Den beste treningsmusikken!

Musikk motiverer deg for treningen og gjør deg gira. Få eksperttipsene her!

Sist oppdatert
Musikk er viktig når du trener, og ordet pulserende rytme kommer blant annet av at pulsen i musikken hjelper deg å få høyere puls og mer intensitet i treningen din. Undersøkelser viser at du yter 20 prosent mer om du trener til musikken du liker, og derfor er det viktig å finne rett musikk.

Riktig rytme

Informasjonsansvalig i SATS, Andreas Opshaug Bakke, forteller at musikken på gruppetreningstimene til SATS er laget av et kompetanseteam satt sammen av erfarne instruktører.

- Musikken på gruppetreningene karakteriseres av mangfold og variasjon, og at den gjenspeiler hvilke type time det er og hvilken intensitet timen har. Musikken på SATS skal tilpasses deltagerne på timen, forklarer Bakke til Kvinneguiden.

Overlege Audun Myskja er nevrologisk musikkterapeut og har forsket mye på hvordan musikk stimulerer og motiverer kroppen for bevegelse.

- Det er ingen tvil om at musikk motiverer "feel good - senteret" i hjernen og stimulerer til lyst og bevgelse. Vi har alle èn rytme som er den rette for hver enkelt person, om du finner den rytmen, er det lettere for deg å plukke ut treningsmusikken, sier musikkterapeuten til Kvinneguiden.

Klassisk trening?

Feil type musikk kan føles som støy i lengden, derfor er det viktigste at du tilpasser musikken til din smak og eget mål med treningen.

- Skal du ut og gå, passer det med en hard marsj-rytme, skal du ha mer flyt i treningen, passer det fint med musikk som også flyter bedre i rytmen, sier musikkterapeuten.

Informasjonssjefen i SATS forteller at deres utfordring er å velge musikk med rytme, tempo og karakter som er best mulig tilpasset ulike typer trening og aldersgrupper.

- Veldig mange liker klassisk musikk, og oppslutningen på de klassiske sykkeltimene viser at vi har truffet blink, forteller Bakke og anbefaler å prøve en spinningtime til musikk fra Grieg og Mozart.

Dette er en sykkeltime til klassisk musikk der meningen er at du skal la fantasien flyte og beina jobbe. Denne timen kan være mentalt avslappende samtidig som at det ikke skal være vanskelig å få høy nok intensitet om man ønsker det.

Tenk over øvelsene

Om du trener på egenhånd og skal plukke ut musikken som motiverer deg aller best, er det lurt å tenke over hvilke øvelser du skal gjøre. Hvilke rytmer setter i gang pulsen og får deg til å trene hardere? Myskja sier det er lettere å trene intensivt med en beat som er raskere enn den naturlige pulsen din.

- Om du vil presse kroppen hardt og trene i korte spenn, passer det med musikk som også er rask. Til langdistanse-trening er det lurt å legge inn variasjoner i musikken. Sørg for å ha èn grunnbeat i bunnen som hele tiden drar kroppen med seg, så varierer du med litt raskere musikk innimellom, sier Myskja.



musikk320

Denne saken ble første gang publisert 18/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også