Denne saken er skrevet av treningsmagasinet.no!

Det er ikke farlig å begynne med trening etter fødselen,men du bør trappe opp treningen forsiktig.

Knipeøvelser

Under et svangerskap er det mange som opplever bekkenløsning i en eller annen grad. Med gode knipeøvelser skal du kunne komme deg rask tilbake i aktivitet. Treningsmagasinets ekspert Anne Marie Gausel er kiropraktor og vet hva som må til for å få kroppen klar.

- Når det gjelder trening etter graviditet og fødsel er det veldig individuelt hvor tidlig en bør starte. Dette avhenger av hvordan graviditet og fødsel forløp og eventuelle komplikasjoner. Kvinnen vil få masse tilbakemeldinger fra kroppen på hvordan forskjellig belastning føles, og det er viktig at hun lytter til de beskjedene du får, sier Gausel.

- Husk å trappe opp treningen, på samme måte som det er lurt å trappe ned treningen før fødsel. Kroppen er veldig svak etter en graviditet og fødsel, og det stilles store krav til kroppen fra den lille i form av løft, bæring og amming. Men så lenge det ikke er symptomer fra bekkenet og hun lytter til kroppen er det bare å sette seg på sykkelen og begynne å tråkke igjen, sier Gausel.

Det er viktig å gjøre en god jobb med knipeøvelser. Dette er noe alle nybakte mødre skal gjøre, men det blir ofte undervurdert og veldig fort glemt. Knipeøvelser er ikke kun for inkontinente. Flere ganger om dagen kan du når som helst finne en ledig stund til å knipe. På den måten styrker du muskler i underlivet og omkring bekkenet. Videre må du supplere med stabilitetstrening.

Stabilitetstrening

Start med å legge deg på ryggen på gulvet (på matte eller teppe) med benene bøyd. Så skal du prøve å aktivere stabilitetsmuskulatur. Dette gjør du best ved å forsøke å trekke navlen ned i gulvet. Hold fingrene like innenfor hoftekammen og kjenn etter hvordan hele mageregionen strammes opp.

Bruk god tid og konsentrer deg masse for å kjenne hvordan spenningen i muskelen blir best. En vanlig feil er å blåse magen ut, du må heller forsøke å trekke navlen inn. Hold spenningen i 10 sekunder samtidig som du prøver å puste normalt og slappe av i overkroppen.

Hold en pause og gjenta så. Når du er komfortabel med utførelsen av denne øvelsen kan du overføre den til bruk i hverdagen, for eksempel ved å spenne opp stabilitetsmusklene før et løft på den lille.

Spør ekspertene til treningsmagasinet.no ved å klikke her.

- Er du i tvil om bekkenet fungerer normalt eller utførelse av stabilitetstrening vil jeg anbefale deg å ta kontakt med kiropraktor eller fysioterapeut, sier Gausel.

Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!