Dyreferie

Hva gjør du med ilderne dine i ferien? Og katten, og hunden, og gullfisken? Få tipsene her!

Sist oppdatert
Merlin (7), Speedy Gonzales (5) og Arinya (4) tumler rundt på veterinærklinikken. I dag er de tre ilderne bare en kort tur hjemmefra for å få vaksiner, men snart skal de ut på den store sommerferiereisen - til hytta på Lesja og matmors familie i Trondheim.

- De klarer seg fint så lenge de blir passet på, enten av meg eller noen andre. Når de er med på feriebesøk, har jeg dem alltid i bur, og går noen turer med dem i bånd. De er ikke så avhengige av sitt faste territorium hjemme. Bilkjøring går også greit, sier eier og veterinærsykepleier Anne-Berit Rudshaug.

Merlin lytter oppmerksomt til Rudshaug, før han kommenterer saken ved å legge fra seg noen etterlatenskaper på veterinærbordet.

- Diaré, konstaterer veterinærsykepleieren. - En typisk stressreaksjon. Ikke uvanlig i forbindelse med små og store reiser.

Privatpass

Ildere er praktiske dyr som både kan sitte periodevis i bur og gå i bånd. Hunder, derimot, kan bare det ene - og marsvin bare det andre. Begge de sistnevnte dyreartene har veterinær Anja Ihle Hiller i sin feriekabal.

- Hunden tar jeg med meg. Det går fint så lenge man ikke skal på storbyferie. De tre marsvinene mine plasserer jeg hjemme hos familie eller venner.

Både Anne-Berit og Anja prøver å unngå dyrepensjonat. De mener at pass hos kjente ofte er bedre, dersom det innebærer at menneskene som passer, har tid til å ta seg godt av dyrene.

- På pensjonat kan det kanskje bli litt lite tid til hvert dyr. Dessuten kan det alltids være en viss smittefare når mange dyr plasseres nær hverandre. Samtidig får enkelte dyr dårligere immunforsvar på grunn av stress ved omplasseringen, sier Anja Ihle Hiller.

Mange må likevel bruke dyrepensjonat, som gjerne koster fra 70 til 300 kroner døgnet, med lavest pris for smådyr og høyest for hunder.

- Snakk med andre som har brukt det aktuelle pensjonatet, eller les om folks erfaringer på nettet, råder Hiller.

Et tredje alternativ er profesjonelle dyrepassere som kommer hjem til deg én gang daglig, og er sammen med dyret i rundt en time. Prisen ligger ofte rundt 250 kroner per dag.

Farlig farvann

Man skulle kanskje tro fisk er sommerdyret framfor noe, men det avkrefter veterinæren kontant.

- Daglig tilsyn er viktig for fisk også. Det finnes riktignok langtidsfôr som du kan legge oppi i én stor klump, men dessverre påvirker dette ofte vannkvaliteten, og fiskene kan dø.

Katt er et annet dyr som mange oppfatter som enkelt, for fanger de ikke sine egne musemiddager, og tar formiddagsluren under enhver busk?

- Mange katter lider om sommeren fordi folk tenker sånn. Katter som er vant til å være inne daglig, trenger tilsyn minst én gang daglig i ferien også, sier Hiller.

Katter er også det kjæledyret som er aller mest knyttet til sitt eget territorium, og derfor har mer glede av ett eller to daglige besøk hjemme, enn av flytting til midlertidig feriehjem. En kattedør, som gjør at katten kan gå fritt inn og ut, kan være praktisk - gjerne med elektronisk åpningsmekanisme styrt fra kattens halsbånd, slik at ikke nabokattene også kommer inn.

Trening

- Hunder er flokkdyr, og mye mindre territorie-orienterte, derfor kan de bli med de fleste steder. Men ikke ta dem med på åttetimers fjelltur, dersom de bare er vant til korte turer i nabolaget. Tren dem i så fall gradvis opp før ferien, råder Hiller.

Trening er fint i andre sammenhenger også, for eksempel før den lange bilturen til hytta.

- Tren på å kjøre bil, og begynn med korte turer, enten det gjelder hund eller katt. For hundens del er det lurt å kjøre til et sted man kan gå tur, slik at bil forbindes med noe positivt, sier Hiller, og minner om at treningen blir aller mest effektivt dersom den starter mens dyret er ungt.

Generelt sett er tilvenning viktig - både når det gjelder reisebur, bilkjøring og nye oppholdssteder. Mange hunder og katter blir veldig glad i hytta og naturen rundt, og kjenner seg igjen når de kommer tilbake på neste ferietur.

Ferietips



  • Storbyferie: Ikke ta med hunden, hvis det innebærer at den blir sittende mye alene.

  • Hytteferie: Fint for både hund og katt, men bruk sunn fornuft og ikke slipp typiske innedyr ut i ukjente omgivelser. Typiske farer er å gå seg bort/få hoggormbitt/flått/komme ut på trafikkerte veier. Symptom på hoggormbitt er slapphet og opphovning. Ved bitt bør man holde dyret i ro, og oppsøke veterinær umiddelbart. Flåttangrep akan forebygges med reseptbelagte midler.

  • Bilturen: Hvert år dør flere dyr i overopphetede biler. Bilen kan bli altfor varm i solsteken, selv om et vindu er åpent. Noen dyr reagerer på bilkjøring med kvalme og diaré.

  • Mat: Ny mat er ofte ensbetydende med mageproblemer. La dyr spise det de er vant til, enten de er med på ferie eller blir passet av andre.

  • Aktivitet: Pass på at dyr aktiviseres også i ferien, med lek/tur. Det er en fordel om de daglige rutinene er mest mulig uforandret.

  • Midlertidig feriehjem: La dyret få meg seg tepper, senger, leker, bur etc som det kjenner hjemmefra.

  • Utenlandstur: Vaksine, pass og helseattest kreves i EU-land og andre land, og må bestilles flere måneder i forveien. Bare til Sverige kan norske dyr reise helt papirløst. Sjekk www.mattilsynet.no for mer info.

  • Individuelt opplegg: Dyr er individualister. Noen trives på utstillinger, reiser og ferier, mens andre slår seg vrange hvis de ikke får være hjemme hos seg selv.



    Kilde: Moestue+Lutro Dyreklinikk, v/ Anja Ihle Hiller og Anne-Berit Rudshaug



ild320-2 ild320

Denne saken ble første gang publisert 10/07 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også