• Saken er hentet fra Matinorden.no!
  • Lin er, ved siden av fisk og tran, en av våre aller beste kilde til både Omega 3, 6 og 9; viktige fettsyrer som kroppen ikke produserer selv. Noen malte og noen umalte frø i frokostblandingen din hver dag, så har du fått i deg mye sunn næring!

    Viktige fettsyrer

    Før piller og kapsler, tran og kosttilskudd var dette en kunnskap som befolkningen hadde, uten at de hadde forskningsresultater å støtte seg til. Ikke at de hadde så mye valg akkurat, men de sørget stort sett for å få i seg det de trengte via et naturlig kosthold. Vitaminer fikk de gjennom bær, de gamle kornsortene var rike på fibre, de nødvendige fettsyrene fikk de gjennom fangst av både kyst- og innlandsfisk.

    Jo mer bearbeidet mat som har nådd våre bord, desto lenger har vi fjernet oss fra de opprinnelige og ekte varene. Den viktigste årsaken til at vi trenger å spe på med omega-3 og -6 er at dette er en viktig fettsyre som kroppen ikke greier å produsere selv. Vi trenger cirka 2-3 gram om dagen, noe en spiseskje med tran og litt fisk dekker. Men ikke alle liker smaken av tran, noen er vegetarianere, og for disse er det viktig å finne fullverdige alternativer.

    Lin inneholder en ideell kombinasjon av de to omegafettsyrene, i tillegg til fibre og proteiner. Linfrø inneholder mellom 20 og 30 prosent umettete omega-6 fettsyrer og rundt 50 prosent omega-3, noe variabelt og avhengig av hvor frøene er dyrket.

Frokostblanding med linfrø


Lag frokostblandingen selv, så har du god kontroll over hva du får i deg. Å male linfrø kan du gjøre selv på en kaffekvern eller i blenderen. Hvis du har problemer med magen, putt også endel umalte linfrø oppi. Hvis du synes oppskriften er for liten, er det bare å bruke mer av alt sammen. Dette er så mettende og næringsrikt at du ikke trenger så mye for å få en kikkstart på dagen. Skjær gjerne noen skiver banan over også, og ha over litt yoghurt naturell, biola, kefirmelk eller andre meierprodukter uten sukker når du skal spise det.

Vær oppmerksom på at malte linfrø harskner ganske fort på grunn av oljeinnholdet, så ikke lag opp for mer enn en uke av gangen. Du må male frøene for å få frem oljen, ellers glir de tvers igjennom systemet og virker avførende.

Oppbevar gjerne det malte linfrøet for seg i et glass med tett lokk i kjøleskapet og ta et par skjeer over den ferdige blandingen når du skal spise den. Da kan du lage opp mer av det andre.

Du trenger:
  • 5 dl økologisk havre
  • 2 dl solsikkefrø
  • 1 dl malte linfrø
  • 1 dl hele linfrø
  • 2 dl valnøtter
  • 1 dl hasselnøtter
  • 1-2 dl rosiner
  • og/eller tørkete tranebær
  • Putt alt i en skål og tilsett melk eller yoghurt.

Sommerens sunneste og beste frokost


Sommeren er alltid en god tid å starte med nye, sunne vaner. Lag deg en skikkelig knallstart på dagen ved å blande frokostblandingen med lin oppi en herlig smoothie. Et lite friskt morgenbad, og så rett opp til en ny kikkstart!

Du trenger:
  • 2 dl eple- eller druejuice
  • 2 dl yoghurt naturell
  • 2 dl jordbær eller andre friske bær
  • 1 banan
  • 1 ts honning
  • Putt alt i blenderen og ta 4 ss av din hjemmelagde frokostblanding på toppen.

  • Les mer på Matinorden.no!
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!