Det er helt klart at en barnefødsel vil påvirke sexlivet deres, derfor er det først og fremst viktig å ikke forvente at alt vil returnere til det normale med èn gang.

Sårt og ømt

En barnefødsel er en voldsom psykisk og fysisk påkjenning for en kvinne, og uansett om man føder vaginalt eller tar keisersnitt har kroppen behov for å restituere seg.

Dessuten vil en barnefødsel bety en del hormonelle og emosjonelle endringer i kvinnens kropp.

Derfor er det veldig viktig at både mor og far forstår at sexen nødvendigvis ikke blir fantastisk den første perioden etter fødselen. Dette er det viktig å være forberedt på!

Leger anbefaler at man venter med å ha sex til seks uker etter fødselen, men det er veldig vanlig å ikke ville ha sex før lenge etter denne perioden også. Underlivet kan være veldig sårt, særlig dersom kvinnen har blitt sydd.

Tenk over dette
  • Om du tviler på om du bør ha sex eller ikke, spør legen din som undersøker deg. Dere kan eventuelt utføre andre seksuelle aktiviteter enn samleie.
  • Både oralsex og former for "håndsex" (ikke fingre inni kvinnen!) er metoder som fint kan hjelpe dere å stimulere hverandre. Stryking, kosing og oralsex er fint å dele.
  • Dere vil begge sannsynligvis bli ganske utslitte når barnet er i hus. Dere vil nok oppleve mangel på søvn de første månedene, til og med kanskje de første årene. Her handler det om å prøve å være rasjonell og ikke la følelsene ta fullstendig overhånd. Snakk sammen og informere hverandre om at dere er slitne og at det ikke betyr at dere er mindre glade i hverandre.
  • For å skape en god atmosfære hjemme etter fødsel, bør forholdet deres inneholde tillit og gjensidig respekt for hverandre. Begge bør prøve å forstå den andres synspunkter. Det er viktig å fremdeles gjøre ting sammen uten babyen til stede, kjenn på følelsene dere har for hverandre.
  • Når dere har sex igjen etter fødsel, bør dere begynne forsiktig. Om mulig, finn et tidspunkt på dagen hvor dere ikke føler dere for utslitte. Prøv også å finne et tidspunkt hvor babyen mest sannsynlig ikke våkner, slik at dere kan nyte hverandre i ro og fred.
Les hele saken
Les alt om:

Susanne Kaluza, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!