som det ofte kalles, slett ikke er gunstig for alle. God hjelp finner du på finansportalen.no, som er finansiert av regjeringen. Her må alle bankene legge inn opplysninger om rentesatser og andre ting.

10) Bruk kontanter

- Bruk minst mulig, men bruk kontanter i stedet for kort når du skal betale noe. Faren ved å bruke kort, er at du ikke ser pengene flagre vekk fra deg.

11) Selg bilen

- Trenger du egentlig bil? Det er mange alternativer: kollektivtransport, leie bruktbil til ferier og frakt, ta en drosje av og til. Noe byer har bilkollektiv-ordninger. Noen deler bil med en nabo eller venn. Du får penger inn ved å selge bilen, du slipper det årlige verditapet på bilen, og du slipper å betale årsavgift, forsikring, bensin, bompenger, reparasjoner og vedlikehold.

12) Planlegg innkjøp

- Gjør planlagte billiginnkjøp av mat i et par uker. Finn ut hvor mye du sparer, sammelignet med spontaninnkjøp i nærmeste butikk.

13) Kutt ut det unødvendige

- Kutt ut eller reduser på røyk, alkohol, sjokolade, tipping, lotto, kosmetikk. Vær klar over at ti sigaretter om dagen kan koste 12.000 kroner i året. To bokser snus i uka kan koste 7000 kroner. To-tre sjokolader i uka til 15 kroner betyr over 2000 kroner i året. Men jeg vil helst ikke være moralistisk, sier pengebokforfatter Otto Risanger. male320

Denne saken ble første gang publisert 24/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også