Det varierer veldig fra person til person hvor raskt man får tilbake sin vante kroppsform etter graviditet, og det er heller ikke alle som klarer å begynne å trene så hardt kort tid fødsel.

Så hvilke treningsøvelser skal man begynne forsiktig med i starten?

Tren bekkenbunnen

Therese F. Mathisen, ernæringsfysiolog ved nettstedetMammatrening.no,mener at man skal legge hovedvekten på forsiktighet.

- Svangerskap og fødsel har gjennom hormonelle endringer gjort blant annet leddstrukturer mer ettergivende, og dette tar tid å "stramme" opp igjen. Start med kortere gåturer eller trilleturer, og øk varighet og intensitet etterhvert, tipser hun.

Mathisen mener at dersom man har trent regelmessig både før og gjennom svangerskap kjenner man kroppen sin godt, og at man dermed vet hva som er "riktig" følelse under aktivitet.

- I slike tilfeller er også kroppen mer mottakelig for trening tidlig, og man kan gå gradvis i gang med mer trening. Mange anbefaler å vente til seks ukers-kontrollen, men gåturer er uansett bra for både mor og barn. I tillegg vil jeg anbefale alle å være påpasselige med trening av bekkenbunnen, sier hun.

Les også: Stress påvirker morsmelken

Les også: Ammer du? Dette bør du ikke spise!


Ta med barnet

Du trenger ikke bekymre deg for at du ikke har tid til trening på grunn av babyen. Den kan du nemlig inkludere i treningen din!

- Trilleturer er en flott begynnelse. I starten sover barnet en del og kan ligge i vognen dersom man er på treningssenter, eller i sengen mens man trener hjemme. Etterhvert som barnet vokser kan man delta på mamma-og-barn trim der barna får være i samme rom som mor under trening, og det er som regel også gode barnepass-muligheter på treningssentre. Trener man hjemme, står man jo litt mer fritt, da barnet har sine egne leker og ting.

Mathisen mener at nybakte mødre først og fremst bør legge vekt på å starte pent;

- Øke heller treningsmengden gradvis etter hvert som formen blir bedre, sier hun.
Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!