Tygg deg slank

Matkunnskap er stikkordet for å få på deg den irriterende trange buksen, mener ernæringsfysiolog Ellen Hovland.

Sist oppdatert
Er du utålmodig og vil helst ned i vekt med èn eneste gang? Da skal du vite at en rask vektnedgang kan føre til at du like raskt, om ikke raskere, vil øke i vekt igjen - og kanskje til og med bli tyngre enn du i utgangspunktet var.

God slankemat

Men absolutt alle kan gå ned i vekt, og bli der, ved å legge om kostholdet og fokusere på hva du kan spise mer av og ikke bare hva du skal spise mindre av. Det mener klinisk ernæringsfysiolog ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Ellen Hovland;

- Dette hjelper hjernen til å ha et positivt fokus. Alle har vært gjennom testen "ikke tenk på en rød bil", og slik er det med mat også. Dersom du bare tenker "jeg skal ikke ha potetchips i dag", hva frister da? Det er mye bedre å fokusere på at "i dag skal jeg spise et eple og en mango", foreslår Hovland.

Ernæringsfysiologen forteller at det er de 'trauste rådene' som viser seg å fungerer i det lange løp. Hun jobbet med kostveiledning ved vektreduksjon i fire år og så at mange av vidunderkurene dessverre gav rask vektoppgang igjen etter at kuren var ferdig. Nå fokuserer hun på at proteinrike matvarer bør inngå i hvert eneste måltid, fordi protein gir en god metthetsfølelse.

- Det finnes i egg, kjøtt, fisk, meieriprodukter og belgvekster. Velg gjerne de magre kjøtt- og meieriproduktene fremfor de fete, blant annet fordi de inneholder relativt sett en høyere proteinandel. For eksempel karbonadedeig fremfor kjøttdeig og kesam fremfor crème fraîche, tipser hun.

Hovland fremmer også fiberrike matvarer fordi de metter uten å tilføre så mange kalorier. Dette er grovt brød og andre grove kornprodukter, frukt, bær og grønnsaker.

- En enkel tommelfingerregel er at jo mer tyggemotstand, jo mer fiber. Dette er også matvarer som bør inngå i hvert eneste måltid. Hver eneste dag bør du spise to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker, sier hun.

- Lag handleliste

Noe av det verste du kan gjøre når du slanker deg, er å handle uten å helt vite hva du ser etter. Redaksjonssjef for Matmagasinet NORD, Anne Marie Schrøder, men er at du bør skrive handleliste og aldri være sulten før du går i butikken;

- Vårt budskap går også på å benytte seg av rene nordiske råvarer og lage maten fra bunnen av, så vet du hva du får i deg av ingredienser. Hele korn, mye omega-3 - gjerne plantebasert, fisk og bær er viktige stikkord. Unngå sukker, salt og kunstige søtningsstoffer, råder Schrøder.

Her er hennes slanketips:

  • Spis deg aldri stappmett
  • Husk å begynne dagen med noe som setter i gang motoren/forbrenningen, eksempelvis en hjemmelaget kornblanding med naturell yoghurt og bær eller en smoothie med linfrø og korn.
  • Spis mindre og bevege deg mer er de viktigste stikkordene for å gå ned i vekt og holde seg der.
  • Ernæringsfysiolog Hovland gir flere nøkkeltips:
  • Drikk nok! Væske er viktig fordi fiberet trenger noe å svelle i, samtidig som det gir metthetsfølelse. Melk passer godt til brødmåltidene, fordi proteinene i melk og brød utfyller hverandre. Vann er den beste tørstedrikk mellom måltidene og til middagsmåltidet. En av dagens fruktporsjoner kan erstattes med et glass juice.
  • Det finnes ikke nei-mat, det er bare snakk om mengder og hyppighet. Enkelte matvarer bør bare spises en sjelden gang. Om man spiser noe man føler at man ikke burde, er det viktig å huske på at ikke hele "kuren" er ødelagt. Gå en ekstra tur eller gjør noe annet aktivt, så forbrenner du de ekstra kaloriene og er tilbake i balanse!
  • Spiser du sunt og er i aktivitet, er det plass til litt søtsaker av og til. For noen fungerer det best for eksempel å ta EN liten bit sjokolade hver dag, mens for andre fungerer det bedre å spare til en dag i uken hvor man kan spise flere biter på en gang. Min erfaring er at de som forsøker å fullstendig unngå alt av søtsaker, før eller siden ender med en sprekk. Og da sprekker de skikkelig! Derfor er det bedre å lage et fornuftig rom for det i kostholdet.

Denne saken ble første gang publisert 11/06 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også