Er du avhengig av lettbrus?

Ikke la deg lure, lettbrus kan gjøre like stor skade som vanlig brus.

Sist oppdatert
Du lever et sunt liv hvor du trener jevnlig, spiser fornuftig og holder deg unna søtsaker i ukedagene. Da er det vel ikke så farlig at du drikker to halvlitersflasker med sukkerfri brus hver dag.

Gjennomsiktige tenner

Eller er det det?

Fagsjef ved Den norske tannlegeforening Aril Jul Nilsen, forteller at det er karbonsyren i brus som etser bort emaljeoverflaten. Kullsyre finnes som kjent i all brus, uavhengig om den inneholder sukker eller ikke.

- Men om det blir skader eller ikke, avhenger av syrekonsentrasjonen og hvor lenge syren får virke. Konsentrasjonen er lav i brus, men hvis man drikker mye og ofte, vil syrepåvirkningen få god tid til å virke, forteller fagsjefen.

Om du er redd for at tennnene dine ikke tåler så mye brus hver dag, om du drikker mye syrlig saft, te eller rødvin, er det visse faresignaler du bør se etter. Jul Nilsen viser til kjennetegn ved syreskadede tenner:

- Emaljen kan først bli porøs og etterhvert tynnere. Tennene kan bli gulere fordi tannbeinet skinner igjennom den tynne emaljen, og tennene kan slites ned slik at jekslene blir flatere og fortennene kortere.

Sukkefri brus kan inneholde forskjellige søtningsmidler. Noen av disse kan omdannes til syre slik sukker kan, men det positive med dette er at det tar lengre tid og er stort sett uskadelig for tannemaljen, forklarer fagsjefen.

Hvor mye sukkerfri brus er det forsvarlig å drikke hver dag mener du?

- Fra et tannlegeståsted er det ingen fasit for dette, men ernæringsfysiologer har klare synspunkter på dette. Både i forhold til diabetes og andre stoffskiftesykdommer kan utstrakt bruk av kunstige søtningsstoffer skape ubalanse i stoffskiftet, sier Jul Nilsen.

Konsekvenser for kroppen

I mange lettprodukter er det tilsatt aspartam, et kunstig søtningsstoff som fungerer som erstatning for sukker. Dette er svært omdiskutert. Fedmeforsker ved Aker sykehus Grethe Støa Birketvedt forsker på aspartam, skriver nrk.no. Hun har sett flere eksempler på det hun mener er aspartam-forgiftning. En av pasientene hennes drakk fire liter lettbrus om dagen.

- Etter seks måneder fant vi ut at MS-diagnosen hennes var basert på det at hun hadde drukket så mye brus, som førte til nevrologiske utfall. Jeg mener det var en forgiftning i kroppen, sier forskeren til Nrk.no.

Mattilsynet i Norge mener at mengdene vi får i oss ikke medfører helserisiko, og nesten ingen norske leger vet noe om mulige bivirkninger av aspartam.

Overlege på nevrologisk avdeling på Ullevål Universitetsykehus, Elisabeth Gulowsen Selius sier til Nrk.no at det finnes uhyggelig lite erfaring og forskning på dette.

- Som privatperson synes jeg det er ugreit å vite så lite om aspartam, uttaler hun til nrk.no.

Denne saken ble første gang publisert 30/11 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også