Muskelskader i bekkenbunnen kan legge store begrensninger på kvinners fysiske aktivitet etter fødsel, men det finnes en løsning.

Urinlekkasje

Mellom 20 og 36 prosent av alle kvinner får muskelskader i bekkenbunnen i forbindelse med fødsel. Det skriver Forskning.no.

- Det varierer veldig fra kvinne til kvinne hvor stort dette problem er, men for noen kan det være sosialt hemmende om de ikke klarer å kontrollere disse musklene, sier professor Kari Bø ved Norges idrettshøgskole (NIH) til Forskning.no.

Bø starter nå studien "Effekt av styrketrening på skadet og uskadet bekkenbunnsmuskulatur etter fødsel hos førstegangsfødende kvinner."

- Grunnen til at jeg startet med dette i sin tid var at jeg oppdaget at kvinner droppet å være fysisk aktive fordi de erfarte urinlekkasje under trening. Det er ille at kvinner heller blir fysisk passive fordi de aldri har lært hvordan de skal trene og vedlikeholde bekkenbunnsmuskulaturen, sier Bø.

Man vet derimot lite om hvorfor dette skjer med noen kvinner mens andre slipper unna.

- Vi vet at det er ugunstig å legge på seg masse under svangerskapet, men det er langt fra en forklaring. Å få store barn er også en risikofaktor, sier Bø.

- Stort problem

Kari Bø har i mange år forsket på kvinners bekkenbunn, og er en av verdens fremste eksperter på feltet.

- Vi idrettsfysioterapeuter er vant med å behandle muskelskader. Derfor har vi stor tro på at vi også kan behandle bekkenbunnskmuskulaturen, poengterer Bø.

Hun har stor tro på at de sammen med gynekologer kan finne løsninger på problemet.

- Dette er et kjempestort kvinneproblem, og de det gjelder får en skade i ung alder. Det er mye å hente på å forebygge og behandle på et tidlig stadium. Husk at dette kan ramme alle fødende kvinner, påpeker Bø.

Kvinner som blir skadet under fødsel kan enten heles naturlig eller ved hjelp av aktiv bekkenbunnstrening. Dette temaet er fremdeles delvis tabubelagt. At hun nå får støtte til studien, tar Bø som et tegn på at problematikken tas mer på alvor.

Alle førstegangsfødende kvinner som snakker skandinavisk ved Akershus Universitetssykehus vil få tilbud om å være med på studien.

- Vi satser på å få 80 personer i hver gruppe. En gruppe vil gjennomføre trening, mens en gruppe vil være kontrollgruppe og ikke trene bekkenbunnsmuskulaturen.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!