Unngå dårlig ånde

Slik får du munnen til å dufte friskt hele dagen!

Sist oppdatert
Over 60 prosent av alle kvinner og menn som sliter med dårlig ånde og smak i munnen. Et sjenerende problem for en selv, og nokså plagsomt problem for de rundt.

Om dårlig ånde

Dårlig ånde er et stort problem som rammer menn og kvinner i alle aldre. De råd som gis ved dårlig ånde minner ofte om kjerringrådene som anbefaltes for 2000 år siden, for eksempel å drikke mye vann og å spise persille.

Den vanligste misforståelsen omkring dårlig ånde er at den kommer fra magen, men i virkeligheten kommer den nesten alltid fra munnhulen.

Hvordan dannes dårlig ånde og hva er årsaken?

Dårlig ånde forårsakes i nærmere 90 prosent av tilfellene av bakterier som finnes i munnhulen, mellom tennene og på tungens bakre del. Når disse bakteriene bryter ned matrester dannes det illeluktende, svovelholdige gasser som gir dårlig ånde.

Les også: 10 tips for en frisk munn

Les også: Fyllesyk?

Les også: Stemningsdrepere



Dårlig ånde kan komme av dårlig munnhygiene, betennelse i tannkjøttet, tannløsning eller munntørrhet.

Bruken av visse legemidler samt stress kan også gjøre at spyttproduksjonen synker, noe som gir dårlig ånde. Såkalt "morgenånde" rammer stort sett alle, og kommer av minsket spyttproduksjon under natten som gjør at bakteriefloraen i munnen endrer seg.

Få friskheten tilbake

Dersom du sliter med dårlig smak i munnen selv når du ikke er hverken trett, sulten eller tørst, er det flere ting du kan gjøre for å bekjempe den dårlige lukten.
  • Bruk et munnskyllevann som motvirker dårlig ånde og som som samtidig styrker tennene. Bruk det gjerne morgen og kveld, og du kan også ha et slikt stående på kontorpulten din og skylle ved behov.
  • Bruk fluorskyll eller fluortabletter hver kveld etter at du har pusset tennene. For voksne som har en forhøyet kariesrisiko på grunn av for eksempel småspising, nedsatt spyttproduksjon grunnet blant annet medisiner eller at man puster mye gjennom munnen eller regulering, er det ekstra viktig med regelmessig inntak av fluor.
  • Bruk tanntråd morgen og kveld for å fjerne plakk og bakterier mellom tennene.
  • Hold spyttsekresjonen i gang ved å tygge sukkerfri tyggegummi eller suge på sukkerfrie pastiller.
  • Sunn mat som frukt, grønnsaker og grovt brød gir mindre tendens til dårlig ånde, og motvirker dannelsen av bakterieplakk.
  • Drikk rikelig med vann, både for å holde munnen fuktig, og for å skylle vekk matrester.
  • Sinktabletter kan hjelpe mot dårlig ånde. Dette får du kjøpt uten resept på apoteket.
  • Fjern eventuelle propper i mandel-kryptene.
  • Dersom du har forsøkt alt og fremdeles har dårlig ånde, gå til legen og få en undersøkelse.


  • Kilde: SB12, Lommelegen.no

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2010, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også