Kvitt deg med gynekologskrekken!

Undersøkelsen behøver ikke være et mareritt. Gynekolog Karen Time gir deg gode råd!

Sist oppdatert
Av med trusa, opp i stolen, sprike med bena - det som skiller dette fra en erotisk helaften med din kjære, er kalde instrumenter, et sterilt ark under rompa og en vilt fremmed person som stirrer intenst inn i dine mest private deler!

Ubehag og sjenanse

Likevel trenger ikke opplevelsen hos gynekologen være så dramatisk som du kanskje tenker. De fleste gynekologer er klare over at de trer over en tydelig intimsone og gjør sitt for at det skal føles minst mulig ubehagelig for kvinnen i stolen.

Det er flere grunner til at kvinner er redde for underlivsundersøkelser. Gynekolog Karen Time mener de fleste først og fremst er redde for ubehaget;

- Mange er redde for smerter og instrumenter. Og mange er sjenerte, selvsagt er det uvanlig for kvinner å blottlegge seg for en annen person på denne måten, sier Time til Kvinneguiden.

Mange kvinner foretrekker en kvinnelig gynekolog, men det er viktig å huske på at mannlige gynekologer er leger og tenker profesjonelt;

- Jeg forstår kvinnene som synes det er ubehagelig å gå til en mannlig gynekolog. Men det er også damer som synes det er feil å gå til en kvinnelig gynekolog fordi de føler ikke det er meningen at andre kvinner skal se dette området på den måten, sier Time.

Forsiktig lege

- Det er viktig hvordan leger møter pasientene. Jeg synes at gynekologen bør se hele personen og prate litt sammen om hva som skal skje, ikke bare bastant følge rutinene og be kvinnen ta av trusen og løfte opp bena. Det er viktig å håndtere pasienten på en respektfull og forsiktig måte, mener gynekologen.

Og om du er redd for at undersøkelsen vil gjøre vondt, skal du vite at det mest normale er at man stort sett ikke kjenner noen ting;

- Det som kan gjøre vondt er spekelet vi bruker for å få tilgang til livmorhalsen når vi skal ta celleprøver, er utstyret for stort, kan det være ubehagelig. Mange kvinner er litt trange av natur, særlig før de har født, da er det viktig å bruke små instrumenter. Jeg er bevisst på å være forsiktig og da går det greit, sier Time.

Slik forbereder du deg:

  • Du må ha tillit til personen som skal undersøke deg. Dersom du ikke har tillit til legen, bytt!
  • Tenk at dette er noe du må gjøre for å passe på deg selv.
  • Konsentrere deg om å slappe av og hvile godt på baken mens du puster rolig med magen.
  • Ikke knip sammen lårene.
  • Hold kontakt med legen og gi gjerne beskjed om at du gruer deg og synes dette er vanskelig.
  • Ikke hør på skrekkhistoriene fra venninner, det er ikke så ekkelt som du tror.
  • En vanlig undersøkelse tar mellom 2 og 4 minutter.
  • Du kan få lokalbedøvelse rett under slimhinnen på hver side av livmorhalsen hvis det for eksempel skal tas vevsprøver eller noe annet som kan være smertefullt.
  • Skal du fjerne/sette inn/skifte spiral, er det lurt å ta en Ibux og en Paracet før du drar til gynekologen, da kjenner du mindre ubehag ved undersøkelsen.



ligge2-320

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også