Synes du at tennene dine var penere før? Eller lurer du på hvordan du skal holde dine hvite perler flotte resten av livet?

Unngå misfarging

Svaret er enkelt og greit; ha et sunt kosthold og puss tennene godt!

- Et kosthold uten for mye sukker og med vann som drikke, er det beste for å holde tennene hvite, rene og pene, sier tannpleier ved Bryn Tannhelsesenter, Anne Furlund til Kvinneguiden.

Likevel kan det være vanskelig å unngå misfarging på tennene.

- Mye sunn mat inneholder farge som kan gi misfarging på tennene. Kaffe, te og røyk gjør også at tennene blir misfarget. Det beste du kan gjøre er å være nøye med å pusse tennene morgen og kveld etter at du har spist, tygg gjerne tyggis for å få opp spyttproduksjonen i munnen som kan være med på å rense, sier hun.

Pleietips

Her kommer flere av tannpleierens tips:
  • Drikk vann som tørstedrikk fremfor saft, brus og juice. Drikke med kullsyre og lav PH (under 5) gjør at emaljen går i oppløsning og tennene blir tynnere og gjennomsiktige. Det samme gjelder selv om brusen er sukkerfri.
  • Vil du drikke juice, sørg for å gjøre det til et måltid slik at maten er med på å skåne tennene for syreangrep.
  • Om du orker er det lurt å bruke enten tanntråd, tannstikkere, fluorskylling eller fluortabletter i tillegg til å pusse tennene.
  • Tannsten er svarte flekker på tennene og er egentlig stivnet plakk og bakteriebelegg som du ikke har fått skikkelig bort. Dette oppstår som oftest bak på de nedre tennene. Dette må fjernes av tannlege. For å forebygge mot tannsten; vær nøye med tannpussen morgen og kveld, tygg gjerne sukkerfri tyggis.
  • Du bør ikke bleke tennene dine dersom du har mye syreskade på tennene - dette ser du om du har tynne, litt gjennomsiktige, nedslipte tenner.
Les hele saken
Les alt om:

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!