• Saken er skrevet av Treningsmagasinet.no!
  • Vi får i oss altfor lite av fisk og sunt fett og trenger derfor å fylle opp lageret! Fettsyrer kan deles inn i mettede fettsyrer og umettede fettsyrer (deretter også enumettet og flerumettet). Vi kan grovt sett også kalle de for henholdsvis usunne og sunne fettsyrer. Dette relateres til hvordan de omsettes i kroppen med et normalt kosthold, og hvilken effekt de har på ulike helseparametre (eksempelvis risiko for hjerte- og karsykdommer).


Spiser man mye av det mettede fettet (hovedsakelig animalsk fett) vil det som oftest medføre en økning i total kolesterolet (negativt!), men mye av det umettede fettet (hovedsakelig fiske- og plantefett) vil som regel medføre en reduksjon i total kolesterolet (positivt!). Det er i det umettede fettet vi også finner de tidligere omtalte essensielle fettsyrene; omega-6 og omega-3.

Fett har flere oppgaver i kroppen; mest selvsagt er funksjonen som energilager (bla underhudsfettet vårt!), men det fungerer også som en isolasjon for varmetap, "støtpute" for indre organer, komponent i nervevev, øker opptak av fettløselige vitaminer fra tarmen, og er en sentral komponent i alle kroppens cellemembraner.

Gode fettkilder

(umettet fett)
  • Fet fisk (makrell, laks, sild, fersk tunfisk, ørret)
  • Nøtter og mandler
  • Planteoljer (olivenolje, rapsolje, valnøttolje, solsikkeolje, linfrøolje m.m.)
  • Plantefett (oliven og avocado)
  • Tran, omega-3 tilskudd etc.

  • Unngå for mye av (mettet fett)
  • Melkefett
  • Fett fra rødt kjøtt
  • (blandingsprodukter som pølser, farseprodukter, hamburgere, kjøttdeig)
  • Fett i industrifremstilt mat (supper, sauser, gryteposer, ferdigretter)
  • Frityrsteking av mat
  • Chips, kaker, kjeks, is
  • Dagsbehovet for omega-3 er definert til 1-2g/dag; følgende alternativer vil dekke rundt 1g omega 3;
  • 5ml tran
  • 2-6 stk tranpiller
  • 35 g makrell-i-tomat (en god porsjon på 1 brødskive)
  • 50g laks
  • 115g vår-makrell
  • 30g høst-makrell
  • 200g ørret
  • 25g sild
  • 500g torsk
  • 330g reker
  • Les hele saken på Treningsmagasinet.no!
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!